Maximale overstek met c18 balk 70x150

Marn

  • #1
Beste forumleden,

Ik zal me na mijn vraag kort voorstellen. Wellicht dat dat door trouwe leden wordt gewaardeerd.

Mijn vraag heeft betrekking op een houten vlonder waarbij een overstek van maximaal 100 cm gewenst is. In mijn zoektocht kom ik veel info en rekentools tegen om een overspanning (tussen twee muren of staanders) uit te rekenen maar echt overstek (nog) niet.

Omdat het maar een eenvoudige vlonder boven een sloot is heb ik niet direct de behoefte om een constructieberekening te laten maken. In dit geval neem ik al genoegen met meningen van oude rotten in het vak, boerenverstand en misschien wel leden die misschien extra info hebben.

Het plan is om douglas balken van 500 cm met slotbouten op hard houten palen te bevestigen. Gewoon vrij standaard werkwijze bij vlonders. De balken (om de 60 cm) gaan dan vanaf de laatste hard houten paal 100 cm over het water uit steken (het gewenste overstek).

Op de balken komen haaks 30 mm dikke douglas planken te liggen. Er komen een paar ligstoelen of loungesetje op te staan. Niet heel veel belasting dus.

Gevoelsmatig moet ik met balken van 70 mm x 150 mm of eventueel 70 mm x 200 mm toch wel uit komen? Merk het vast snel genoeg als dat niet werkt en hoewel dat wel jammer zou zijn, zou het ook geen ramp zijn. Hooguit een nat pak oid.

Is er hier iemand die mij wat zou kunnen zeggen of mijn inschatting realistisch is? Ik hang niemand er aan op en neem volledige verantwoordelijkheid voor wat ik doe uiteraard.

Onderstaand een afbeelding ter verduidelijking:




Qua voorstellen, ik klus best veel. Derde klushuis inmiddels. Doe het meeste zelf om kosten te besparen maar ook omdat het een goed gevoel geeft als je iets zelf gedaan hebt. Zeker als je vooraf goede info verzameld, tijd neemt en durft, dan kan je meer dan je denkt. Soms gewoon gezond verstand. Zo heb ik afgelopen jaar grotendeels zelf mijn zonnepanelen geplaatst, twee badkamers in de kinderkamers gemaakt, keuken geplaatst, aircosysteem aangelegd, tuin aangelegd en alles wat er bij komt kijken om je woongenot te verbeteren.

Benieuwd naar reacties!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je kan de balk gewoon opzoeken in de balkenschuif. Voor 3.2m overspanning heb je een balk van minimaal 70x170 nodig. Dat stukje overstek maakt niet uit. Bij voorkeur wel op de kopse kant boven het water een balk monteren om alle balken te koppelen.

Bij belasting reken je niet die paar tuinstoelen, maar gewoon wat in de norm staat. Dan kan jij (of een volgende koper) daar gewoon een feestje op houden.

Welkom hier. Leuk te lezen dat je ruime ervaring met klussen hebt. Misschien kunnen we ook nog wat van je leren :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zou een beter houtsoort als douglas gebruiken, voor buiten en in de grond is dit niet zo geschikt.
 

Marn

  • #4
Bedankt voor de reacties.

De palen die de grond in gaan zijn 200 cm Azobe hard hout.

De balken komen echter vrij boven de grond en zijn 70 x 200. Planken zijn 30 dik. Douglas kan in dat geval (zelfs onbehandeld) echt vele jaren mee hoor. Niks mis mee.

Reden voor douglas is in dit geval budget maar toch ook de uitstraling. Zeker omdat we met lichte kleur transparant af willen werken en dat kan met douglas nu eenmaal wat beter. Denk ik.

Wel mee eens trouwens dat hard hout beter zou zijn maar goed, ik doe het soms wel eens anders dan standaard.

Wat betreft de schuifbalk en overspanning ga ik maar een beetje af op gevoel. Zeg 1/3 van de overspanning is ongeveer het mogelijke overstek.

Hoop dit weekend te kunnen starten. Zal als ik tijd over heb wat foto’s delen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Die 1/3 maat is een uitstekende.

Hou in gedachte dat aansluitingen waar vocht in kan blijven staan het meest gevoelig zijn voor houtrot. Zoveel mogelijk ventilerend uitvoeren, dan gaat het met douglas ook heel lang mee.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Hou daar maar 0,25L voor aan

Achtergrond
Mechanica
Uitkragende ligger M= F . L
Ligger op 2 steunpunten M = 0,25 . F . L
Bij gelijk blijvende F scheelt het dus een factor 4.
Idem voor gelijkmatig verdeelde belasting.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zet wat meer palen tegen de slootkant dan onder de rest van het vlonder.
die palen krijgen een veel groter stuk van het vlonder te dragen.

een meter overstek is geen probleem voor de door jouw genoemde afmeting
 

Marn

  • #8
Het zijn uiteindelijk balken van 5 meter lang geworden. Deze komen vrij boven de grond met inderdaad (voldoende?) mogelijkheid tot ventilatie.

Balken zullen dan totaal 390 cm met slotbouten tegen 6 hard houten palen per balk vast gezet worden. Dan kom ik met maximaal 110 cm overstek nog binnen de 25%.

Heb er zin hebt in. Eindelijk weer eens een klusje met veel zichtwerk 😉

Bedankt voor de reacties!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
7

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu