Schakelaar aanleggen - echt voor dummies!

Sabeau

  • #1
Hoi iedereen,

Waarschijnlijk is mijn vraag echt heel basic maar ik vroeg me af: hoe makkelijk is het om extra schakelaars op een bestaand circuit te plaatsen. Moet dit altijd via de vloer gebeuren? Of zijn er nog andere opties?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is handig iets meer te vertellen over wat je wilt.
Wat moeten die extra schakelaars in een bestaand circuit doen?
Is het in Nederland? Oud of nieuwer huis? Meterkast gewoon voor jou toegankelijk?
Zit er al 'iets' van electra op de plek waar je de nieuwe schakelaar(s) wilt hebben? Zo niet, heb je bezwaar tegen een draadloos systeem (wat in installatie minder werk geeft, maar wel op batterijen werkt)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Beschrijf inderdaad even wat uitgebreider wat je precies wilt maken. Is zo weinig van te zeggen.

Je zult in ieder geval draden moeten trekken of met een draadloze uitbreiding werken.
 

Sabeau

  • #4
Nieuwer huis, meterkast is toegankelijk. Het zit zo: er zijn twee lichtpunten waarvan er schakelaars zijn maar ik zou graag er nog op elk punt een extra schakelaar op aansluiten. Maar omdat het een nieuw huis is en ik liever de vloer niet wil openbreken om nieuwe kabels te trekken - is mijn vraag dus nu: is er een manier om een extra schakelaar op een circuit te brengen zonder dus in de vloer te moeten werken. Bvb ik zou graag een schakelaar aan de voordeur zetten voor het licht in de keuken te kunnen aan/uit doen. Welke optie is er? Hopelijk is dit genoeg uitleg!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Normaal gesproken lopen de elektra leidingen vanaf de stopcontacten en schakelaars omhoog via het plafond naar de centraaldozen (waar de lamp hangt). Als je er wijzigingen in aan wilt brengen zal je via die leidingen bijv draden kunnen bijtrekken van schakelaar naar centraaldoos. Iedere groep heeft zijn eigen systeem van centraaldozen die niet met elkaar verbonden zijn. Je kan dus alleen binnen dezelfde groep op deze manier wijzigingen aanbrengen, Een andere optie is draadloze schakelaars toepassen.
De vloer is zoiezo geen logische plek wijzigingen in te maken.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Nederland of België?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu