Schimmel op de houten ondervloer

spatterik

  • #1
Goedemiddag, en alvast bedankt voor uw tijd en aandacht.
Wij wonen al 8 jaar in een huis uit1900 waar we het nodige aan gedaan hebben. Nu zijn we in de slaapkamer bezig gegaan, hier was het altijd al vrij vochtig, iets dat terug te voeren leek op lekkages van de bovenverdiepingen ten gevolge van allerhande provisorische verbouwingen in ware Biereco stijl.
Na het openen van het luik naar de kruipruimte bleek de onderkant hiervan onder de schimmel te zitten, net zoals een aantal dragende balken. We willen de kruipruimte nu helemaal leeghalen (er ligt nog oud bouwmateriaal) en drogen met een condensatiedroger. Maar wat we ons afvragen is: is er een kans dat we niet alles hoeven te vervangen nadat we de ruimte droog en schimmelvrij hebben? Ik wil handmatig de schimmel verwijderen in de hoop dat het hout slechts oppervlakkig aangetast is, of werkt dat niet? Ik voeg later nog foto's toe ter illustratie, dat lukt nu helaas even niet.

Alvast bedankt,
Patrick
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Eerst maar eens veel lezen in deze rubriek en Kelders en Kruipruimtes, deze wijken bouwfysisch nogal af met wat een mens denkt en verwacht.
Wordt de kruipruimte geventileerd. Hoe vochtig denk je dat het is.
 

spatterik

  • #3
Ja ik ben veel verder aan het lezen, de kruipruimte (ongeveer 30 tot 50 cm diep) is 8 jaar niet goed geventileerd geweest lijkt het.
Er zat steenwol over de ventilatie-ingangen. Zodra we weer er onder zijn zal ik verdere informatie doorgeven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Controleer goed of het geen zwam is. Dan moet alle hout vervangen worden. Anders kan het repareren van de aangetaste delen al voldoende zijn.

De ruimte drogen is niet nodig en onzinnig. Gewoon zo snel mogelijk de ventilatie in orde maken.

Zorg ook meteen dat de vloerisolatie weer voldoet aan deze tijd (Rc van 3.7).
 
  • Like
Waarderingen: spatterik
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu