Schapenvachtroller voor glad stucwerk?

Daze

  • #1
Welk soort verfroller kan ik het beste gebruiken voor het sauzen van gladgestucte wanden en plafonds met latex verf? Er was mij aangeraden om hier een schapenvacht roller voor te gebruiken dus ik heb een goede kwaliteitsroller aangeschaft van echte schapenvacht. De roller heeft geen hele dunne vacht maar een vrij dikke vacht.

Nu zei een schilder tegen me dat de roller niet geschikt is omdat deze veel te dik/grof is en daardoor teveel structuur achterlaat en geen glad resultaat. Nu hoeft het resultaat wat mij betreft niet spiegelglad te zijn, liever niet zelfs, maar ik wil zeker ook geen grove structuur. Een zeer lichte/fijne structuur vind ik prima, kan ik dit verkrijgen met een schapenvachtroller of toch maar beter een andere roller nemen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Het resultaat van uw werk vwb de structuur ligt aan de POOLHOOGTE van de haren.

Hoe korter deze is des te fijner wordt uw afwerking. ( En des te meer strepen / aanzetten indien u hiermee niet overweg kunt ).

Elke goede kwaliteit vachtroller, dus gewoon een synthetische ipv schapenvacht voldoet voor uw doeleinden indien er geen superglad resultaat gewenst is. Streker nog, een wegwerproller van een paar euro kan heel goede resultaten opleveren, afhankelijk van de soort muurverf en de dikte daarvan ( onverdund geeft het beste resultaat ).

Maak deze eerst vochtig ( niet drijfnat ) of werk de roller een dag van te voren met de afwerklatex in, en bewaar de roller in een afgesloten plastic zak. Kunt u direct de roller op de stok zetten en aan de slag.

Heeft u een stuk karton / of gipsplaat, zet dan eerst een proefstuk op om te kijken of de structuur u bevalt.
 

Daze

  • #3
Wederom bedankt voor het advies Kees! :prima:
Aangezien ik nogal bang ben voor aanzetten/strepen (slechte ervaring hiemee) is de schapenvachtroller met iets grotere poolhoogte die ik nu heb misschien niet eens zo'n slecht idee...
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Graag gedaan. Werk wel vlot door en nat-in- nat.
 

Daze

  • #5
Ik overweeg nu toch de om wanden/plafonds te LATEN schilderen... :oops:
Het gaat om een behoorlijk grote oppervlakte (280m2 welke ik 2 maal zou moeten doen) en de muren zuigen als de ziekte en daarbij werkt het warme weer op dit moment ook niet echt mee (veel te snelle droging). Ben gewoon bang dat ik het verpruts...

Heb al een aantal 'kandidaten' gesproken en de een rolt de latex en de ander spuit het. Ik weet dat het spuiten van latex een gladder, egaler resultaat geeft maar daar zit ook weer een beetje het probleem. Ben bang dat daardoor alle kleine oneffenheidjes (niet zo'n hele gemotiveerde stucadoor gehad :roll: ) ook beter zichtbaar worden. Zijn er behalve het verschil in uiterlijk nog andere voor-/nadelen van spuiten tov rollen, zoals bijv laagdikte of duurzaamheid? En heeft iemand misschien een voorbeeld van wat ik normaliter kan verwachten kwa roller 'structuur' wanneer een ervaren schilder een wand saust met de roller. Zou namelijk graag willen weten of de 'structuur' acceptabel is en kan eigenlijk nergens zo snel een voorbeeld vinden.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
De wanden moeten sowieso opgezuiverd worden en ontdaan van evnt. scharen ( als u tenminste een gemotiveerde schilder kunt vinden ). Die haalt ook de grove oneffenheden van het palfond.

Of u laat spuiten op rollen is ook weer afhankelijk van het vakmanschap van de schilder. Ik ga mezelf niet op de borst slaan dus heb ik ook collega's die een oppervlak kunnen rollen alsof het gespoten is. Dat vergt idd vakmanschap en een paar vierkante km. sauservaring.

Vwb de structuur: hoe langhariger (komtie weer: poolhoogte ) de roller des te levendiger de structuur, dus des te meer u verdoezelt aan oneffenheden.
 

Daze

  • #7
Sprak een schilder die de volgende techniek gebruikt om muren te verven: eerst de verf horizontaal opzetten met een kwast en vervolgens verticaal uitrollen. Had er zelf nog nooit van gehoord mbt muren verven. Iemand hier bekend mee?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Iedere schilder heeft zo z'n eigen favoriete methode. Doe je dit met een hoge binnentemperatuur dan kun je een glad en egaal resultaat wel vergeten, het duurt dan te lang. Maar u laat het toch doen?

In dat geval moet u naar het resultaat kijken en is de methode minder belangrijk.
 

Daze

  • #9
Ik laat het idd doen. Sterker nog, ze zijn deze hele week al bezig geweest. Het resultaat tot nu toe is echter dramatisch, er blijven maar banen, aanzetten, strepen en vlekken zichtbaar. Let wel, ik wil niet mijn mening geven over het desbetreffende bedrijf of een oordeel vellen, alleen maar om een eventuele oplossing vragen. Alle wanden en plafonds zijn door de heren eerst voorgestreken met verdunde latex waaraan Flevopol was toegevoegd. Dit is eerst met de kwast opgezet en daarna uitgerold. Hierna zagen de muren en plafonds er op het oog al redelijk goed uit voor een eerste laag, alleen was er uiteraard niet voldoende dekking.

Echter, de volgende laag welke enkel met de roller was opgebracht vertoonde na droging erg veel banen en vlekken. Alle pogingen daarna om het probleem op te lossen zijn mislukt. Tot nu toe zijn er 3 verschillende soorten (kwaliteits) latex gebruikt, diverse manieren van opbrengen: sterk verdund, beetje verdund, beetje zeep erbij (had er nog nooit van gehoord maar was een tip van een andere schilder), de muur vantevoren eerst 'benevelen'met water, de muur eerst 'sponzen' met water, nog harder doorwerken zodat nog beter na-in-nat gewerkt kan worden, maar NIKS, helemaal NIKS werkt. Het resultaat blijft hetzelfde. De laatste laag verf die opgezet is is een kwaliteitsverf met een hele lange opentijd en zou aanzetvrij moeten zijn. Echter ook deze verf geeft hetzelfde bedroevende resultaat, ondanks dat deze een zeer lange opentijd zou moeten hebben is de verf na een paar minuten (op het oog) al droog.

Alle mogelijke oorzaken die ze kunnen bedenken zijn de revue al uitgebreid gepasseerd en intussen zijn zowel de schilders als ik behoorlijk radeloos. Iemand enig idee waar het aan zou kunnen liggen? :(
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Ik neem aan dat men niet zomaar begonnen is om over de voorbewerkte / gesausde lagen te gaan kwasten / rollen?

Welke voorbewerkingen heeft men uitgevoerd aan de ondergrond?

Het probleem is dus de ONDERGROND.

Die is nu door al die lagen verf dusdanig bont geworden dat geheel opzuiveren ( dus glad schuren ) noodzakelijk is.

Blijft nog de optie over het plafond / de wanden te laten spuiten.

Spack- latex, of muurverf waaraan drogingsvertrager is toegevoegd kan, indien de juiste dosering is toegepast, niet na een paar minuten droog zijn tenzij de ondergrond zeer sterk zuigend is ( wat na het opbrengen van de met flevopol verdunde muurverf niet aannemelijk is ), of de binnentemperatuur was hoger dan 25 0C.
 

Daze

  • #11
Bedankt Kees. Wat bedoel je met voorbewerkingen aan de ondergrond. Het stucwerk is dus eerst voorgestreken met verdunde latex met Flevopol toegevoegd. Daarna is de eerste laag latex er over heen gegaan welke na droging slecht was. De volgende lagen zijn weer rechtstreeks over de eerdere lagen gezet zonder verdere voorbewerking van de slechte lagen.

Het glad schuren van 280 m2 klinkt voor mij op dit moment als de ergste nachtmerrie. De optie om alles te laten spuiten, is het bij spuiten ook noodzakelijk om vantevoren eerst alles glad te schuren? De banen en vlekken zij alleen zichtbaar bij strijklicht en ik kan op het oog ook totaal geen structuurverschil zien tussen de slechte en de goede stukken. Ook zijn sommige banen/plekken na een volgende laag toch verdwenen maar dan zijn er op een andere plaats ineens weer banen te zien. De meeste banen lopen van boven naar beneden over de volledige hoogte van de muur met elke keer een min of meer gelijke afstand. Het LIJKT dus haast of het met de manier van rollen te maken heeft maar er zijn nu 4 schilders die het geprobeerd hebben en alle 4 met hetzelfde resultaat.
De binnentemperatuur was ook niet hoger dan 25 graden...
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #12
De wanden moeten sowieso opgezuiverd worden en ontdaan van evnt. scharen ( als u tenminste een gemotiveerde schilder kunt vinden ). Die haalt ook de grove oneffenheden van het palfond.

Bovenstaande is dus niet uitgevoerd. Dit bedoel ik dus met de ondergrond voorbewerken. Wat men heeft gedaan is begonnen met afwerken over een bonte ondergrond.

Steeds is er over de bestaande banenbontheid, die onstaat doordat de volgende baan gedeeltelijk over de vorige baan wordt gezet waardoor op die plaats meer verf zit dan elders. Met strijklicht gaat dit zeer zichtbaar worden.

Je kunt dus stojcijns blijven doorgaan om de lagen op te stapelen, maar die banenbontheid ( hoogte/dikteverschil in verflagen ) haal je daar dus niet mee weg.

Helaas zit er niets anders op dan OF te schuren / OF te spuiten. Met direct overspuiten met latex is het resultaat zonder strijklicht acceptabel. Met strijklicht zal toch weer door de hoogteverschillen het vlekkerige karakter zichtbaar worden, zij het 90% minder, tenzij u voor structuurverf kiest. Dit kan in 1 arbeidsgang worden verspoten en camoufleert oneffenheden goed.
 

Daze

  • #13
Ik overweeg nu alles met latex te laten SPUITEN. Stel dat de oorzaak toch is dat de muren (ondanks de voorstrijk en lagen latex) heel sterk zuigen, is er dan bij spuiten nog steeds een risico op vlekken en 'banen'? Ik bedoel, bij spuiten wordt er neem ik aan ook in vlakken of banen gespoten alleen wordt het dan veel meer 'uitgewaaierd'. Kan het dan ook zo zijn dat wanneer een vlak al vrij droog is en deze wordt 'overlapt' door een ander vlak dat er dan alsnog vlekken kunnen ontstaan?

Oh, en als een wand al is voorgestreken en gesausd maar deze zuigt nog steeds is het dan mogelijk om over de latex nog een extra laag voorstrijk te zetten? Of verergert dat de boel alleen maar?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #14
Na alles wat u al heeft aangebracht kan de ondergrond onmogelijk nog zuigend zijn.

Bovendien zal het spuitbedrijf de zaak nogmaals controleren en zonodig voorspuiten met latex oid. Is het resultaat niet zoals afgesproken, dan moeten ze weer terugkomen en dat wil men natuurlijk altijd vermijden.
 

Daze

  • #15
Er is mij verteld dat het mogelijk is dat zelfs na voorstrijken met Flevopol en vervolgens 5 lagen latex de ondergrond nog steeds zuigt, dat het dwars door de latex heen zuigt zeg maar. Is dit correct? Als oplossing is bedacht om de wanden en plafonds vantevoren te 'verzadigen' door deze met water volledig nat te maken met een spons en daarna te sauzen. Is dit aan te bevelen of komt dit de kwaliteit niet ten goede?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #16
Volgens de Fabeltjeskrant zou dat heel goed kunnen.


Volgens de realiteit is dat uitgesloten. 5 lagen latex + flevopol is een enorme barriere.

Maar weet u zelf wat u nu laat doen / zelf doet / voor gaat rollen / nat sponzen / laten spuiten?

Concreet: heeft u dit voorstel van de spuiter vernomen of is dit idee van iemand die u gegarandeerd van het probleem afhelpt?

U kunt zelf nog even de proef op de som nemen: sproei met een plantenspuit de behandelde onderdelen plaatselijk nat, laat het forum even weten wat u waarneemt.
 

Daze

  • #17
Sorry voor de onduidelijkheid Kees maar ik probeer enigszins genuanceerd over te komen. Degene die het schilderwerk verricht krijgt de wanden/plafonds ondanks diverse pogingen NIET netjes getext (met de roller) zonder banen en vlekken. Hij blijft maar steeds met 'oplossingen' komen die vervolgens hetzelfde slechte resultaat geven. Zijn nieuwe 'oplossing' is het nat sponzen van alle wanden/plafonds maar ik heb mijn ernstige twijfels hierbij.

Inmiddels heb ik absoluut geen vertrouwen meer in de situatie en denk er nu over om alles door een ander bedrijf te laten spuiten in de hoop dat dit wel een goed resultaat geeft zonder banen/aanzetten/vlekken. Dat dit niet zomaar zonder slag of stoot gaat begrijp je misschien wel en is weer een heel ander verhaal...

Als ik zelf de plantenspuit proef doe dan zie ik op de muur met Flevopol en 5 lagen latex dat het water toch nog behoorlijk snel opgezogen wordt (of opdroogt, verschil vind ik moeilijk te zien...)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #18
Ik denk dat het verstandig is om er een spuitbedrijf bij te halen. ( FOSAG /AF-erkend, waarbij u later verhaal kunt halen ). Ik wil geen reclame maken maar deze klup's bestaan niet voor niets en heeft zijn bestaansrecht meer dan eens bewezen.

Hoe meer u zich oplossingen laat aanpraten des te moeilijker gaat het worden ( ook voor het spuitbedrijf ) om de zaak naar UW tevredenheid, want daar gaat het toch om, voor elkaar te krijgen.

Pas dus op met weer een laag aanbrengen ( rollen ) want daaraan kunnen later weer kosten aan verbonden zijn om de ondergrond goed te prepareren. Uit UW portomonee wel te verstaan.

U kunt altijd een vrijblijvende, kosteloze, offerte aanvragen bij een spuitbedrijf. Ga niet in op "even via een mailtje een prijsopgave". Een goed bedrijf zal langskomen om de situatie in te schatten en u direct kunnen vertellen wat er moet gebeuren.

Het voordeel is dan dat U weet wat er moet / gaat gebeuren, en tegen welke prijs. Dat maakt het wellicht makkelijker een besluit te nemen.
 

Daze

  • #19
Ik geef het op. Gisteren heeft een professioneel bedrijf alles airless gespoten met latex, dat is nu zo'n 20 uur geleden. Vanmorgen toen ik het resultaat zag kon ik wel janken. De vlekken/banen zijn ietsje minder maar nog LANG niet weg. Het zijn nu hoofzakelijk 'gewolkte' matte plekken die ik zie. Het geheel is dus niet mooi egaal in één glansgraad zeg maar. het is gewolkt met matte en minder matte plekken. Ook valt het me op dat de verf ERG glimt voor een matte muurverf. Er is een professionele kwaliteits matte muurverf gebruikt, maar over het geheel genomen, buiten de matte plekken, glimt het zo hard dat het wel zijdeglans lijkt. En hierdoor vallen bijv. de foutjes in het stucwerk nog meer op dan voorheen.

Ik snap er niks meer van, ik had echt gehoopt dat dit de oplossing was na alle ellende. Wat een teleurstelling weer. Ik begin nu toch echt te vermoeden dat er in het begin al iets mis is gegaan bij het voorstrijken door de vorige schilder en dat de gevolgen hiervan zichtbaar blijven. Ik weet het in ieder geval niet meer...
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #20
En wat zegt het spuitbedrijf ervan?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu