Schakelaar voor trapverlichting

System7

  • #1
Ik ben aan het uitpluizen hoe ik LED-strips onder de traptreden (of andere LED-verlichting) aan kan laten gaan zodra iemand zijn/haar voet op de onderste of de bovenste trede zet. Met een tijdrelais met afvalvertraging kan ik dan het licht nog even laten nabranden.

Ik had per trap 2 lichtsluizen (lichtstraalonderbrekers) in gedachten - eentje boven en eentje beneden - met elk een reflector die ik bijv. op de trapboom zou schroeven. Ik schrok alleen nogal van de kosten; het type dat ik nodig heb kost ongeveer € 50,- per stuk excl. reflector en ik heb 2 trappen dus heb er 4 nodig... En dan nog 2 tijdrelais erbij, al met al een dure grap.

Weet iemand een goedkopere manier om elektrisch te detecteren dat iemand de trap op loopt? Een gewone bewegingssensor is redelijk lastig in mijn situatie.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Drukmatje onder de trapbekleding?
Capasitieve schakelaar onder de trede(max 10cm dik)
 

System7

  • #3
Vergeten te vertellen :oops: het is een geverfde houten trap dus geen tapijt o.i.d. om dingen onder te verstoppen. Een capacitieve naderingsschakelaar is een idee, eens zien wat die kosten bij mijn vaste leverancier.
 

Kaajee

  • #4
Zou een infrarood bewegingsmelder iets kunnen zijn?
Je moet dan wel even goed bepalen wanneer ie aan gaat; hoek goed bepalen/testen, evt. deel afschermen oid als ie te snel op langslopen reageert.
Deze schakelaars zijn voor relatief wienig te koop.

infrarood bewegingsmelder (bijv. EL-PIR30):
Detecteert feilloos beweging binnen een hoek van 140°. Met veel instelmogelijkheden zoals tijdsvertraging en gevoeligheid
 

System7

  • #5
Daar had ik ook aan gedacht. Punt is alleen dat het erg lastig is om ze alleen in een bepaald gebied te laten werken. Als ik 'm beneden monteer wordt hij ook beïnvloed als je door de hal beneden loopt en boven idem met de overloop.

Naderingsschakelaars zijn duuuuuur :( Vrees dat het toch iets met een lichtstraalonderbreker gaat worden. Wat ik kan proberen is of ik met één lichtstraal van beneden diagonaal naar boven kan gaan zodat hij reageert op onderbreking zowel beneden als bovenaan de trap. Dat scheelt dan weer in de kosten.
 

Tiho

  • #7
Ik heb bij mij in de wc een inbouwbewegingsmelder dwars gemonteerd ivm kleine kinderen. Het raakvlak in de breedte wordt dan aardig beperkt.
 

Kaajee

  • #8
Als je een/de bewegingsmelder achter een schotje oid plaatst, kun je de "bewegings werking" flink beperken/beïnvloeden. Koop zo'n ding bij de G-bouwmarkt, ga een beetje experimenteren, werkt het, ben je klaar, werkt het niet, retourneer ja dat ding.

 

System7

  • #9
Dank allemaal. Ik was inderdaad nog niet op het idee gekomen om een deel van het bereik van een bewegingssensor bewust af te schermen. Ik denk nu aan een klein plankje - zoals Kaajee ook suggereert - ergens in het hoekje waar ik de sensor verstop. Voordeel is ook nog dat er nergens lelijke reflectoren voor een lichtstraal o.i.d. hoeven te zitten.

Heb bij mijn vaste webshop nu ook een hele goedkope mini-IR-sensor gevonden die ook nog eens op 12V werkt. Life is good :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu