Saunakachel aansluiten zonder aardedraad

Leroybr

  • #1
Hallo,

Ik heb een sauna voor thuis gekocht met een 230v kachel voor 1 fase. Het gaat om deze kachel:
1611438468665.png


Het huis waar in ik woon is redelijk oud en daarom is er geen aardedraad aanwezig. Nu heb ik deze beveiligingsschakelaar gekocht:
1611438168310.png


Kan dit ter vervanging van de aardedraad? Of heb ik echt een aardedraad nodig?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt echt een aardedraad nodig!

Die tussenstekker werkt ook pas goed wanneer de kachel geaard is aangesloten.

Wanneer je de kachel geaard aansluit en er in de kachel een defect optreedt waardoor de behuizing onder spanning komt te staan, gaat er direct meer dan 30mA lopen door de aardgeleider waardoor de tussenstekker direct uitschakelt.

Wanneer je de kachel niet geaard aansluit en geïsoleerd opstelt, gebeurt er aanvankelijk niets wanneer er een defect optreedt waardoor de behuizing onder spanning komt te staan. Pas wanneer er een pad naar aarde wordt gevormd waardoor er stroom gaat lopen, zal de tussenstekker aanspreken. Dat pad naar aarde ben je hoogstwaarschijnlijk zelf (de stroom loopt door jouw lichaam wanneer je de kachel aanraakt).

Kortom: Nee, die tussenstekker is absoluut geen alternatief voor een geaarde aansluiting.

Wanneer er in de groepenkast al een 30mA aardlekschakelaar is ingebouwd voor de betreffende eindgroep, heeft de tussenstekker zelfs geen enkele meerwaarde (nou ja, tenzij de aardlekschakelaar in de groepenkast toevallig defect zou zijn, maar die test je natuurlijk regelmatig :wink:).

Een geaard apparaat aansluiten op een niet geaarde contactdoos is een slecht plan. Zéker in een ruimte waar je vochtig bent (zweet) en de elektrische weerstand van de huid afneemt.

De kachel hoort geaard te worden aangesloten én achter een 30mA aardlekschakelaar te zijn aangesloten. Voor dat laatste kun je eventueel de tussenstekker gebruiken, mocht je een geaarde contactdoos hebben waarvoor in de groepenkast nog geen 30mA aardlekbeveiliging is voorzien. Maar eigenlijk zou ik er dan gewoon voor kiezen om de groepenkast aan te passen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Leroybr

  • #3
Hartstikke bedankt voor je heldere uitleg Xander! :D Heel fijn!
 

Leroybr

  • #4
Beste @XanderH,

Ik heb nog een vraagje.

Ik heb op de 1e verdieping wel een geaard stopcontact. Kan ik mijn sauna aansluiten op dit geaarde stopcontact met de tussenstekker? Vanaf de sauna naar dit geaarde stopcontact is het ongeveer 5 meter. Ik heb hier al een 2,5 aderdikte kabel voor. Ik vraag me namelijk af dat als er 3600w door heen gaat en ik sluit het aan op het stopcontact of de kabels die van het stopcontact naar de groepenkast loopt wel dik genoeg zijn. Kan dit eventueel vlam gaan vatten? Met een huis waar riet tussen de verdieping zit wil ik dit natuurlijk voorkomen.

Oftewel is dit veilig genoeg? Wat zou je aanraden?
 

Lampje45

  • #5
Ongetwijfeld zit er op die groep nog wel meer aangesloten, dat zou in theorie kunnen, als er niets bijkomt, want je zit al echt op het randje.
Ik zou je willen adviseren hiervoor een eigen groep aan te leggen met een eigen aardlekautomaat van 16 A .
 

alweer zelfde probleem.

  • #6
Ik denk dat de (brand) verzekering wel eist dat er een degelijke aardding is. Vooal met riet is een degelijke instalatie een voorwaarde voor goedkeuring van de hele huisinstallatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu