Schilderen houten plafond

Hjdijk

 • #1
Beste forumleden,

Ik heb een houten plafond (zie foto). Met balken en daartussen multiplex platen. Deze wil ik opnieuw schilderen. We vonden het altijd aanvaardbaar maar willen het nu wat strakker. Als je inzoomt op de foto zie je dat de "inkepingen" in de houten platen zichtbaar zijn. Gipsplaten aanbrengen is geen optie vanwege de hoogte en kans op barsten bij de balken. Ik weet niet meer precies wat voor verf ik er de vorige keer opgedaan heb, maar vermoed watergedragen. Vraag is hoe ik dit nu het beste kan fixen, welke stappen, welke verf en welk merk. Oppervlakte is 25M2. Ik heb al even gekeken naar wat verf, en ben behoorlijk geschrokken van de prijzen. Dat speelt ook mee.

Dank!

20220731_123138.jpg
 

De Bob

 • #2
Hallo
Wat zijn de inkepingen, is het plafond vlak ?
Op de foto lijken stroken bol. Misschien een grotere foto ?
Verder ontvetten/schuren en als er geen kale plekken/beschadigingen zijn weer over lakken met Acryl verf.
Bespaar niet op de kosten van de verf, het resultaat zal er naar zijn.
Merken worden niet genoemd, maar ontwijk de bouwmarkt aanbiedingen.
 

Hjdijk

 • #3
Dank. Plafond is redelijk vlak. Met inkepingen bedoel ik dat je her en der een structuur door de verf heen ziet die je ook bij OSB platen ziet. En her en der een geel puntje (schroeven?). Is het niet nodig/zinvol om eerst iets van een primer/grondverf aan te brengen? Dat scheelt ook al een hoop. Dank voor de opmerking over de bouwmarkt verven.
 

De Bob

 • #4
Als het inkepingen/structuur zijn, zijn ze waarschijnlijk weg te schuren en met plamuur bij te werken.

Voor enige opvulling en weg werken van "puntjes" kunt u een All-grund grondverf aanbrengen, dat is dan gelijk een hecht laag voor de nieuwe verf.
 
 • Like
Waarderingen: Hjdijk

May65

 • #5
Wat is de H-O-H afstand van de balken??
 

Hjdijk

 • #6
61,5. Aan de beide zijkanten een stuk minder
 
 • Like
Waarderingen: May65

May65

 • #7
Als je het echt strak wil maken dan zou ik toch kiezen voor de zogenaamde buiggipsplaten. deze zijn 6 mm dik en ook niet zwaar en daardoor prima met een polymeerkit te verlijmen naar het bestaande plafond.
na het smeren van de koppelingsnaden zijn die te prima primeren en de aansluiting naar de balken te kitten met een acrylaatkit. en schilderen maar!
Want vergis je niet!!! het plamuren en strak maken van het bestaande plafond is ook een hels karwei als je het echt strak wil maken en op een witte verf zie je haast alles
 

Hjdijk

 • #8
Mm, dat klinkt ook interessant! Waarom specifiek buiggips? Ik heb even gekeken. Het zijn zijn wel lastige maten in mijn situatie (300 bij 120), die krijg ik niet naar oven en best prijzig.
 

De Bob

 • #9
U opende ook met het kosten plaatje, dat gaat hier niet op, daar komt de grond verf/verf en kit nog bij.
 
 • Like
Waarderingen: Hjdijk

May65

 • #10
Ik dacht mee in jouw belasting van het bestaande plafond, maar je kunt idd ook gewone gipsplaten pakken. lijmen kan, maar als je wat meer tijd hebt kun je het ook rechtstreeks tegen de underlaymentplaten aanschroeven. Gipsplaten zijn normaal 60 cm breed maar je kunt ook de AK of AKA platen gebruiken en die zijn wellicht voordeliger bij aanschaf qua m2
 
 • Like
Waarderingen: Hjdijk

Hjdijk

 • #11
Ik heb er nog even over nagedacht, gezien de hoeveelheid te plamuren oneffendheden lijkt mij de oplossing met de gipsplaten het proberen waard. Idee is 9.5mm stucplaten te gebruiken en deze te verven. Of zijn gewone 12.5 platen beter? Vraag die ik nog heb. Platem zijn 60 cm. Ruimte tussen de balken 55cm. Snijd ik dan beter aan beide kanten 2.5 cm af of houd ik 1 kant mooi en snijd ik aan de andere kant 5 cm af? En hoe laat ik de platen aansluiten op de houten balken? Met wat ruimte die ik later dichtkit of strak er tegen aan? Kortom hoe krijg ik dat het mooiste?

Dank!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #12
stucplaten zijn om te stucen.
waarom geen gewone 9,5 mm gipsplaten gebruiken?

Het voordeel van 12,5 AK platen is dat als je de 260 x 120 cm platen neemt en die snijd in 55 x 120 stukken zodat je de AK kanten tegen elkaar kan leggen je de naden zeer netjes af kan werken.

Niet strak, maar 1 mm ruimte is genoeg en dat dan kitten.
 

Nth

 • #13
Ik zou 9,5mm gipsplaten nemen en laagje stuc erop. Er is gewoon niks mooiers dan een gladde stuc. Neem je een spierwitte finish-pasta, hoef je ook niet te schilderen daarna.
 

De Bob

 • #14
Hjdijk schreef:
Gipsplaten aanbrengen is geen optie vanwege de hoogte en kans op barsten bij de balken
 

Hjdijk

 • #15
Dank allen! Ondanks mijn eerdere bedenkingen ga ik toch voor gips. Tussen de balken, dat scheelt maar een centimeter hoogte. Ik heb het even uitgerekend, ik heb nodig ongeveer 14 gipsplaten (60 keer 200) is EUR 55, voorstrijk EUR 15, beetje goede kwaliteit muurverf voor 2 lagen is EUR 30. Dan zit ik op EUR 100. Ik weet dat er nog eea bijkomt maar dat wijkt niet zo af van als ik het hout zou schilderen.
Huidige houten plafond schilderen kost al gauw EUR 75 aan primer en Eur 180 aan een beetje kwalitatieve houtlak, totaal EUR 255 en dan heb ik nog steeds de contouren van het multiplex dat zichtbaar is. Dus gips ertussen lijkt het meest logisch. Ik zou het het liefste ook laten stucen bij nader inzien maar dan wordt het wel prijzig. Als ik het met zelf afwerken en schilderen toch redelijk strak kan krijgen is dat ook ok. Toch ben ik er nog steeds niet achter hoe ik dat het beste kan doen.

Ik heb straks grofweg 5 vakken van 380 bij 55 en 2 van 380 bij 35. Helemaal omgeven door houten balken (kopse kanten en lengte richting). Gipsplaten worden daar dan tussen geschroefd of gelijmd, tegen het multiplex van het dakbeschot aan. Hoe krijg ik dat nou allemaal het mooiste? :

1. Hoe laat ik de gipsplaten aansluiten op de houten balken over de volle lengte links en rechts in het vak? 1 kant is de ronde kant van de giplsplaat, de andere kant zal ik zelf 5 cm af moeten halen. Moet ik ruimte laten tussen de plaat en de balk of niet? En hoe werk ik dat later netjes af. Ik ben niet van de afwerklatjes.

2. Ik zal 2 gipsplaten in de lengte tegen elkaar aan moeten plaatsen. Die raken elkaar dus ergens in het midden. Hoe laat ik dat het beste aansluiten en hoe werk ik dat het beste later af. Met zo min mogelijk kans op zien van die naden?

3. Kan ik de gipsplaten tegen het houten plafond lijmen? Dat scheelt schroeven wegwerken.

Hoop vragen ;-) Maar ik zou er erg mee geholpen zijn.
 

De Bob

 • #16
Lijmen lukt niet, de papieren laag komt los, rechtstreeks schroeven.
 
 • Like
Waarderingen: Hjdijk en Edwinnn

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #17
Wil je het geheel naadloos dan zou ik zeggen zet er een spanplafond onder, wel wat duurder en het scheelt je ook wel weer wat ruimte (minimaal 3 cm) maar gegarandeerd geen barsten, kitten of wat dan ook.
 
 • Like
Waarderingen: Hjdijk

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #18
"Het voordeel van 12,5 AK platen is dat als je de 260 x 120 cm platen neemt en die snijd in 55 x 120 stukken zodat je de AK kanten tegen elkaar kan leggen je de naden zeer netjes af kan werken."

Dan bedoel ik dat er alleen snijkanten tegen de balken komen.
Geen platen met ronde kanten (rk) maar AK platen nemen.
 

May65

 • #19
Hi, je hebt een verstandige beslissing genomen met gipsplaten..... Lijmen kan, maar schroeven is idd beter. succes!!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu