Aansluiten saunakachel 6kW Frankrijk

Bricolage

  • #1
In het tuinhuis bij mijn vakantiewoning in Frankrijk wil ik electra aanleggen t.b.v. een sauna (6 kW saunaoven 380V) en verlichting.

De aanwezige groepenkast bevat een krachtstroomaansluiting max. 15 A en de afstand tot het tuinhuis is 45 mtr.

Is het volgende mogelijk:

Monteren van een 4 polige automaat 16A in de aanwezige groepenkast, aanleggen van een grondkabel 4 x 2,5 mm naar het tuinhuis. Verdeelkast met hierin een 4-polige aardlekschakelaar 30 mA, aarde op nieuwe aardpin, wederom een 4-polige automaat voor de aansluiting van de saunakachel en twee 1-polige automaten voor verlichting (en citruspers voor het saunasapje).

Wat betekent overigens B of C-karakteristiek? Waarop moet ik letten bij de aanschaf van de aardlekschakelaar en automaten?
 

Gerrit

  • #2
Als je het zo doet heb je geen selectiviteit tussen de automaten.

Ik ken de regels van Frankrijk niet (maar daar trekken ze zich toch niets van aan), maar de regel is dat de aardaansluiting bij een aansluiting van één punt komt. Om die selectiviteit te krijgen zou je een C-automaat in de woning kunnen plaatsen en een B-automaat bij de saunakachel.

Het is niet de bedoeling maar het kan wel. Ik zou alleen die kabel misschien verzwaren tot 4 mm². Ik heb de tabellen niet nagezien maar is meer een "gevoel" die 45 m. is misschien wat lang.
 

Bricolage

  • #3
Ik begrijp nog niet het verschil tussen een automaat met een B- of C-karakteristiek.

Zou het toch beter zijn om de aarde van de kast in de woning dmv de mantel van de grondkabel in het tuinhuis te brengen? Dus geen extra aardlekschakelaar, maar de aardlekschakelaar vanuit de woning gebruiken om deze groep te beschermen?

Is het juist dat je bij een saunakachel op krachtstroom van 6000 W uit kunt gaan van 3 x 2000W en dit vervolgens kunt delen door 400V = 5 A. Bij een ingestelde amperage van 15A (door EDF), blijft er voor een 1-polige groep 10A over. Daar zou je dan een infraroodstraler van bv. 2000 W bij 230V op aan kunnen sluiten. Klopt deze redenering?
 

Appeltje

  • #4
Bricolage schreef:
(...)Is het juist dat je bij een saunakachel op krachtstroom van 6000 W uit kunt gaan van 3 x 2000W en dit vervolgens kunt delen door 400V = 5 A. Bij een ingestelde amperage van 15A (door EDF), blijft er voor een 1-polige groep 10A over. Daar zou je dan een infraroodstraler van bv. 2000 W bij 230V op aan kunnen sluiten. Klopt deze redenering?
Nee, zo'n kachel zal achter de schermen zeer waarschijnlijk OF 2 x 3000 watt bij 230 volt gebruiken (dan is het dus niet echt krachtstroom maar gebruikt ie maar 2 fasen) of 3 x 2000 watt. In alle gevallen werkt het als 230 volt en dus niet delen door 400 maar door 230 volt.

Gr. Richard.
 

Gerrit

  • #5
Nee, dat klopt niet.

Een belasting als een kachel, verdeeld over 3 fasen neemt een stroom op van P/U x √3.

In dit geval dus 6000/400*1,73=8.6A per fase.
Wat ik al schreef, de aarde moet op één punt aangesloten worden.
 

H@ns

  • #6
Tip!
Hanteer de Franse regelgeving, niet de onze.

Verzekering keert niet uit als er iets mis gaat in een installatie die volgens andere norm is opbebouwd dan de in dat land van toepassing zijnde norm.
(Ironisch genoeg is dat een Europese norm maar dat werkt nog niet helmaal zo binnen het verenigd Europa...)
 

Gerrit

  • #7
Dat weet ik H@ns.
De omgang met regels werkt daar anders als hier.
Wat daar wel werkt zijn de wetten van de elektrotechniek, en daar moet je toch rekening mee houden.
Vam de regels in Frankrijk betreffende installatiemethodes weet ik te weinig om daarin te adviseren.
 

H@ns

  • #8
De tip was ook meer voor Bricolage.
Dat jij je vak verstaat daar twijfel ik niet aan :wink:
 

Gerrit

  • #9
Dank je. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu