Schakelaar zeer nabij de douche ruimte

Atmoz

  • #21
Ok, dat zit dan goed. Komt het volgende punt: de 12 V voeding. Er zijn van die goedkope China switch mode voedingen te koop, deze zou ik niet willen toepassen.
Wellicht worden speciale eisen gesteld aan de scheidingscomponent tussen de 230V installatie en het laagspanningsinstallatiedeel welk in de directe omgeving van de douche komt. Ik denk dan aan bijv: kruipwegen, doorslagspanning en isolatieweerstand.
 

Moer65

  • #22
In zone 1 en 2 zijn toegelaten SELV (Safety Extra Low Voltage) ketens. In de NEN 1010 artikel 414 (2007 nummering) zijn daarvoor de eisen gedefinieerd. Onder andere moet de voedingsbron van de SELV keten aan bepaalde eisen voldoen. Een conventionele trafo, veiligheidstrafo genaamd, moet voldoen aan NEN_EN_IEC 61588-2-6. Voor elektronische voedingsbronnen wordt in NEN414.3.4 in het algemeen gezegd dat ook bij een interne fout van de elektronica de uitgangsspanning niet boven het toegestane spanning mag komen. Er wordt niet naar een specifieke NEN/IEC verwezen waar dit dan nader uitgewerkt is. Waarschijnlijk is die er niet. Hoe er vastgesteld moet worden dat aan deze eis wordt voldaan is ietwat duister. Het gemak waarmee, kan bijna wel zeggen, iedereen ervan uitgaat dat een 12V halogeen/LED systeem zonder meer in een zone 1/2 gebruikt kan worden verbaast me weleens. Of de elektronische trafo/dimmers van deze systemen aan de eis van artikel 414-3.4 voldoen is maar zeer de vraag.
In dit geval is denk ik een veiligheidstrafo als voedingsbron (12V secundair) en een relais met voldoende isolatie tussen de spoel en de contacten (die 230V voeren) de veiligste en goedkoopste oplossing.
 

Fantomaz

  • #23
Zo sta ik er inderdaad momenteel in, Moer65.
alleen een fatsoenlijke behuizing vinden, is nog even een issue.
 

Appeltje

  • #24
Fantomaz, inderdaad een beetje blond... ik zat half te slapen denk ik toen ik de tekening bekeek :).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu