Ruit vervangen aluminium kozijn

Eenkhoorn

  • #1
Dag allen,

Ik wil een ruit in een aluminium kozijn vervangen. Voor zover ik weet;

- rubber verwijderen, dan komt de ruit los
- verticale glaslatten verwijderen (kunnen erg vast zitten)
- horizontale glaslaten verwijderen

Nu het volgende: het lijkt alsof mijn kozijn geen rubber, maar een kitrand heeft. Zie bijgevoegde foto.

De foto is overigens van buitenaf genomen, over vervang je de ruit van binnenuit? De binnenkant is vrij nauw afgewerkt met hout.

Allen hartelijk dank,
Mvg
20200808_215747.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
hoe zitten de glaslatten aan de binnenkant?
Kun je die wel verwijderen of zijn die ook gekit?
Zo ja dan met een scherp stanleymes oid. de kit doorsnijden en dan de glaslatten verwijderen.
Ik zie dacht ik isolatieglas en als dat goed geplaatst is dan hebben ze eerst schuimband in de sponning geplakt, de ruit geplaatst, de glaslatten (die ook voorzien zijn van schuimband) er voor gezet en daarna de ruimte tussen het schuim en de ruit volgespoten met kit.
Dus vaak als je maar een halve cm diep snijdt dan ga je al door de kit en kun je de glaslatten verwijderen.
 

Eenkhoorn

  • #3
Top, bedankt Gerrit B. De binnenkant is tot aan het glas afgewerkt met houten profielen waardoor de aluminium glaslat niet te zien is.

Als het nodig is haal ik het gewoon los, maar als de ruit van buitenaf vervangen moet worden dan is het niet nodig.

Hoe gaat dat normaliter bij aan aluminium kozijn, van binnen of buitenaf?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Normaal is het rubber rand weghalen.
De profielen naar binnen drukken/klappen en verwijderen.
Maar als dat gekit is dan gaat je dat vrijwel zeker niet lukken en zo te zien is er ook al diverse keren overheen geschilderd en dan wordt het vaak wel heel moeilijk.
Daarnaast zit het uitneembare profiel altijd aan de binnenkant en nooit aan de buitenkant omdat anders indringers ook eenvoudig even de ruit uit kunnen nemen.
Maar je kunt geluk hebben dat men het kozijn verkeerd om heeft gemonteerd alleen de kans daarop is denk ik verwaarloosbaar.
 

Eenkhoorn

  • #5
Dat van die indringers zou ik ook denken, maar ik nam even een betere kijk naar de binnenkant en denk toch dat de glaslatten van buitenaf - met kit kennelijk - zijn bevestigd.

Ik zal eens kijken of ik hem van buitenaf los krijg, wordt vervolgd!

Als ik uiteindelijk de ruit vervang, welke kit kan ik het beste gebruiken om de ruimte tussen glaslat en ruit te vullen?
20200810_001639.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Uiteraard met overschilderbare glaskit.
Zou je siliconen gebruiken dan hecht er geen verf op en acrylkit hecht minder goed aan glas en zal uiteindelijk uitdrogen/scheurtjes vertonen en lekkage geven.
 

Eenkhoorn

  • #7
De glaslatten zijn relatief eenvoudig te verwijderen. Echter, ik zie nu dat de glaslat een gigantische laag bevat met af en toe een dubbel geslagen stukje rubber, zie afbeelding.

Wat ik begrijp is dat de ruit is geplaatst, daarna glaslatten. Vervolgens her en der een stuk rubber om de ruit te fixeren en daarna is het overige met een dikke laag glaskit volgespoten.

Ondanks deze methode blijft de juiste manier voor straks de nieuwe ruit, toch rondom schuimband welke de ruit fixeert waarna subtiel afwerken met glaskit?

1597222748813822512322762183914.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Lijkt me het nodige hobbywerk want ik heb zo nog nooit aluminium glaslatten bevestigd gezien.
Normaal zit er tussen de ruit en de glaslat een rubberstrip die je na het plaatsen van de glaslatten er tussen duwt en dan komt er geen kit aan te pas.
Probleem is natuurlijk wel dat je e.e.a weer bevestigd moet zien te krijgen.
Ik zou dan kijken hoeveel ruimte er tussen de bevestigde glaslat en de ruit zit en is dat bijv. 4mm dan 4,5 of 5mm dikke foamband op de glaslat plakken op ongeveer 3 mm van de bovenkant. (neem je te dikke foam dan krijg je de glaslatten niet meer op zijn plek)
Je bevestigd de glaslat met foamband en spuit dan die bovenste 3mm vol met beglazingskit.
Met een schuin afgezaagd elektrabuisje en wat zeepsop het teveel aan kit weghalen, gladstrijken en klaar.
 

Eenkhoorn

  • #9
Goede oplossing, kan ik mee verder! Ik zal straks eens kijken hoeveel speling zit tussen ruit en glaslat, als dat nou een behoorlijke en volledig loze ruimte is, kan ik ook een ruit met bredere spouw bestellen dacht ik. Dan maak ik een combi tussen juiste spouw en schuimband.

Gewoon uit interesse, zou wat nu gebruikt is wel glaskit kunnen zijn? Her en der - wat dieper in de glaslat - is de substantie nog nat / erg kleverig.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Toch heeft het er alle schijn van dat het kozijn inderdaad verkeerd is gemonteerd. De glaslatten zullen door oxidatie nu wel extreem vast zitten. Ik zou eerder kijken naar een compleet nieuw kozijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu