Scheidingswand aanbrengen kruipruimte

JohanM46

  • #1
Ha!

Na een aantal keer gebruik gemaakt te hebben van de tips die ik via Google op dit forum te lezen heb gekregen, heb ik me nu zelf even aangemeld. Ik zal me even kort voorstellen. Mijn naam is Johan, woonachtig in Zuid Holland en eigenaar van een twee-onder-een-kap woning uit 1984 waar druk in en omheen geklust wordt.

Ik ben momenteel bezig met de kruipruimte omdat het straatwerk rondom ons huis langzaam wegzakt. Oorzaak is het zakken van de grond onder onze woning en daar staat het gebied waar ik woon om bekend. Er is geen sprake van lekkage oid. Er is ongeveer zo'n 40 cm van de heipalen zichtbaar.

Nu wil ik de kruipruimte op laten hogen met zand. Waarom zand? Om tegengewicht te bieden aan hetgeen van buiten naar binnen wil zakken. De vloer is van onderaf geïsoleerd en de kruipruimte is kurkdroog dus vwb isolatie vind ik het prima. Ik kan later altijd nog EPS korrels oid in de kruipruimte storten. Dus tenzij iemand hier een hele andere zienswijze heeft en die goed kan onderbouwen komt er zand onder :wink:

Ik heb de buren gevraagd mee te doen aangezien de grond onder hun woning net zo hard is gezakt maar vanwege de kosten doen zij niet mee. Om te voorkomen dat al het zand wat er bij mij onder gaat straks naar de buren stroomt, wil ik over de hele lengte van de kruipruimte het gat tussen ons en de buren afdichten. Het gat is dus +/- 40 cm hoog (zie foto).



Waar kan ik dat het beste mee doen? De mogelijkheden zijn ook enigszins beperkt aangezien ik alles aan moet voeren door een kruipluik van +/- 70 x 60 cm. Hout wil ik niet gebruiken ivm rotten en hardhout of betonplex vind ik simpelweg te duur aangezien de totale lengte zo'n 16 meter betreft. Ik zat zelf aan EPS platen te denken maar ik weet niet of dat stevig genoeg is om de druk van het zand te weerstaan. Ik heb al op het forum gezocht maar geen antwoord gevonden. Ik kwam dit draadje tegen (https://www.klusidee.nl/Forum/topic/ophogen-kruipruimte.34159/) maar daar werd niet echt antwoord gegeven op de vraag.

Ik hoop dat jullie me wat wijzer kunnen maken!

Alvast bedankt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Sluit de rand van het zand op in
geotextiel
dan kan het niet weglopen naar de buren.
 

JohanM46

  • #3
Boertje125 schreef:
Sluit de rand van het zand op in
geotextiel
dan kan het niet weglopen naar de buren.
Bedankt voor je reactie. En met geotextiel bedoel je gewoon anti worteldoek of ander specifiek materiaal?

En vwb het plaatsen, over de hele lengte een stuk van bijv. 2 meter breed neerleggen, schuin omhoog tegen de funderingsbalk aan (bijv. tot onderkant vloer), langs de rand vullen tot boven de funderingsbalk, dan omslaan naar binnen toe en de rest van het zand er overheen?

Dan zal ik even met het bedrijf wat het zand erin komt blazen moeten afstemmen of zij dat willen doen want er zal dan ook al behoorlijk wat zand in die rand moeten voordat je het weer terugslaat naar binnen toe en de rest er overheen blaast.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Geotextiel is speciaal gemaakt voor dit soort toepassingen.
het lijkt inderdaad wel wat op worteldoek maar is wel dikker.
het wordt ook gebruikt om hele hoge keerwanden te maken.
Een zandblazer moet dat zeker kunnen leveren.

volgens mij zijn die rollen ca. 4 meter breed.

zoals je het beschrijft is inderdaad de bedoeling
het zand op het doek zorgt er voor dat e.a op zijn plek blijft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu