's winters te koud water met douchen - vreemd probleem

Rrommel

  • #1
8-9 jaar geleden ons huis verbouwd, -alles- vervangen: leidingen, gas/water/electra, CV-ketel (dit is van een goed merk, rode letters, HRC35). Moet er even bij anders weet je te weinig.
Ook de badkamer geheel aangepakt, inc. de douche, nu voorzien een mengkraan van Lefr*y Br**ks.

Het probleem: sinds een paar jaar moet ik 's winters de knop voor de heet-water-regeling op de CV-ketel op maximaal, dus zelfs voorbij de 'klik', zetten wil ik enigszins lekker douchewater hebben. En dan nog valt het tegen; de mengkraan staat op z'n heetst. Het voelt gewoon niet behagelijk. En zo koud was het afgelopen 3 winters niet.

Maar dan nu in de zomer: de knop voor de heet-water-regeling op de CV-ketel staat nu een flink eind terug, de mengkraan op 'half' schat ik en nog is het douchewater af-en-toe te heet en draai ik de kraan naar nog kouder. Ik snap dit gewoon niet. Natuurlijk is het nu warmer buiten maar het water is echt fors heter dan 's winters, daar ben ik van overtuigd. Het kan dus wel, met de CV-ketel en mengkraan.

De CV-ketel heeft (uiteraard) een gescheiden systeem voor heet water en CV-water en heeft geen voorraadvat.
De CV staat 's winters niet voluit, niet nodig. Alle kamers zijn voorzien van separate aan/afvoer voor de CV en met een IR-systeem kan ik elke kamer los verwarmen of niet. 's zomers staat de CV geheel uit.

De CV heeft ook een regelaar die ik kan instellen; na 23.00
wordt (alleen 's winters dus) geen enkele kamer meer verwarmd (of het moet onder de 15 graden worden in die kamer wat nauwelijks gebeurd).

Maar: ook al douche ik 's winters om 01.00 's nachts, dan nog 'onbehagelijk' warm water; niet echt koud maar je wilt gewoon heter.

Iemand enig idee? Ik heb de leverancier van de CV-ketel een paar jaar geleden wel eens gebeld en het probleem voorgelegd. De man aan de telefoon liet me wat instellingen op de CV-ketel aanpassen zodat ik kon zien welke temperatuur water er uit kwam. Dat was prima.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Hoe is het op de rest van de kranen in huis, als deze wel goed functioneren ligt het waarschijnlijk aan de kraan. En dan gaat het vermoede uit naar het thermostatisch regelventiel van de kraan.

John
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Merk ketel. Aub?

Rode letters. Hrc 35?
Bosch? Of nefit?

Welke kamerthermostaat?


Nog ergens in huis een thermostaatkraan zitten ?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Ik denk dat je probleem in een van de kranen zit.
Heb je ook een kraan die je echt op Heet kunt zetten, dus zonder instelling van temperatuur?

Indien ja, even proberen of het water daar heter is.
Indien koperen leidingen onder je ketel, kun je ook even aan de leidingen voelen.

Als het water uit de ketel wel warm is, dan ligt het aan de kranen. zo niet, dan aan de ketel. Zou bijvoorbeeld een voeler kunnen zijn in de ketel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu