Scharnier vervangen die in het kozijn verankerd zit

Female

  • #1
Ik wil een deur vervangen en daarmee ook de scharnieren. Ik begon ermee de verflaag weg te krabben die, naar ik dacht, de schroeven bedekte. Maar geen schroeven! Het scharnier zit verankerd in het houten deurkozijn en zit, al bijna 100 jaar, muurvast. Wrikken haalt niets uit en levert slechts beschadigingen aan het kozijn op en een verbogen scharnier. Wat te doen? Stuk kozijn eruit zagen? Laten zitten en de stokoude scharnieren van de oude deur hergebruiken op de nieuwe deur?

Wat de oude deur betreft: Ja, dat was een originele deur die tot mijn eerste vreugde onder lelijke afdekplaten tevoorschijn kwam. Maar helaas bleek bij nader inzien onder die platen slechts rot hout en een enorm venstergat te zitten, dus daar valt helaas niets meer van te maken.
 

Exiled

  • #2
Waarschijnlijk is het een soort bochtscharnier. Dwz dat ie aan de voorkant van de kozijnstijl vast zit met twee nagels.

Dus even verf wegkrabben en kijken of je die nagels vindt. Weghalen en het scharnier floept eruit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Als er een andere deur in komt kunt u de scharnieren wegslijpen met een haakse slijper.
Vaak raakt er nogal wat beschadigd aan het kozijn als de scharnieren er uit gehaald worden, ze zitten meestal muurvast door roest.
 

Exiled

  • #4
Je kunt met een haakse slijper niet erachter, bij de bevestiging
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Zie dit topic en de afbeeldingen hieronder voor ouderwetse bochtscharnieren. (of knieren)
Die zijn van buitenaf dus wel weg te slijpen.

 

Female

  • #6
Dank voor jullie reacties. Het is inderdaad zo'n bochtscharnier, het klopt precies. Ik zal eens kijken naar de nageltjes, die zullen diep in enkele verflagen verstopt zitten. Maar het scharnier zit inderdaad muurvast en ik kan me niet voorstellen dat, als ik de spijkertjes er al gemakkelijk uitkrijg, het scharnier er zo uitvalt.

Jan, dank voor de link naar het oude topic. Bedoel je met de haakse slijper het buitenste deel van het scharnier afslijpen en de rest lekker laten zitten? Want als ik mijn scharnier en jouw plaatjes bekijk, kan ik het in het kozijn verankerde gedeelte toch nooit verwijderen? En anders steekt er nog net zo'n stukje scharnier uit, lijkt me ook niet handig.
 

Exiled

  • #7
Je moet inderdaad die nagels aan de voorzijde opsporen; misschien met een klein sterk magneetje? Of de verflagen wegschrapen; dan komen ze wel tevoorschijn.
 

Female

  • #8
Die nagels vinden gaat wel lukken!
 

Female

  • #9
Ik heb zojuist alle verf weggekrabd bij één van de scharnieren en áls ik al een nageltje heb gevonden, heb ik zijn arme broze kopje eraf gekrabd. Hij zit nu dus diep in het hout verborgen. Het verbaast me echter dan de scharnier zo muurvast zit als ik maar één nageltje kan vinden die ook nog eens erg broos is, en vraag me af of het een nagel is of dat het het maar zo leek. Maar aan de andere kant: hoe kan de scharnier anders vast zitten?

De andere 2 scharnieren zal ik uiteraard nog onderzoeken op de aanwezigheid van nageltjes. Bij deze scharnier ben ik van plan o het hout dat de scharnier bedekt weg te boren. Iemand die zich geroepen voelt mij hiervan te weerhouden? :P
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Het zichtbare gedeelte van het scharnier weg slijpen, dat gaat gemakkelijk, heb ik meermaals gedaan, bespaart u een kapot kozijn.
Slijp iets dieper en zet het restant van het scharnier goed in de menie.
Afwerken met een 2k plamuur.
 

Honingimker

  • #11
MIsschien kan je ook eerst met een goede verf-afbijtmiddel de verf van het scharnier afhalen, dan zie je duidelijk wat er achter zit en hoef te niet zo hard te krabben.. Succes
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
De optie van Jan is volgens mij het beste. Gewoon afslijpen. Die scharnieren zitten ook zonder nagels nog steeds vast.
 

Female

  • #13
Het wordt dus afslijpen! Heb zelf geen haakse slijper maar kan er vast wel een lenen of anders huren.

Dank!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu