Schimmel rondom kruipruimte luik

Peter de V

 • #1
Ik keek vandaag eens in de kruipruimte, en zag dat de balken random het luik helemaal beschimmeld waren. Het luik bevind zich vlak achter de voordeur, en op de balk het dichtst bij de deur is de schimmel het ergst.

schimmel_kruipruimte_luik.jpg


Ik heb inmiddels met een spons en wat schimmelreiniger een deel van de schimmel verwijderd, maar de zwarte plekken blijven op de balken zitten. Omdat de vloer zelf van beton is (jaren 90 woning), vroeg ik mij af ik deze balken misschien helemaal kan verwijderen. Weet iemand of dat verstandig is? Enig idee waar deze balken eigenlijk voor zijn (ze lijken alleen rondom het luik te zitten)?

Overigens heb ik ook nog andere luiken in de vloer. Die bij de achterdeur is ook iets beschimmeld (maar lang niet zo erg), en midden in de kamer zit nog een derde luik dat helemaal niet beschimmeld is. De oorzaak lijkt daarom er volgens mij in te zitten dat de balken die tegen een buitenmuur aanzitten vocht problemen krijgen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Is de de ventilatie van de kruipruimt in orde.
   

  ABCDE

  • #3
  Kuik kierdicht laten aansluiten en voorzien van isolatie. Die radiatorfolie telt niet..

  Kruipruimte ventileren.

  Die balken alleen in de randen van het gat?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Waarom telt die radiatorfolie niet. Het luik krijgt toch een iets hogere temperatuur.
   

  ABCDE

  • #5
  Drie keer niks
   

  Peter de V

  • #6
  Er is volgens mij wel ventilatie in de kruipruimte. In de buitenmuren zitten namelijk van die plastic ventilatieroosters.

  De balken zitten inderdaad alleen rondom het gat. De onderkant van de vloer is volledig bedekt met EPS, dus daar is verder weinig aan te zien.
   

  ABCDE

  • #7
  Toevallig een uitbouw aan de achterkant waardoor de helft van de roosters is komen te vervallen?

  Sluit je luik luchtdicht? Ik denk het niet...
   

  Peter de V

  • #8
  Nee, ik heb geen uitbouw. Het is me in het verleden wel eens opgevallen dat er allemaal druppels aan het EPS hangen. Dus vochtig is het er in ieder geval wel.

  Het luik sluit inderdaad niet luchtdicht. Sterker nog, er zit een gat in zodat je het makkelijker open kan maken.
   

  ABCDE

  • #9
  Gewoon luik vervangen door eentje met EPS en rubberband op oplegvlak. Optillen dmv inklapbaar oog. Kruipruimte voorzien van bodemfolie
   

  Peter de V

  • #10
  Bodemfolie had ik ook al aan zitten denken. Probleem is wel dat er midden door de toch al krappe ruimte een rioolbuis loopt. Misschien dat ik de folie gewoon los kan leggen (dus zonder de randen vast te zetten). Zou dat ook al helpen?

  Wat ik overigens niet begrijp is dat een ander luik in het midden van de woning totaal niet beschimmeld is. Alleen de luiken bij de buitenmuren.
   

  ABCDE

  • #11
  Er gaat warmte uit je woning naar de kruipruimte. Langs de buitenmuur is het kouder in de kruipruimte. Wellicht kiert het luik in het midden ook wel minder.
   

  Peter de V

  • #12
  Het luik in het midden ligt onder een laminaatvloer, dus daar kan de lucht inderdaad minder goed door.

  In ieder geval bedankt voor je advies! Ik zal het luik zelf vervangen (en tochtstrips en isolatie toevoegen) en ga ook proberen bodemfolie neer te leggen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu