Scheuren muren (boven) na aanbouw

Wratje83

  • #1
Goedemorgen,

1,5 jaar geleden hebben wij een aanbouw laten zetten. Afgelopen winter zijn er een aantal scheuren ontstaan (twee daarvan vinden jullie hieronder).

Het lijkt ons op zetscheuren, maar we zijn niet helemaal zeker hierover. Graag zouden we deze repareren, maar op welke manier kan je deze het beste repareren zodat ze niet terugkomen?

Moet er wellicht een anker (stuk staal) in de muur bevestigd worden, zodat dit niet verder gaat werken?

Of de wanden behangen met renovlies? Maar moet je dan niet eerst iets aan de scheuren doen?

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Met vriendelijke groet,

Bastiaan
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De scheuren lopen niet geheel logisch.

Wat zegt de aannemer ervan?
 

Wratje83

  • #3
Excuses voor de late reactie. De aannemer hebben we hier niet over gesproken. Die heeft toentertijd aangegeven dat er zetscheuren kunnen ontstaan.

Ze worden gelukkig ook niet breder. Vandaar nu de vraag op welke manier we het beste deze scheuren kunnen repareren.

Ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Vraag hem toch nog maar eens. Ik denk hierbij niet aan krimpscheuren. Is het een draagmuur?

De scheur gaat om de latei heen. De oplegging van de latei is ook gescheurd. Als de scheur door de hele dikte is, kan de latei in het ergste geval naar beneden komen. Dit vraagt dus om extra onderzoek.

Om dit te repareren zit ik meer te denken aan open hakken en de oplegging voorzien van nieuwe stenen. Maar eerst de oorzaak opsporen en evt. verhelpen. Mogelijk is de oplegging van de latei te kort of zijn eronder geen hele stenen gebruikt. Een foto van voor het stucen geeft ook vaak helderheid.
 

Wratje83

  • #5
Bedankt voor je reactie.

Het zijn geen draagmuren. De wanden zijn van kalkzandsteen blokken/stenen. We hebben helaas geen foto's van voor het stucen, want toen wij het huis kochten zat er al structuurverf op de muren. Wij hebben het alleen glad gestuct.

We zullen er eens een expert naar laten kijken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Kalkzandsteen staat erom bekend snel te scheuren. Als er verder geen gewicht op de muur staat is er minder tot niets aan de hand. Misschien zaai ik wat onnodig paniek, maar het aanblik van een afgescheurde oplegging van een latei gaan er bij mij alarmbellen rinkelen. Ik weet hoe (slecht) dit vaak wordt uitgevoerd. In jouw geval waarschijnlijk minder erg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu