Palen voor een schommel/klimtoestel - Beton of niet

Eloque

  • #1
Voor de kinderen bouwen we in de tuin een schommel en klimrek. Dat betreft voorlopig 4 geïmpregneerde palen van 8.8CM vierkant en tot nu toe 270 lang. De palen worden aan de onderkant gecoat in rubber seal. De vraag is, zoals altijd bij vragen zoals deze, hoe deze palen in de grond te zetten. We wonnen op klei, de palen gaan recht de grond in. De hoogte van de palen boven de grond moet circa 220cm zijn.

De opties die ik heb overwogen
  1. De palen zonder beton circa 50 cm de grond in, lijkt me niet stevig genoeg
  2. De palen in beton vatten, PVC pijp in de grond zetten, daar beton in gieten en de paal daar inzetten
  3. De paal op beton monteren, PVC pijp in de grond, daar beton in gieten en daar een instortanker op monteren
  4. Betonpoeren installeren, daar de palen op installeren.
Ik maak me over de stalen poeren in die mate zorgen dat ik me afvraag of die sterk genoeg zijn om de beweging van de schommel op te vangen. Ik kan langere palen bedenken, of betonpoeren, maar wat is de mening hier? Ik kan ook langere palen namen. Of dikkere. Of iets anders. Of aan de muur monteren. Of iets anders.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarom zo moeilijk doen. Hoeveel jaar heb je een schommel nodig. Toch niet tot dat ze een rijbewijs hebben.
 

stefan9

  • #3
Ik heb zelf een schommel met 4 palen gewoon op de grond staan, verankerd met 4 schommelankers van 50cm die ik met een draadspanner aan de palen heb bevestigd zodat ik de boel stevig kan aandraaien. Staat al 15 jaar als een huis.
 

Ic3

  • #4
Al je oplossingen zijn in principe gewoon goed genoeg, maar vaak wordt wel geadviseerd om 1/3 van de paallengte in de grond te steken. In jouw voorbeeld zou dat dus eigenlijk 1.10 zijn. Dat is wellicht wat gortig voor een schommel, maar 50cm is misschien dan relatief net te weinig. Het zal 1 of 2 kinderen wel houden, maar je weet hoe kinderen zijn. Voor je het weet zitten ze er met 10en op en gaan ze 360 graden rond.
Ik ben zelf een schutting aan het plaatsen en lees wel dat palen rechtstreeks in de grond (ook met coating) vrij snel rotten. Als je de schommel lang wilt houden, dan zou je denk ik eerder voor hardhout moeten gaan (en ook dat coaten). Maar goed, vaak gaat een schommel na een paar jaar de deur uit.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Heb je de palen van 270 al?
De eerste schommel die ik tegenkom is 230 hoog, met schuine palen van 270. Dan kan er met 270 palen niks meer de grond in.

optie 3 en 4 blijven dan over.
Optie vier zou ik niet doen, geen beton boven bovengronds daar gaat iemand tegenaan vallen.
Optie 3, alleen dan niet met een pijp, maar gewoon een gat in de grond en normaal beton. Een nadeel hier is, dat iemand dat beton er ooit weer uit zal moeten halen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu