Ruit achterdeur vervangen

RicardoC

  • #1
Hallo allemaal,

Ik wil graag het ruitje dat in onze schuurdeur zit vervangen. Zoals te zien is op de foto zit hier een barst in. Kan iemand mij vertellen hoe ik het best te werk kan gaan? Ik vraag me af hoe ik deze oude ruit eruit krijg en de nieuwe er weer in kan zetten.

Alvast bedankt voor alle hulp!

20210403_160851.jpg 20210403_160903.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Aan de binnenkant zie je rondom de ruit 4 dunne latjes zitten. Dit zijn de glaslatten waarmee de ruit (samen met de glaskit) vast zit (ook wel binnenbeglazing genoemd omdat de glaslatten aan de binnenzijde zitten).

Meet de maten op van de sponning (breedte en hoogte) en reken de dikte van de glaslatten mee. Haal van de breedte en hoogte 5 of 6 mm af. Dit is je glasmaat. Meet ook de dikte van de ruit op. Meet hoeveel de ruit in de deur valt (binnen en buiten) en haal dit van de deurdikte af.

In de schuurdeur zou ik zelf gelaagd glas gebruiken. Dit zijn 2 ruiten die door een folie aan elkaar geplakt zitten. Door de folie blijft het glas bijeen (geen losse glasscherven bij breuk). Tevens is het inbraakwerender door de folie.

Als de ruit er uit is de sponning even schoonmaken, licht opschuren en in de sneldrogende grondverf zetten. Je komt er maar 1 x bij en met name de liggende delen zijn kwetsbaar omdat vocht hierop achterblijft. Neem ook gelijk de kopse kanten van de 4 glaslatjes mee.

Plak glasband in de sponning en op de glaslatten. Ongeveer 4 mm van de rand af. Liefst 4 mm dik, maar 3 mm kan eventueel ook.

Je moet het volgende in de gaten houden: je hebt de diepte van je sponning. Hier moet 2 x glasband (à 3 of 4 mm) + de dikte van de ruit + de glaslatten inpassen. Je kan spelen met de dikte van de glasband en met de dikte van de ruit
Om mooi uit te komen.

Plaats de ruit in de deur, stel hem met glasblokjes en klem de ruit hiermee op: boven de hoek aan de sluitzijde en onder de hoek aan de hangzijde (scharnierkant). Zodoende kan de deur nooit uitzakken.

De glaslatten weer monteren (hou ze heel, bij demonteren dat scheelt weer werk) en kit de ruit rondom af. De glasband zorgt er voor dat er een geultje is tussen de ruit en de glaslatten / sponning. De kier goed volkitten met glaskit (nooit siliconenkit gebruiken want dan kun je de deur niet meer schilderen). Een hybridekit is geschikt, in vele kleuren beschikbaar en overschilderbaar.

De kit strijk je af met een zeepsopje (geen citroen vanwege het zuur) en een spateltje / stokje / pasje / enz.. laat de onderste kitrand buiten ook schuin aflopen. Als je hem te diep afmest blijft er een geultje achter waar water in blijft staan.

Laat alles een aantal dagen met rust. Dan kan de glaskit uitharden. Spoel de deur goed af om zeepresten van het afmessen (afstrijken van de kit) weg te spoelen. Wil je het helemaal afmaken dan de deur licht opschuren en een keertje aflakken. Dan is de deur weer jaren onderhoudsvrij.

Als de experts hier een andere kijk op hebben lees ik ook even mee.

Een nieuwe ruit kunt u bij de lokale glashandel bestellen maar u kunt hem ook via internet bestellen. Als u googled op “online glas” ziet u de verschillende aanbieders. Er is er bij eentje vast wel een afhaalpunt in de buurt. Deze ruit kan in iedere auto wel vervoerd worden. Al is het maar achter de voorstoelen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Walker

RicardoC

  • #3
Hi Bert,

Super! bedankt dat je de tijd hebt genomen voor je uitgebeide beschrijving. Ik ga een poging wagen.

Heb jij nog tips om de glaslatten er onbeschadigd uit te krijgen? Volgens mij zitten die vaak vast met spijkers.

Ik heb laatst een bovenlicht ruit vervangen, dat was een klik systeem. Volgens mij gaat dat hier niet op.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Deze zitten inderdaad gespijkerd. Het makkelijkste is om met de langste te beginnen.

Snij eerst met een dun scherp mes de glaskit door. Wip vervolgens de glaslat in het midden los door een plamuurmes tussen de glaslat en de deur te tikken / slaan. De glaslat komt dan los en dan werk je verder naar beide uiteinden toe. Je kan ze een beetje buigen. Genoeg om ze er tussenuit te krijgen.

Als je de glaslatten weer vast spijkert, hou dan een kartonnetjes tussen je hamer en de ruit. Dat voorkomt krassen in het glas.
 

RicardoC

  • #5
Hi Bert,

Het is gelukt! Onwijs bedankt voor je hulp, hij kan weer jaren mee.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Mooi zo! Viel het mee of niet?
 

RicardoC

  • #7
Het viel heel erg mee. Het is alleen een kwestie van vinden waar de spijkers precies zijn in geslagen. Daarna kun je de latjes redelijk goed losweken met een platte schroevendraaier. Zit best veel rek in die latjes. Nieuw ruitje met glasband en afkitten was zo gebeurd!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
De nieuwe ruit heb je ook al snel binnen.

Op zich is glaszetten niet ingewikkeld, als je het een keertje gedaan hebt en wat spullen hebt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu