Max vermogen saunakachel in mijn situatie?

petloca

  • #1
Ik overweeg een Finse sauna in mijn schuur te plaatsen maar dat zal afhangen van het max vermogen kachel wat daar in kan.

Er ligt één loze PVC van mijn groepenkast naar de achterdeur. Ik heb geen kruipruimte en kan daar niet meer van maken. Mijn huis heeft een 1x35A hoofdzekering.

Volgens mij betekent dit dat mijn enige mogelijkheid een enkel fase kookgroep van 2x16A is. Ik kan dan dus door mijn enkele buis 2xfase, 2x0, 1x aarde trekken om maximaal een 2x16Ax230V=7,36 kW kachel aan te sluiten.

Klopt mijn bovenstaande conclusie? Zijn er verder zaken waar ik rekening mee moet houden?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Bestaan er wel saunakachels geschikt voor een kookgroep?

Je zou natuurlijk de huisaansluiting kunnen laten aanpassen naar 3x25A.
 

petloca

  • #3
@XanderH dat is een goede vraag en dat weet ik eigenlijk niet. Bedenk mij intussen ook dat zo'n zware kachel weinig ruimte over laat voor de overige gebruikers in mijn huis.

Misschien is 3X25 dan inderdaad een beter idee. Stedin rekent 300 Euro zie ik. Komt daar verder veel bij kijken in mijn groepenkast? Heb een groepenkast met moderne automaten achter drie aardlekschakelaars. Verder heb ik zonnepanelen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Foto van de kast?

In het meest gunstige geval hoef je alleen een 4-polige hoofdschakelaar te (laten) plaatsen.
 

petloca

  • #5
Hieronder de foto's @XanderH

Als ik hem zou laten ombouwen, wat zou dat dan naast de werkzaamheden aan de kast betekenen voor mijn enkele lege buis naar de schuur? Wat gaat daar doorheen en wat komt er dan in mijn meterkast (aangezien hij nu vol is).


1644577491734.png


1644577526594.png
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Ziet eruit als al geschikt voor 3 fase.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Je hebt inderdaad al een 4-polige hoofdschakelaar. Als je wilt verzwaren kun je dus direct de netbeheerder laten langskomen. Misschien dat je voor een goede verdeling van de belasting over de fasen nog wat groepen wilt verwisselen als daar niet eerder over na is gedacht.

Voor een extra groep voor de sauna heb je wel meer ruimte nodig. Kun je naar links of naar rechts uitbreiden? Plaats dan in een extra behuizing een 4-polige B16 30mA aardlekautomaat en je kunt een 11kW saunakachel aansluiten.
 

petloca

  • #8
Bedankt voor jullie reacties!!

En dan trek ik 3 fase + N + Aarde 2.5 mm draad door mijn lege buis naar buiten? Bij de achterdeur dan een opbouwdoos of onder de grond doos om over te gaan naar YMVKas naar de schuur?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Hoe en waar komt die leiding naar buiten? Onder de grond of niet?
 

petloca

  • #10
@XanderH dat staat bovenaan mijn todo list om te achterhalen. Ik ga er met een trekveer in en haal de tegels bij de achterdeur weg en dan maar kijken of ik iets hoor of zie.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Als het onder de grond uitkomt moet je daar geen losse draad in willen trekken. Dat krijg je nooit fatsoenlijk beschermd en waterdicht in een ondergrondse kabeldoos / grondmof ingevoerd.

Wat is de diameter van de leiding? Grondkabel erin trekken tot aan de meterkast gaat ook niet lukken zeker?
 

petloca

  • #12
@XanderH de maat is 19 mm (3/4), gaat de vloer in en er staat opgeschreven "achterdeur buiten". Daarom mijn vermoeden dat hij onder de grond uitkomt.

Of er nu een sauna komt of niet, uiteindelijk zou ik deze buis wel willen gebruiken om elektra naar buiten te brengen. Maar een grondkabel heeft aardscherm toch? Heb dat eerder weleens gebruikt en zie mij dat niet door een PVC duwen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Een grondkabel heeft een aardscherm inderdaad.

Maar ik zie even niet hoe je het fatsoenlijk af moet werken als je met losse draad onder de grond naar buiten komt. Mocht er vocht in de leiding kunnen komen gaat dat ook gegarandeerd problemen geven met draad.

Ik zou het persoonlijk eerst proberen om er xmvk-as doorheen te trekken (xmvk is net wat dunner dan ymvk). Mocht dat niet lukken kun je altijd nog op zoek naat het minst slechte alternatief...

Met wat mazzel volgt de leiding de kortste route door de vloer en heb je alleen een haakse bocht bij de meterkast.
 

petloca

  • #14
@XanderH xmvk-as kan ik proberen, inderdaad niet ondenkbaar dat hij verder rechtdoor gaat. Zal dat eens proberen aan te voelen met een trekveer.

Maar daarmee staat het sauna idee wel op losse schroeven lijkt me?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Mijn tweede poging / minst slechte alternatief als er inderdaad maar 1 bocht in de leiding zit, zou zijn om de kabel aan het uiteinde een aantal meter aan te strippen, van buiten naar binnen erin te trekken en dan zover mogelijk door te trekken. Dan heb je tot aan de bocht netjes grondkabel zitten maar kom je met losse aders en een aardlitze door de bocht en in de meterkast binnen (waar je de leiding vervolgens uiteraard weer netjes aanwerkt met (flex)buis).

Maar dan moet het daar waar de kabelmantel ophoudt wel droog zijn en blijven, anders roest het aardscherm weg. Hopen dat de buis een klein beetje afloopt naar buiten dus...
 

petloca

  • #16
@XanderH uitstekende tip, bedankt!

Maar nog even over de sauna en drie fasen. Eerder stelde je voor een 4-polige B16 30mA aardlekautomaat te plaatsen. Vanuit daar kan ik toch niet met een enkele xmvk-as naar buiten naar de saunakachel? Of zie ik iets over het hoofd?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Je ziet waarschijnlijk over het hoofd dat je daarvoor een 4-aderige xmvk-as kabel nodig hebt? :wink:

DV_8_5196549_01_4c_NL_20150115233239.jpg
 

Hharbers

  • #18
Warom aardlitze mee naar binnen trekken. Grondkabel is zo dik en stug dat je hem bij minste knikje waarschijnlijk niet door de pijp krijgt.

Vanaf meterkast door de pijp ymvk installatie kabel trekken en direct waar je uit pijp bij achterdeur komt gietmof plaatsen en daarin lassen naar ymvk-as grondkabel met aardscherm om verder te gaan naar je schuur.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
Kan ook. Maar dan zit je met een wellicht onnodige gietmof, het is nog niet gezegd dat het er niet doorheen gaat...
 
  • Like
Waarderingen: petloca en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #20
Omdat je nog altijd beter even kunt vechten met een stugge kabel dan dat je een onnodige gietmof plaatst.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu