Scheur opvullen

Robbie's

  • #1
Ik moet een aantal scheuren in een tafelblad opvullen. Tafelblad is van eiken. Mijn angst is dat ik grote kleurverschillen krijg. In het verleden wel eens Gupa gebruikt maar dat nam daarna geen beits of olie op. Zijn er alternatieve oplossingen of gewoon opvul zoeken waarvan de kleur een beetje in de buurt komt van de bestaande kleur tafel?

Bvd.
Rob
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zelf heb ik goede ervaring met 'laminaatvuller'. Is er in diverse tinten, voor mijn blank eiken meubels gebruik ik "licht eiken".

Wat het doet wanneer je er beits of olie overheen doet: geen idee...

Je zou een proefje kunnen doen, heel duur is het niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Veel houtvullers zijn in verschillende houttinten verkrijgbaar.
 

Robbie's

  • #4
Kees, bedankt voor je reactie. Is laminaatvuller niet beperkt tot het vullen tot 2-3 millimeter?

Denken jullie dat na het vullen met houtvuller of laminaatvuller het hout niet gaat werken?

Ik overweeg ook een hout reparatie set met houtvulwas (Colorwax/stopwas) en een bijgeleverde kleurstift. Iemand hier ervaring mee of niet aan beginnen?

De tip die ik heb gekregen is dat je niet moet proberen dezelfde kleur te krijgen als het hout maar beter bijvoorbeeld een donkere kleur kunt nemen.

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Laminaatvuller lijkt me bij nader inzien hiervoor inderdaad niet zo geschikt. Dat krijgt een te gladde afwerking en deze (geloogde?) eiken heeft ook een te donkere kleur daarvoor, althans wat ik aan kleuren gezien heb. En inderdaad meer voor kleine kiertjes. Ik had zelf trouwens glad licht eiken in gedachten (je kijkt dan naar je eigen situatie)...

Colorwax ken ik niet maar lijkt me geen slecht idee, omdat dat (denk ik) flexibel blijft.

Verder laat ik het liever over aan anderen die betere oplossingen of suggesties hebben. H@ns? :wink:
 

Robbie's

  • #6
Goedenavond Kees,

Eiken tafel staat in de olie. Donker gekleurd. Zie ook mijn foto in andere topic "kaal maken eiken" onder dezelfde groep.

Bvd
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dan hechten de diverse 'vullers' daar toch niet (goed) op. Die hechten meestal alleen op een vetvrije ondergrond. Olie is nu eenmaal niet echt vetvrij. En dat krijg je niet goed weg uit zo'n kier lijkt me.

Verder heb ik geen advies.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Als je er met een grote lijmklem goed bij kan, valt het te proberen het te lijmen met PU-lijm. Net als bij vullen geen garantie dat er geen scheur terugkomt. Hout blijft werken.
 

Robbie's

  • #10
Het is een scheur in het hout maat niet zo diep dat het geheel door de plank van de tafel gaat. Ik heb de tafel tweedehands overgenomen en denk dat het altijd zo al is geweest. Sommigen vinden dit gewoon mooi maar ik vind het vies als er eten tussen kan gaan zitten. Ik denk inderdaad dat Stopwas de beste oplossing kan zijn.

Bedankt allemaal voor het meedenken.
Rob
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu