Schakelaar met controlelampje

Hvorselman

  • #1
Hoe sluit ik een schakelaar aan met zo'n controle lampje er in. Op de verpakking staat 'twee polige controle'.
Het heeft me al stoppen gekost en ik heb er geen meer over, dus het moet niet nog een keer fout gaan...
Ik kan online geen aansluitschema vinden. Er komt een blauwe, een bruine en een zwarte draad in de doos binnen.

Ik dacht bruin linksboven, zwart rechtsonder (voor de lamp). Als ik die alleen aansluit gaat de lamp netjes aan en uit, maar het controle lampje gaat niet aan. Die heeft dus een eigen voeding, denk ik. Dus ook een bruine rechtsboven gemonteerd en de blauwe (aangelegd door de elektricien) rechtsonder. Helaas, stop vloog eruit.

Als ik op de achterkant van de schakelaar kijk lijkt het er op dat zowel de bruine als de blauwe draad er in en er uit moeten (bruin naar zwart, blauw naar blauw). Maar dan kom ik een blauwe draad tekort.
 

Lichtpunt

  • #2
Probeer eens simpel bruin linksonder, zwart linksboven en blauw rechtsonder. Als de controlelamp niet gaat branden dan blauw rechtsboven.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
1x bruin, 1x zwart en 1x blauw zou voldoende moeten zijn om het te laten functioneren. Het gaat om een dubbelpolige schakelaar, dus blauw en bruin aan één zijde leverd een volle sluiting op.
Kun je aan de achterkant niet ontdekken, waar de blauwe naar het controle lampje op moet? Plaats er anders eens een fotootje van.
 

Hvorselman

  • #4
Het lijkt er op dat nu de schakelaar ook kapot is. Hij klikt niet meer...
Ik heb nu blauw ook apart door de schakelaar gelust en dat werkt, de lamp brandt, controle lampje ook, maar hij gaat alleen uit als ik er op druk en hem vasthoud. Zodra ik loslaat springt de lamp weer aan.

 

Lichtpunt

  • #5
Waarschijnlijk is de schakelaar overleden door de veroorzaakte volle sluiting.
Er zijn nu twee opties,
1e) of eenzelfde schakelaar controle aanschaffen, indien de verlichting in een andere ruimte wordt bediend,
Houdt u even de foto in de gaten ivm aansluitingen!!
als u daarmee wilt dat de controlelamp brand als het licht aan is dient u bruin linksboven, zwart linksonder en blauw rechtsboven aan te sluiten.
Wilt u dat de controle lamp altijd brand (bijv. ter orientatie) dan bruin linksonder, zwart linksboven en blauw rechtsonder.
2e)Geen controlelampje nodig? Dan een normale wisselschakelaar inbouwen en blauw afisoleren en niet aansluiten.
 

Hvorselman

  • #6
Tja, voorlopig maar geen controle lamp dan. Ik heb nog wel een schakelaar over gelukkig. Hij is inderdaad overleden, ik heb hem open gemaakt en er was duidelijk iets afgebroken binnenin....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu