Schakelaar tussen trafo en halogeenlampjes?

Wilroy

  • #1
Ik wil jullie mening graag horen over het volgende plan:
Bij ons zit in de keuken een halogeensysteem aan het plafond gemonteerd bestaande uit een trafo en vijf halogeen lampen van elk max 20W, 12V.
De lampen zijn met koppelstukjes gemonteerd op een dubbele rail (6mm dik, schat ik), die gekoppeld is aan twee polen onderaan de trafo.
Via via ben ik er achter gekomen dat de trafo een ELRO RS 520T is.
Het systeem is minstens 13 jaar oud. Meer info over de trafo heb ik niet gevonden.
Probleem is dat het systeem op dezelfde schakelaar zit als een andere (gewone 220V) lamp.
Het is dus: allebei aan, of allebei uit. Een mogelijkheid om een extra draad te trekken en over te stappen op een dubbele schakelaar is er niet.
We willen het halogeensysteem apart uit kunnen schakelen. De trafo zit op een zodanig punt dat ik er niet een normale schakelaar bij kan monteren om de stroomaanvoer te onderbreken.
Kan ik een van de rails onderbreken, en daar een 12V schakelaar tussen zetten? Bv een 12V/25A tuimelschakelaar? Of gaat er dan iets totaal fout? Ik weet dat er nog wat stroom door de trafo zal blijven lopen (nul last?), maar dat vind ik geen probleem. Ik kom er niet uit, en stel advies op prijs.
PS: ik ga geen rail doorzagen, maar isoleer een stukje rail op het punt waar de rail kontakt maakt met een van de polen onderaan de trafo.
Dank bij voorbaat.
Willem
 

Leensen

  • #2
Wat je wil gaan doen komt op mij wel heel erg over als een 'houtje touwtje' oplossing.
Ik zou dan toch liever de boel goed op orde willen hebben. Want het komt vreemd op me over dat er geen extra draad te trekken is. Hoe kan het dan dat 1 schakelaar 2 lampen bedient. Ergens moet er een las zitten.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Zoals je zelf opgeeft heb je te maken met vrij grote stroomsterkte (iets meer dan 8 A). Als het je lukt om goede contacten te maken, dan hoeft dat geen probleem te zijn.
Maar wat je schrijft over "rail isoleren op het punt waar die contact maakt met de trafo" klinkt niet echt naar een veilige oplossing.
Misschien kun je wat foto's plaatsen waaruit duidelijk wordt wat je precies van plan bent.
 

Wilroy

  • #4
Veel dank voor de reacties.
Probleem is dat er bij het plaatsen van de schakelaar blijkbaar is gedacht dat er maar 1 lichtpunt bediend door hoefde te worden. Het werden er twee, en men heeft de zaak doorgetrokken vanaf het oudste lichtpunt naar het nieuwe. Bij het oudste zitten dus de lassen.
Ik ben zelf ook nog niet happy over het idee van isolatie bij de pool die onder de trafo zit. Dat moet ik misschien anders oplossen, mogelijk door wel de rail zelf te onderbreken (doorzagen).
Ik ga er nog even over nadenken wat het beste is.
 

Leensen

  • #5
Maar dan kun je vanaf de schakelaar naar het eerste lichtpuntje een extra schakeldraad trekken?
 

Wilroy

  • #6
Trekveer komt er niet doorheen, of slaat verkeerde bochtje af...... maar dat ga ik in ieder geval nog een keer proberen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu