Schemerschakelaar + schakelaar samen

johnboy61

  • #1
Hallo,
Ik wil graag mijn buitenlamp voorzien van een (opbouw)schemerschakelaar. Nu wordt die lamp nog bediend door een gewone schakelaar maar ik wil dus dat
de lamp aangaat bij schemering en uitgaat als het licht wordt. Nu zou ik graag de bestaande schakelaar blijven gebruiken om indien nodig de stroom eraf te halen en als ik hem aanmaak dat dan de lamp op de schemerschakelaar werkt. Is dit mogelijk? moet ik dan de schemerschakelaar verbinden met de draden in de wandschakelaar of met de draden die in de lamp zitten. Bijgevoegd 1) de foto van de bestaande situatie en 2) het aansluitschema van de schemerschakelaar.
Ik weet dat ik de schemerschakelaar (de lamp schijnt het licht zowel boven als onder) niet direct onder de lamp moet hangen (dan gaat hij flikkeren) maar ernaast.
Alvast bedankt voor jullie hulp.

20201023_164018.jpg stroomschema steinel.JPG
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Voor de werking maakt het niet uit of je de schemerschakelaar voor of na de wandschakelaar plaatst. Het aansluitschema is vrij helder, of heb je daar nog vragen over?
Voeding komt op N en L en de kabel richting de lamp komt op N' en L'.

Je hebt wel een schemer schakelaar gekocht die ook voor buiten geschikt is?

Let er wel op dat je de kabel op de muur hoort te beugelen aan de muur.
 

johnboy61

  • #3
Ja, de schemerschakelaar is voor buiten. De kabel ga ik met beugels vastmaken. Voor alle duidelijkheid Bruin op L (fase) en Blauw op N (nul). Bedankt voor je reactie
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Klopt.

Je kan de kabel eventueel ook in een buis geleiden. Oogt nog iets netter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu