Schakelbord lamp defect

GertJan420

  • #1
Hoi,

absolute leek hier met de intentie wat te leren.
M’n lamp met dimmer doet het niet meer. Als ik tegen dat grijze muurtje druk, aan de rechterkant, doet hij het wel. Aan de onderkant is te zien dat die knopjes wat bewegingsruimte hebben, ze bewegen op het moment dat ik tegen dat grijze muurtje druk.

kan ik zoiets zelf simpel repareren met huis/tuin/keuken materiaal? Of is expertise dan wel de schroothoop een betere optie?

thanks

BD93EA1C-CE83-48B2-AF91-05AED500C085.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat grijze 'muurtje' is de koelvin van de triac. De triac is dat zwarte blokje, dat op de koelvin zit. Zie de pijl:

regelaar.jpg


Wanneer de dimmer het wél doet wanneer je tegen die koelvin drukt, dan zou het heel goed kunnen zijn dat er een soldeercontactje van die triac los zit. Dat zou dan (met een loupe) zichtbaar zijn aan de andere kant van de printplaat. En dan zou het een kwestie zijn van het betreffende contact nasolderen om de zaak te repareren.

Tenzij je in plaats van de 'schakelbord' lamp (wat bedoel je daar eigenlijk precies mee?) een LED-lamp wilt gaan gebruiken. Want in dat geval zal deze regelaar toch (zeer waarschijnlijk) niet geschikt zijn en moet je een snoerdimmer voor LED's kopen. Die zijn niet echt héél duur.
 
  • Like
Waarderingen: GertJan420

DSR9500

  • #3
Maak maar eens een foto van de soldeerzijde.
Evt 2e ingezoomd op aangewezen gebied.
Wel graag een scherpe foto
 
  • Like
Waarderingen: GertJan420

GertJan420

  • #4
Oke, top man. Dank voor je moeite. Ik ga even knutselen.
 

GertJan420

  • #5
Dit zijn de foto's waar je om vroeg hoop ik?

In ieder geval dank voor je moeite!!

WhatsApp Image 2023-01-20 at 13.58.27.jpeg WhatsApp Image 2023-01-20 at 13.58.25.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Doordat foto's hier teruggeschaald worden, is het niet heel goed te zien, maar het lijkt er op deze vergroting (van het gedeelte linksboven op de eerste foto in #5) op dat de soldering bij de pijl niet goed meer is:

triac-solderingen.jpg


Je zou daarom kunnen proberen de betreffende soldering door te solderen (en neem meteen de ander 2 contacten ernaast mee).

Gebruik daarvoor wel harskernsoldeer en een kleine soldeerbout. Een soldeerbout voor het solderen van waterleidingen en soldeertin met S39 is niet geschikt voor dergelijk werk.

Indien je het solderen van printplaten niet voldoende beheerst en/of niet het juiste soldeermateriaal hebt, vraag dan iemand uit je kennissenkring die dat wel heeft. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: GertJan420

GertJan420

  • #7
Haha, thanks. Meteen aan de gang gegaan. In eerste instantie leek het te werken, de lamp begon weer te branden. Maar het soldeersel blijft niet plakken. Laat steeds opnieuw los. Leuk projectje zo, maar misschien is een nieuwe dimmer de makkelijkste oplossing? hahaha
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Als het soldeersel niet blijft plakken dan gebruik je waarschijnlijk verkeerde tin.
In tin voor dit soort solderingen zit nl. al een vloeimiddel in het tin zelf waardoor je mooie glanzende solderingen krijgt die ook prima vloeien.
Maar ook de manier van solderen kan het probleem zijn.
Om goed te solderen verwarm je dus het soldeervlak op de print en als dat vloeibaar wordt dan voeg je wat nieuwe tin toe.
Vroeger op school zag ik ook medeleerlingen die met een rokende soldeerbout door het lokaal liepen en waar het solderen dan ook voor geen meter lukte maar die hadden in de tussentijd al het vloeimiddel in rook op laten gaan met als gevolg de slechte solderingen.
 
  • Like
Waarderingen: GertJan420

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Maak anders even een foto van de soldeerbout en het soldeertin dat je gebruikt.

En even oefenen op een oude printplaat (als je die hebt uit een sloopapparaat) kan ook helpen.
 
  • Like
Waarderingen: GertJan420

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu