S-koppelingen kraan niet waterdicht en waterpas- wie helpt?

OlafLem

  • #1
Hallo,

Een paar dagen geleden is mijn thermostaat douchekraan stuk gegaan. Vandaar dacht ik die even snel te vervangen, maar dat gaat minder snel dan ik dacht.

De muuraansluiting is een muurplaat met hartafstand 15 cm, de kraan heeft ook die hartafstand maar past vreemd genoeg NET niet direct op de muurplaat (lijkt ca 1,5 millimeter te schelen) . Er staat dan te veel spanning op aansluitenmoeren zodat ik ze niet kan aandraaien en waterdicht krijgen.

Dus dacht ik, s-koppelingen ertussen (uiteraard met pakkingringen, teflon tape, etc) daarmee neem ik aan dat het pas te maken is. Maar dat lukt me niet.

Klusidee zegt zelf op de site:
Schroef de S-koppelingen stevig terug in de muurplaat. Draai ze tot de hartafstand tussen de koppelingen gelijk is aan de hartafstand van de kraan. Let erop dat de kraan precies waterpas komt te liggen.
Het lukt me gewoonweg niet de s-koppelingen er zo in te draaien dat bij het aansluiten van de kraan alles waterpas blijft. Soms draait een s-koppeling bij de laatste slagen van het vastzetten van de kraan net een stuk terug, omdat er dan toch blijkbaar te veel spanning op kwam te staan en gevolg is dat de s-koppling zelf weer lekt en de kraan scheef staat

Wie heeft voor mij de ultieme tip of beschrijving om deze tegenstribbelende s-koppeling goed waterpas te krijgen en zo dat ik de spanning op de aansluitmoeren kan opvangen zonder dat de kraan scheeftrekt?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Gebruik je wel teflon tape op de aansluitingen? Of nog beter fitterskit en hennep?
 

OlafLem

  • #3
Jazeker, teflon, goede kant op gewikkeld, exact even veel aan elke s-koppeling.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het beste is hennep te gebruiken, teflon gaat lekken bij terugdraaien, ook al is het maar een heel klein beetje.
Hennep zit ook vaster dan teflon.

Wanneer u de s-koppelingen in de muurplaten zet en de kraan er lichtjes opdraait hebt u speling om hem waterpas te zetten, markeer de stand van de s-koppelingen en verpak ze dan met hennep.
Er hoeft alleen maar hennep op het gedeelte dat in de muurplaat gedraaid wordt, tussen de kraan en de s-koppelingen komt een (rubber) ring.
Beschadig de schroefdraad van de s-koppelingen licht met een waterpomptang, dit voorkomt het wegdraaien van de hennep.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Jan schreef:
Beschadig de schroefdraad van de s-koppelingen licht met een waterpomptang,
Beter met een zaagblaatje van een ijzerzaag, met een waterpomptang beschadig je misschien te veel.
 

Black Knight

  • #6
Ik raad ook aan om hennep/kit te gebruiken in plaats van teflon. Heb al meerdere lekken gehad in warmwaterleidingen/aansluitingen (die zelfs pas dagen/weken na plaatsen begonnen) die met teflon zijn gemaakt. Met koud water nog maar weinig/geen lekkages gehad. (is dit toeval of is hier een reden voor? Ik zou omgekeerd verwachten vanwege hogere druk op koud water)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
De druk op koud en warm water is exact gelijk.

Warmwater werkt zich los door uitzetten en krimpen.
 

Black Knight

  • #8
Ah, ok, inderdaad een voor de hand liggende reden. Dat ik daar zelf niet opgekomen was :D
 

OlafLem

  • #9
Dank voor alle goede tips tot nu toe. Dit gaat me zeker helpen

Laatste vraag: hoeveel slagen moeten de S-koppelingen minimaal vast in de muurplaat? Gewoon zo ver mogelijk of is bij 3 omwentelingen al voldoende normaal gesproken. Ik merk dat als ik probeer ver door te gaan, dat het laatste stukje er lastig wordt en veel kracht kost.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Ik draai ze altijd eerst in zonder pakking, en kijk dan hoever ze ingedraaid kunnen worden.
Vervolgens doe ik er pakking om(teflon/henep/oid) en dan draai ik ze een aantal slagen minder diep als zou kunnen en zorg ervoor dat de uiteindelijke positie alleen bereikt word door vaster aan draaien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu