Schommel aan pergola.

Aerendil

  • #1
Hallo,

Ik ben onze tuin opnieuw aan het aanleggen. Nu wil mijn dochter van bijna 3 heel graag een schommel. Ik ben wel bezig om een pergola te maken (zie foto) en heb de gedachte om daar de schommel aan te hangen.

Ik wil aan de balken die haaks op aan het huis hangen de schommel hangen. Daar overheen komen nog balken die parallel aan het huis hangen. De gebruikte balken zijn azobe 2-en-3 balken (68 x42mm) die vanzelfsprekend "rechtop" zijn bevestigd. Nu heb ik alleen 2 vragen.

1: is het wel verstandig? De balken zijn wat aan de "kleine" maat voor een schommel, maar ik denk dat omdat de balken onderling aan elkaar verbonden zijn, ze elkaar wel meer draag vermogen geven.

2: als het al verstandig is, wat voor schommelhaken zal ik dan gebruiken? Ik wil het liefste niet in de balken gaan boren omdat dit de sterkte van de balken aantast. Dus het zou dan een haak moeten zijn die eromheen geklemd wordt of iets dergelijks. Heb al eens gedacht aan een touw eromheen knopen zoals je ook zou doen bij een schommel aan een boomtak.

Wat zijn jullie gedachten hierover??

 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een schommel creëert een schommelbeweging (van voor naar achteren en weer terug). Deze beweging moet geblokkeerd worden d.m.v. schoren of door de balken te verankeren aan je gevel.

Op je foto zit de gevel dus aan de zijkant van de schommel en dat had voor of achter de schommel moeten zijn.

Een touw om de balken knopen kan, maar let vreselijk goed op doorschuren: het laatste wat je wilt is dat je dochtertje met schommel en al wegvliegt omdat het touw doormidden is geschuurd tegen de balken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Kan je die balk waar de schommel aan komt niet wat dikker uitvoeren zodat je er wel schommelhaken aan kunt maken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Gezien de verbindingen van liggers en staanders vind ik het niet verantwoordt daar een schommel aan te hangen.
Ik zou een houten frame maken, zie hier, wanneer de dochter de schommel niet meer gebruikt is die altijd te verkopen, er is veel vraag naar.
Gebruik voor het ophangen van de schommel alleen schommelhaken, die zijn er op berekend, b.v. deze:
 

Poster

  • #5
Hallo

kunt u de schommel touwen niet op een kruis van de balken monteren.

Dan heeft u twee keer de balkdikte.

Grt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als een gat voor de schommelhaak de balk verzwakt, is je balk niet stevig genoeg :wink:

Deze pergola is niet optimaal als schommel. Links op de foto zit er een staander. Deze moet zijdelings geschoord worden, en de ligger moet verzwaard worden.

Een touw erom zou ik niet doen voor een permanente schommel. Dit gaat schuren en slijt snel. Veel touw rot buiten ook weg of wordt bros door UV.
 

Aerendil

  • #7
Wat ik nog vergeet te vermelden is dat de overspanning van huis naar schutting net geen 3 meter is.

Het is ook niet dat ik bang ben dat de balk niet stevig genoeg is. Ik heb er zelf aangehangen met 82Kg schoon aan de haak. En ik snap dat er door een schommel beweging wel wat andere krachten op het hout komen te staan dan alleen mijn neerwaartse kracht. Maar 15-25Kg moeten deze balken toch altijd kunnen hebben lijkt me. Maar waar ik zorgen om heb is dat als ik een gat moet gaan boren in een staande 2-en-3 die dus maar 42mm breed is, dat ik dan wel de sterkte van je balk ga aantasten. dus dat wil ik liever niet.

Omdat de balken van de pergola 40 kruispunten heeft die allemaal geschroefd worden, verwacht ik dat hij wel voldoende draagvermogen moet hebben omdat de schommel dan ook indirect aan alle andere balken hangt. verder wil ik om het bewegen van de schommelbalk tegen te gaan, er nog extra stukken (klossen) 2-en-3 tegenaan maken op de balk tegen de gevel zodat de schommelbalk ingeklemd wordt.

ant

Ik zou er ook nog voor kunnen kiezen om de schommel niet aan de eerste maar aan de 2e balk vanaf de hoekop te hangen zodat het er ook draagvermogen voor de schommel zit.

Een andere optie is om onder de schommelbalk een extra staander te maken naar de grond. En deze dan ook nog eventueel te schoren.



Een alternatief ipv traditionlene schommelhaken die ik aan het bekijken is om een grote U-bout te kopen (M10/M12 in 304RVS of 316RVS) en die om de balk heen te klemmen/bevestigen, en dat ik dan onderaan de U een karabijnhaak bevestig waar de schommel aan komt te hangen.



Ik ben dus een beetje op zoek om mijn kleine meid blij te maken dat ze een schommel krijgt, en dit lijkt mij de beste plaats om hem te maken. Ik ga ook nog een tuin overkapping maken met een 15x15cm douglas frame, maar ben bang dat ik daarmee niet voldoene hoogte heb voor de schommelbeweging die onder de overkapping zwaait waardoor ze haar hoofd tegen het dak zou kunnen stoten. Ze schommelt nu namelijk nog niet hard, dus zal het voor nu geen probleem zijn. Maar ik weet niet hoe dit over een jaar of 2-3 zal zijn (als ze dan nog wel wil schommelen tenminste)...
 

Poster

  • #8
Een touw om de balken is nooit een goede optie, de beugels die wilt zijn stevig genoeg.

Maar probeer ze dan over twee balken te monteren.

Verder is het een sterk frame, en kan er een schommeltje aan hangen.


Grt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik vind een 2x3tje te licht voor een schommel. Je kan hem het beste zo maken dat een volwassene er ook op kan. Een tweede ertegenaan bijvoorbeeld.

Lopen de kolommen links (in groen) door tot op de grond? Kan je daar een schoor (in rood) tegen maken? (tegen de kolom onder de schommelbalk).
 

Poster

  • #10
Vandaar neem een kruis, dan zijn het twee balken op elkaar.

Daar een draadeind M8/10 door met een oog-moer.

Een schoor is een goede optie, en door al de vak- verbindingen wordt het een sterk geraamte, het kan geen kant op.

Grt.
 

Aerendil

  • #11
Lopen de kolommen links door tot op de grond? Kan je daar een schoor tegen maken? (tegen de kolom onder de schommelbalk).
de kolommen zijn de 7x7 hardhouten schuttingpalen, deze staan iets meer dan een meter in de grond en staan rondom opgesloten tussen straatwerk. Het schoren van deze betreffende paal op die plaats heeft denk ik weinig zin omdat ik de schommel niet in het midden wil hangen maar meer tegen het huis aan. vandaar de optie om links van de schommel een extra paal neer te zetten als staander/kolom welke eventueel wel geschoord kan worden naar de schommel balk. Ik zou dan ook nog een schoor van de gevel naar de schommelbalk kunnen maken.

Ik kan er dit weekend wel eens een klimlijn overheen gooien en een tijdelijke schommel van maken (die de kleine meid dan niet ziet uiteraard) en er zelf even op gaan schommelen. Om te kijken hoe de constructie met mijn gewicht om gaat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik was nog niet klaar met m'n vorig antwoord :oops:

Schoren aan de linker kant heeft wel degelijk zin. Als de schuttingdelen goed vast zitten is dit ook gunstig voor de stabiliteit.

De normale schommelhaak is hier prima te gebruiken. Dat gat verzwakt de balk nauwelijks.

Hier het bijbehorend plaatje:
 

Aerendil

  • #13
Afgelopen weekend kwam mijn zwager (restauratie timmerman) op bezoek. Ik heb het er ook eens met hem over gehad. Hij vertelde me dat hij thuis een schommel heeft hangen aan een 7x7 gewolmanieerde schuttingpaal als drager. Bij hem schommelen allebei zijn kids (9 en 12) er regelmatig op zonder problemen. En omdat Azobe vele malen sterker is dan een reguliere 7x7 schuttingpaal zag hij er eigenlijk geen probleem in om de schommel gewoon op te hangen aan mijn constructie.

Hij kwam nog wel met het idee om een strip staal tegen de zijkant van de draagbalk te bevestigen voor extra stevigheid. Of wat nog beter zou zijn, is om een hoeklijn over de draagbalk te bevestigen. Dus ik heb nu prijzen opgevraagd bij een locale handelaar voor 40x40x4 RVS hoeklijn. Deze komt dan over de hele lengte van de balk. Op die manier heb ik overigens ook geen problemen om een reguliere schommelhaak te gebruiken.

Bedankt allemaal voor het meedenken! Dit was mijn eerste post op dit forum, en ben erg positief met alle gekregen feedback.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Het nadeel van staal tegen de houten balk aan is dat er vocht tussen gaat komen waardoor het eerder gaat rotten. Al kan Azobe heel wat hebben.

Wat vond hij van de stabiliteit?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu