RVS-fittingen waterdicht krijgen

Inhico

  • #1
Een vraag over hoe fittingen in een waterleiding goed waterdicht te krijgen.

Situatie: bronpomp met daarop een bronkop/deksel met een 2” doorvoer RVS (binnendraad). Daarop een pompbesturing met een doorvoer van 1” kunststof (buitendraad). Vervolgens een waterleiding van 50mm. Dus tussen bronkop naar pompbesturing een verloop nodig van 2” naar 1” binnendraad. Daarvoor heb ik een RVS verloopstuk (nr 241). Vervolgens aan beide zijden van de drukregelaar driedelige RVS koppeling (nr 341). Dit om ‘s winters de besturing vrij eenvoudig te kunnen afkoppelen. Daarna weer een verloop van 2” naar 1” en daarop een tyleen-puntstuk 2”.

Ik krijg het maar niet lekvrij. Ik ben een halve dag bezig geweest met in en uit elkaar halen met verschillende hoeveelheden afdichtingskoord (nr 55). Als ik in de buurt kom van het aantal geadviseerde windingen is er erg veel kracht nodig om het in elkaar te draaien, maar het blijft lekken. Daarbij heeft de pompbesturing aangegoten kunststof aansluiting die dreigt te beschadigen. Als dat mis gaat wordt de pompbesturing onbruikbaar.

Ik heb zonder problemen diverse waterkranen en radiatorventielen geïnstalleerd met hetzelfde afdichtingskoord, allemaal zonder problemen en in één keer lekvrij. Maar hier lukt het niet. Wat doe ik fout en/of hoe kan ik het op een andere manier voor elkaar krijgen?

Is een vloeibare afdichting/sealant een oplossing? En welke is dan geschikt? Ik zie vele soorten.

Alvast dank!
Peter
 

ADDave

  • #2
Plaats even een foto. Zonder beeld of informatie over de pomp kunnen wij er ook niet zoveel mee.
 

Auto-Geen

  • #3
Teflon tape op de buitendraad (niet te zuinig) en vloeibaar schroefdraad afdichting op de binnendraad.
 

Inhico

  • #4
Dank voor de reacties.
@ADDave: Het is me niet duidelijk waarom, en welke informatie over de pomp relevant is voor mijn vraag. Maar hierbij een foto van de opstelling.
@Auto-Geen : ik begrijp dat een combi van teflon en vloeibaar middel adviseert?

Lange tijd geleden ben ik afgestapt van teflon-tape en gebruik alleen nog maar koord (Loctite55). Heb daar goede ervaring mee bij radiatorventielen en tapkranen: altijd waterdicht en in één keer goed.
Waarom het me nu niet lukt snap ik niet helemaal. Verschil is de grotere diameter en meer druk (ca 8 bar). Misschien is dat laatste een oorzaak. Neemt niet weg dat ik het lekvrij wil zien te krijgen (zweten mag...)

IMG_20230628_075431148.jpg
 

Inhico

  • #5
Terugmelding: inmiddels contact gehad met een fabrikant van schroefdraadafdichtingen (Loctite). Geeft geen antwoord op de vraag wat ik niet goed deed, maar wel dat het kan met vloeibare afdichtingsmiddelen. RVS op RVS met nr 570 na eerst een activator (nr 7649) te hebben gebruikt. Voor RVS op kunststof nr 5331, geen activator. Beide eerst schoonmaken met nr 7063 of 7064
Nadeel: kost bij elkaar zo'n 80-100 Euro. Het spul is niet onbeperkt houdbaar. Overigens vermoed ik dat het schoonmaakmiddel aceton is. Net als pur-reiniger.

overigens is het lekken uit zichzelf aanzienlijk minder geworden....
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
hennep en kit wil voor dit soort situatie ook prima
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
En vergeet de schroefdraad niet op te ruwen zodat de tape en of hennip die eromheen gewikkled is er niet tussen uitglijd tijdens het inelkaar draaien.
Vr Gr
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu