Extra schakelaar + lichtpunt aanleggen

Krais23

  • #1
Vraag over aanpassen elektraleidingen: Ik ben van plan om een klein keukenblok te plaatsen in de woonkamer van een nieuwbouwhuis. Op de muur bevinden zich 2 dubbele wandcontactdozen op 30cm hoogte waar het keukenblok voor zal worden geplaatst.

Het plan is om een leiding te trekken naar een nieuw combinatie schakelaar-wandcontactdoos boven het werkblad en de schakeldraad door te trekken naar een nieuw lichtpunt rond 1.80m hoogte.

Vragen:
- Het handigste lijkt mij om vanuit een van de bestaande wandcontactdozen sleuven te laten frezen en een nieuwe leiding te plaatsen. Aangezien de bestaande leidingen verticaal lopen wil ik de nieuwe leiding aan de zijkant van de wandcontactdoos invoeren. Hoe kan ik dit het beste aanpakken aangezien deze geen zijdoorvoer heeft?
- De nieuwe leidingen zullen voor een korte afstand horizontaal in de muur moeten lopen. Is dat toegestaan?
- Is het een probleem om de bestaande leiding door te trekken naar een nieuwe wandcontactdoos/schakelaar en vervolgens de schakeldraad naar een lichtpunt (las ergens dat max 1x mag worden doorgelust)?
- Kan ik doorlussen mbv de aansluitpunten op de huidige dubbele wandcontactdoos? of is het beter om deze te verwijderen en lasklemmen te gebruiken?


Alvast dank

 

CV__

  • #2
1) Normale dozen hebben een zij-ingang. Vrijkappen tot de doos, liefst ook nog een tuit er op schuiven.

2) Niet bij draagmuren

3) Er is inderdaad een limiet (1x) op doorlussen vanaf een bestaand stopcontact

4) Lasklemmen icm wcd kan alleen als de doos diep genoeg is. Je kunt ook doorlussen op de dubbele contacten van de wcd ja


Denk wel na over de groepenindeling...
 

Krais23

  • #3
2) hm ja het is een dragende muur. Is de richtlijn bedoeld om risico op mechanische verzwakking van de draagmuur tegen te gaan? Het is nl. zo'n kleine afstand dat dat niet echt een probleem kan worden.
 

CV__

  • #4
Hangt wel een beetje af van type muur ook.

In moderne huizen zijn meestal alleen de woningscheidende muren dragend. En die zijn vaak ook veel harder, dus sleuven frezen is dan ook lastiger.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu