Scheurtjes in acrylaatkit na schilderen plafond

Kluswilma

  • #1
Wij zijn bezig met de verbouwing van ons huis. Nu hebben we de naden van het gipsplaatplafond dichtgekit met acyrlaatkit en vervolgens overschilderd met latex. Ondanks dat de kit overschilderbaar is komen er toch hele kleine scheurtjes in de latex. Hoe kan dit en hoe kan het voorkomen worden??

Wilma
 

Piet48

  • #2
Op de koker die ik gebruikt heb staat dat de kit maar 12,5% kan rekken.
Dus als de gipsplaten op een nieuwe constructie gemonteerd zijn dan zou dit wel eens te weinig kunnen zijn.

Krijg je de scheurtjes met latex niet dicht?

Gr. Piet
 

Kluswilma

  • #3
Nee ook met latex krijgen we de scheurtjes niet helemaal dicht. Je blijft kleine (voornamelijk) horizontale scheurtjes zien.
 

Nico 007

  • #4
Als het een plafond is dat bestaat uit gipsplaten op nieuwe balken dan werkt dit hout dusdanig dat er steeds weer nieuwe scheurtjes ontstaan.
Na een aantal jaar bolt de acrylaatkit vaak zelfs op door het werken. Na renovaties in oude panden waarbij nieuwe plafonds zijn geplaatst zie je vaak na een aantal jaar lange scheuren tussen het plafond en de muren als er een dikke kitrand is aangebracht.

Als het plafond bestaat uit gipsplaten op metalstud als tengels is dit 'werken' een stuk minder

Vraag is verder of jullie de acrylaatkit wel eerst goed hebben laten drogen alvorens het te schilderen. Hoe dikker de acrylaatkit ineens wordt aangebracht hoe meer krimpscheuren je krijgt. Ik doe na het drogen altijd nog een dun laagje om zo min mogelijk krimpscheuren te krijgen.

Voor jullie een beetje te laat maar je kan voor het vullen van gipsnaden beter een plastische gipsplaatvuller kopen. Kost een paar centen maar dat voorkomt een hoop ellende.

Het beste resultaat heb ik echter gekregen door de naden tussen het gips niet geheel vol te zetten en het na droging af te strijken met een sneldrogende superfiller van de bouwmarkt (van bijvoorbeeld het bekende gipsmerk in nederland ) Heb ik tien jaar geleden gedaan en nog steeds geen nieuwe scheurtjes. Dit is wel arbeidsintensief want je moet het na het aanbrengen licht opschuren (schuurpapier 200 ) en daarna het hele plafond weer schilderen voor een perfect resultaat. Deze laatste methode werkt ook heel goed voor het herstellen van scheuren in oude riet en gips plafonds met ornamenten.(ZOGENAAMDE ORNAMENTEN PLAFONDS)
 

Mauslaika

  • #5
De kit is niet droog genoeg geweest voor je dit overschilderde, je krijgt dan op de kit kleine scheurtjes te zien, genaamd qraquele, opnieuw overtexen en opgelost. Als het langs de muur scheurt is waarschijnlijk de kitnaad niet breed genoeg. Optimaal ronde de 4mm dik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu