Scheur in deurstijl - hoe te repareren?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Weer een probleempje tegengekomen, bij het strippen van een oude garagedeur bleek de stijl aan de scharnierzijde gescheurd te zijn:



Er zit beweging in, aan de andere kant van de deur zit een zelfde scheur. Het is bij de plek van het onderste scharnier.

Om dit te repareren zat ik te denken aan het aanbrengen van een spalk aan weerszijden van de deur, en die stevig door te bouten/lijmen.

Misschien dat iemand een betere/fraaiere oplossing weet?

Groet,
Wim
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Deur vervangen?
 

Wamelis

  • #3
Vervangen is geen optie meer, er is al te veel tijd en geld in het oplappen gestopt... :(
Bovendien is het er een van een setje openslaande garagedeuren, en de andere deur is al helemaal klaar.
 

Wamelis

  • #4
Toch nog een kleine poging: iemand met tips? Binnen een paar dagen moet ik beslissen hoe dit aan te pakken.

Een ideetje dat ik zelf nog kreeg voor een mooiere oplossing: aan weerszijden van de scheur een paar gaten boren, en dan deuvels erdoorheen met sterke lijm. Zou dat kunnen, of is er te weinig hechtvlak in de deur over voor een stevige lijmverbinding?
 

Ellen2

  • #5
Ik zit hard mee te denken met je, het is een rotbreuk.
Deuvels lijkt me niks, spalken wel, maar fraai is anders.
Of de hele stijl vervangen.....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Er zit een breuk in het hout, dat is met deuvels niet op te lossen.
Een stuk weghalen en een nieuw stuk aanbrengen zou tijdelijk kunnen.
Het beste advies is al gegeven door Ron321, de deur vervangen is ook volgens mij de enige goede oplossing.
 

Nightstalker

  • #7
Misschien spalken aan voor en achterzijde en de spalk lijmen en door en door verbinden met slotbouten? als je dat op de andere deur hetzelfde doet
oogt het misschien niet eens zo gek...
 

Wamelis

  • #8
Ik zat in eerste instantie ook aan spalken te denken, met een beetje smaakvol klussen kan dat er inderdaad best mooi robuust uitzien. Maar: de deur kan niet verder naar buiten gehangen kan worden, om ruimte te maken voor de dikte van de spalk. Dan zouden de scharnieren buiten de gevel steken, dat wordt een probleem in een drukke straat. Nog best lastig dus.

En @Jan: Die deur had inderdaad beter vervangen kunnen worden, maar daar is het nu te laat voor... Dan zou ik twee deuren moeten vervangen, waarvan eentje er inmiddels weer prima uitziet. Er zit al veel tijd en geld in, en 8 platen dubbel glas staan al precies op maat klaar. Nieuwe deuren wordt financieel een te groot probleem.
Vervangen van het slechte stuk lijkt me ook al lastig, dan zou ik de pen en gat verbinding in die hoek door moeten zagen. Moeilijk om dan een nieuwe stabiele verbinding te maken.

Toch nog andere een gedachte zonder spalk die ik net had:

Het is een deur met 4 scharnieren, bij het onderste scharnier zit het probleem.
Wat als ik nu dat onderste scharnier hoger zet, op zo'n 45cm vanaf de onderkant? Dan zit het scharnier weer in onbeschadigd hout. De spanning wordt van het beschadigde deel afgehaald, en nu zou ik misschien wel met deuvels de schade kunnen herstellen.

Ik weet dat het onderste scharnier lager hoort te zitten, maar zou het echt een probleem zijn? Het is overigens een deur die maar zelden gebruikt gaat worden.
 

Red

  • #9
Ik hoop niet dat het (zware) dubbel glas voor deze deur bedoeld is...

Maar goed, ik denk dat je het best aan de binnen en buiten zijde, een zo breed mogelijke ca 2cm dikke plank kan lijmen (watervaste constructie / bruislijm) en dit borgen met een aantal schroeven.

Ondertussen sparen voor een nieuwe deur, want het ziet er helaas niet hoopgevend uit.

ps. zit er ook beweging in de scheur? Zo niet kun je overwegen de deur zo te laten en over 1-2 jaar alsnog een nieuwe te kopen.
 

H@ns

  • #10
Met een zware bovenfrees en lange vingerfrees op de diktekant een sleuf infrezen en hierin een strak passende klos verlijmen.

De breuk ziet er uit als een valbreuk, dus een fout in het hout.
Maar hij kan natuurlijk ook later ontstaan zijn bij hard dichtslaan o.i.d.

De deur is zo wie zo een lappendeken waar al heel wat aan vertimmerd is, die regel bovenop, die doorloopt over de stijl kan constructief niet.
En in de stijl heeft zo te zien ook al een klos gezeten getuige het donkerder stuk ter hoogte van de breuk. (misschien een eerdere poging om de breuk te herstellen?)

Vervangen is echt de enige optie voor deze deur vrees ik met de anderen mee.
 

-stuffie-

  • #11
Of lekker zo laten en een gammele deur accepteren.
 

Mark Paauw

  • #12
Wat je kunt proberen is het volgende (ik zal proberen het zo helder mogelijk te omschrijven)

Onder een keukenblad wordt hier vaak gebruik van gemaakt om een hoekverbinding dicht te trekken. In beide bladen wordt een rond gat gefreesd van ca. de helft van de dikte van het blad (doorsnede ca 5 cm).

Deze twee gaten verbind je met een rechte gefreesde gleuf. In de beide gaten komt een metalen strip en in de sleuf een draadeind. Het draadeind steek je door de metalen strippen en met vleugelmoeren kun je de hele zaak op spanning zetten. Als je dit in de stijl aanbrengt (2 naast elkaar) en het draadeind dus door de breuk freest kun je de twee delen naar elkaar trekken en muurvast zetten. Als je het geheel diep genoeg wegfreest, kun je wellicht nog een ''dekseltje maken van triplex wat je gelijk laat komen met het oppervlak van je deur. Schuren, plamuren en aflakken.

Ik zie het zo voor me, ik hoop jij ook. Heb je een hoekblad in je keuken en je kunt eronder komen..... zeker dat je het life kunt zien! :wink:

succes.
 

Wamelis

  • #13
Veel dank voor de reacties zover, ik denk dat ik nu wel een aardig beeld heb van de mogelijkheden.
Vervangen zit er niet in, dus het wordt een van de besproken opties - ik zal eens goed gaan passen en meten welke oplossing het meest werkbaar lijkt.

@Red: Het dubbele glas gaat inderdaad hierin, maar dat gewicht valt wel mee, het zijn kleine plaatjes in een deur die van zichzelf al zwaar is.

En @Mark: ik geloof dat ik die keukenblad methode ongeveer snap, kan het nog niet helemaal visualiseren... Maar daar kom ik wel uit.

Tot slot nog even een plaatje van de hele deur op zijn plek, mocht dat tot laatste ideeën leiden?





Het oude ding is de deur zoals die voor me achtergelaten is, gestript van verf op de foto in het eerste bericht. (De andere deur zag er eerst ook zo uit.)
 

Red

  • #14
Misschien dat je inderdaad met een bovenfrees zoals die gebruikt wordt om deurslot inkrozingen te maken (die gaan even diep als een deurslot) een sleuf kan maken van bv 15cm lang en daar een houtenblok (slotblok) in lijmen/schroeven. Mocht dat niet kunnen, kun je nog spalken.

suc6
 

Pepjo

  • #15
Ik begrijp best dat je die deuren wilt behouden, zie dat maar eens terug te vinden. Na restauratie alleen nog even dat rolluik van de gevel. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu