Ruimte voor wc te klein?

Nini80

  • #1
Hi allemaal,

Ik ben op zoek naar advies. Wij hebben in onze woning een vrij kleine badkamer (2.10 br x 2.40 lang) op dit moment zitten daar een douche, een wastafelmeubel en een toilet in.

De vloer van de badkamer moet worden gerepareerd/ vervangen - en aangezien de badkamer nog het enige volledig originele aan onze woning is, vinden we het tijd om deze dan maar aan te pakken.

Mijn grote wens is om in de badkamer een bad te laten plaatsen. Dit zou ook allemaal net moeten passen. (We hebben verschillende tekeningen laten maken waarbij alles in de badkamer past), maar de voorkeur gaat wel uit naar een apart toilet op de bovenverdieping.

Nu is er naast de trap een inbouwkast, oorspronkelijk hadden we hier de wasmachine en droger gepland, maar als het kan heb ik daar liever het toilet. Sorry voor de lange uitleg, maar de vraag:

Ik lees overal dat een toilet minimaal 1,20 diep bij 80 breed moet zijn. De trapkast is nu 90 breed en ongeveer 100 diep. We kunnen en zullen als we dit plan doorzetten de ruimte nog 10 cm dieper maken. Meer is niet mogelijk ivm deurkozijn van aangrenzende kamer. Het plan is om voor een platte inbouwmodule te kiezen en een kort toilet. Voor zover ik nu kan vinden - is de platste inbouwmodule (sorry als mijn bewoording niet klopt) zo'n 12 cm. Met een kort toilet (48 cm) kom ik dan uit op ongeveer 60 cm (+ ruimte voor tegels?) Klopt dat en belangrijker, is er dan nog genoeg ruimte over om op het toilet te zitten. (Als dit klopt, houden we bijna 50 cm over, dat lijkt mij voldoende) maar is bijvoorbeeld 40 ook nog te doen?

Er komt een nieuwe standleiding en ventilatie, dit hebben we laten onderzoeken en is mogelijk. Een fontein is prettig, maar niet noodzakelijk, aangezien de badkamer vlakbij is.

Alvast bedankt, mocht het nodig zijn, kan ik wel wat tekeningen toevoegen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
90 bij 120 gaat over nieuwbouw, bij bestaande bouw mag het veel kleiner.

Kijk en probeer wat jullie acceptabel vinden. Met een houten plaat en wat latjes kan je eenvoudig een verplaatsbare wand in de badkamer maken om te testen hoe klein het kan.

50 cm vrije ruimte is de maat bij nieuwbouw, daarbij gaan ze uit van 70 cm voor het toilet en zo komen zo uit op die 120. 50 is dus volgens de nieuwbouw norm genoeg.

ps. een toilet hoeft niet perse in het midden.
Bij 90 cm breedte, kan je kiezen om het toilet iets naar één kant te plaatsen om aan de andere zijde wat meer ruimte te krijgen voor een fonteintje. Toch wel fijn als gasten naar het toilet gaan en jij staat onder de douche.
 
  • Like
Waarderingen: Nini80

Nini80

  • #3
@Jackd

Dank voor de snelle reactie!
Ik weet dat het bouwbesluit voor nieuwbouw is, maar ik kon gewoon niets vinden. Met twee (bijna) tieners is het toch wel prettig dat de deur comfortabel dicht kan. Ons toilet op de 1e verdieping zal in 99% van de gevallen enkel voor de leden van ons gezin worden gebruikt (en misschien een keer een verdwaalde gast) maar het is uiteraard wel fijn om een fonteintje te kunnen plaatsen. Ik heb zojuist even naar het toilet beneden gekeken (die net zo breed is) en daar zit het toilet ook niet in het midden (ivm leidingen die naar de badkamer lopen) dat zal op de verdieping niet anders zijn, want er moet toch een koof naar zolder lopen.

Deze is overigens 90x 118 en daar hebben we allemaal meer dan genoeg ruimte, dus als we iets aan ruimte kunnen winnen met een minder diep inbouwreservoir, (beneden is 17 cm) scheelt dat ook weer. Overigens zit daar een behoorlijk grote kast met fontein in.

Het advies om te passen neem ik zeker aan! Dank!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ah, het was me al niet helemaal duidelijk of het om het enige of het 2e toilet ging.
Voor een 2e toilet is het iets minder belangrijk.
In die link staat ook iets over bestaande bouw, minimaal 60 breed en 0,64m2 (dat is heel klein)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Hoe gaat de wc afvoer aan sluiting worden en is die muur achter stevig
Je hebt monolith die zijn heel dun.
1686035768941.png
afvoer naar achter.
1686035825952.png
of eeen waar een wc back to wall staat
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu