Scheidingswand met houten balken structuur - Bevestigen bovenste balk

Arjen123

  • #1
Ik wil een nieuwe scheidingswand maken tussen de nieuwe (te verplaatsen) badkamer en de toekomstige slaapkamer.
Mijn idee is om de wand op te bouwen met een raamwerk van vurenhouten balken (44x69) met aan de slaapkamer zijde 18mm OSB met hier op 12mm gipsplaat en aan de badkamer zijde alleen 12mm gipsplaat. Met tussen de wand extra balken voor douche en kranen en isolatieplaten (Rockwool 70mm).

Nu heb ik een vraag hoe ik het buitenste raamwerk moet maken ivm houten balken plafond.
Raden jullie aan om de bovenste houten balk op de houten latten (zie foto) te monteren? Er zit namelijk op de locatie waar de wand moet komen geen draagbalk en de scheidingswand komt parallel aan de draagbalken. Of raden jullie aan om eerst het gipsplaten plafond te monteren en hierop de bovenste balk te monteren? Er is ook nog een optie om de bovenste balk aan de houtenvloerdelen van zolder te bevestigen.

Graag jullie advies!

Alvast bedankt!

Groet,
Arjen

20201027_195247.jpg
 

Martijn1989

  • #2
Ik zou de bovenste balk zeker monteren aan de houten latten, danwel de vloerdelen en niet aan het gipsplafond. Dikke kans dat je hem vastschroeft door een stuk waar net geen ondersteuning zit en daardoor je plafond niet meer helemaal vlak loopt. De muur krijgt hoe dan ook zijn stabiliteit wel, zowel aan de zijkanten als op de vloer.
 
  • Like
Waarderingen: Arjen123

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Niet direct antwoord op je vraag, maar wel een punt van aandacht.

Als één kant de badkamer wordt moet je rekening houden met de elektrische vereisten voor die wand. Leidingen en eventuele montagedozen voor stopcontacten of schakelaars aan de slaapkamerzijde moeten minimaal 5 centimeter diep in de wand liggen, gerekend vanaf het oppervlak van de wand in de badkamer. Om die reden worden balkjes van 69 mm hoogte mogelijk krap in deze toepassing.
 
  • Like
Waarderingen: Arjen123 en Martijn1989

Arjen123

  • #4
Heel erg bedankt voor de tips allebei en hier kan ik mee verder.
Zeker de tip over de stopcontacten is niet onbelangrijk!
 
  • Like
Waarderingen: Martijn1989

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu