Scheuren in binnenmuur aanbouw

Goedemiddag,

Ik heb een aantal scheuren in de binnenmuren van mn aanbouw zitten waar ik graag wat advies zou willen ontvangen. Het is enkel in de binnenmuren en absoluut niet in de buitenmuren.

De aanbouw is in 2009 door de vorige eigenaar gerealiseerd (door een bouwbedrijf). De oorspronkelijke aanbouw van de woning is deels gesloopt en daarna is de oude uitbouw vergroot. Voor zo ver ik weet en wat ik aan foto's kan zien is enkel de scheidingsmuur tussen de buren behouden. De rest is compleet nieuw opgebouwd. Er is niet bekend wat voor fundering er onder ligt. De ondergrond bestaat grotendeels uit klei en wat ik van de buren hoor is dat dit gedeelte van de buurt enigzins hoog grondwater heeft.

Ik heb 't huis gekocht in 2020 en ik was op de hoogte van de scheuren. Ik hou de scheuren sinds aankoop in de gaten en vooralsnog lijken ze niet groter te worden.

Op het moment ben ik bezig met wat graafwerkzaamheden in de tuin en ik kwam een plek tegen waar continu water blijft staan. Het is gewoon vloeibaar zand. Dit is vlak tegen de aanbouw aan en op die locatie bevindt zich ook het toilet. Ik dacht eerst aan een gescheurd
riool. Maar dat kan haast niet want al die jaren die ik hier woon heb ik geen rioolproblemen ervaren. Ik kan ook niet zelf mn riool kapot hebben gestoken want de pijp ligt dieper dan op de foto. Daarnaast stinkt het water en het gat ook niet.

Kan die plek waar zoveel water staat een verzakking hebben veroorzaakt toen de aanbouw is gaan zetten? (In 2009)

Ik wil graag professioneel advies gaan inschakelen om zeker van mn zaak te zijn. Moet een verzakkings specialist benaderen of iemand die iets aan de slechte afwatering van mn tuin doet?

Ik hoor graag van jullie.
Alvast vriendelijk dank.

20240510_192205.jpg 20240510_193158.jpg 20240510_193212.jpg 20240511_170041.jpg 20240511_170218.jpg 20240511_130507.jpg 20240511_130515.jpg 20240511_130522.jpg 20240511_170332.jpg 20240511_170411.jpg
 
Ik heb op een paar punten extra controle gaten gegraven en één plek, plus minus 3 meter daar vandaan in het verlengde daarvan kwam ik ook water tegen. Maar dit duurde plus minus 2 dagen voordat dat naar boven kwam. Dit water was helder. Dat water heb ik uiteindelijk ook weg kunnen scheppen tot dat het droog was. Een x aantal dagen later werd het voorzichtig weer vochtig. Dit in tegenstelling tot de plek bij de aanbouw. Dit water is zwart en is vermengd met zand en zwarte kleine steentjes. Lijkt op lavasteen. Plus minus 20 a 30 mm in doorsnede.
 
Dat is niet bekend. Omdat er gebruik is gemaakt van de oude uitbouw weet ik eigenlijk niet wat er is gebeurd. Ik heb 't aan de vorige bewoners gevraagd maar die weten het niet meer (zeggen ze). Ik heb 't aan de buurman gevraagd die ook veel over de buurt en de huizen (ook van lang geleden) weet en die meent dat er een 'plaat' is geplaatst. Maar een plaat lijkt mij toch ongebruikelijk op een kleigrond. Misschien in dit geval anders omdat er een stuk van het originele huis is gebruikt als basis?
 
Normaal gesproken fundeer je de aanbouw op dezelfde manier als het huis (beide op palen of beide op staal). Lijkt me het eerste dat je moet (laten) onderzoeken. Met name die scheuren op de wc lijken me wel wat meer dan normale zetting / werking van een nieuwbouw. Een ander ding om te onderzoeken / meten is: blijven de scheuren hetzelfde of groeien ze.
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Ik hou de scheuren sinds aankoop in de gaten. Ik woon er nu plus minus 3 jaar en ze zijn nog niet groter geworden. Ook zijn er geen scheuren in de buitenmuur.
 
De meeste mensen omschrijven kalkzandsteen als wit.
een uitbouw half op de bestaande fundering en de fundering van het nieuwe deel onbekend.

Als de woning zelf op palen staat ga er dan maar vanuit dat het nieuwe stuk onvoldoende is gefundeerd.
Palen hadden die bewoners zeker nog wel geweten een heistelling in je achtertuin is niet iets dat dagelijks voorkomt.

Wat zij het keurrapport van de woning hierover tijdens de verkoop?
 
Ik heb geen inspectie uit laten voeren. Dit is een bewuste keuze geweest waar we geen spijt van hebben anders hadden we nu nog steeds geen huis gehad. Voor de rest betreft het een fraaie jaren 30 woning waar we erg blij mee zijn. Veel in geklust maar wel blij mee zijn. We zijn nu bezig met de tuin en hebben besloten om dit probleem, de verzakking voorgoed aan te pakken zodat we daar voorlopig geen omkijken naar hebben. De tuin is gestript en staat leeg, leek mij een ideale situatie om dit probleem aan te pakken.

Ik ben er bewust van dat ik professionele hulp nodig heb maar ik wil graag een beetje voorbereid zijn. Daarom ben ik gaan graven t.h.v. de verzakking. Ik vermoed dat het water daar mee te maken heeft. Uiteraard ook de ondeugelijke fundering.

Ik probeer te begrijpen hoe men dit precies heeft aangepakt. Ik vermoed zelf dat waar vroeger de schuur heeft gestaan gewoon volgestort is met beton.

Ik vermoed dat ik ook de gemetselde stenen van het oude schuurtje ben tegen gekomen tijdens het graven. Want ik kwam witte, baksteen formaat stenen tegen die direct onder de aanbouw liggen en echte bakstenen. Wat is dit? Moest dit functioneren als een soort van basis voor het houten schuurtje?

20240512_112043.jpg 20240512_112309.jpg 20240512_111334.jpg
 
Als je niet op de een of andere manier aan constructieberekeningen of tekeningen uit 2009 kunt komen blijft het giswerk. Als het vergunnings-plichtig was kun je bij de gemeente misschien nog iets opvragen. Verder eens met @Boertje125 ; of er geheid is geweest weet je echt nog wel, of anders de buren. Ik zou er een funderingsspecialist ter plekke naar laten kijken.
 
Wat voor een fundering heb je? En waar woon je in Nederland? Ik kan dan wel ff naar de grondopbouw ter plaatse kijken.

Scheuren ontstaan vaak bij aanbouwen door het verschil in stijfheid tussen de fundering van de bestaande constructie en die van de aanbouw. De aanbouw zit dan vast aan de bestaande constructie maar t.p.v. de nieuwe fundering zakt en zo krijg je een 'rotatie'. Vaak wordt dit getriggerd door een verandering van de grondwaterstand; de grond krijgt dan meer te verduren en gaat dan zetten/zakken.

Ik weet niet wat je precies met het graven wilt bereiken maar ik zou het absoluut niet doen. Door grond weg te halen 'verlaag je de stijfheid van de grond daar onder en trigger je aanvullende zettingen/zakkingen. Als je constructie dan begint te zakken en hij scheurt elders....dan gaat je constructie opnieuw de krachten verdelen...dit triggert de grond weer.

Je huis is dan letterlijk soort van een boot die op zoek is naar nieuw evenwicht en dat kan wel even duren.

Niet om je bang te maken maar ga niet zomaar graven :) ....tenzij je aanbouw en woning op palen staan, dan kan het minder/geen kwaad.
 
Dank je voor je bericht.
Ik was op zoek naar het riool. Vandaar dat ik zo dicht op de aanbouw zat.

In het verleden een partij benaderd tegen opstijgend vocht in de buitengevel en die adviseerde om alles rond die gevel vrij te graven en het in een waterdichte coating te zetten. Uiteindelijk niet gedaan.
 
Als de scheuren niet groter worden is er niets aan de hand en hoeft er dus niets aangepakt te worden. Een aanbouw moet zich altijd zetten. Daarom moet deze gedilateerd worden van de woning. De meeste scheuren zitten op logische plekken op de getoonde foto's. Een aanbouw op een plaat terwijl het huis op palen staat komt ook regelmatig voor, ook op kleigrond. De scheuren kunnen gekit worden.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
12
Weergaven
21K
Reacties
0
Weergaven
49
Binnenmuren, wanden en plafonds
Bembi
Reacties
6
Weergaven
461
Binnenmuren, wanden en plafonds
Rooster

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu