Ruimte om een binnendraaiend hardhouten raam ok?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een koopwoning (voormalig huurwoning) in een wijk van huurwoningen en betaal maandelijk voor planmatig onderhoud. Vergelijkbaar dus met een VVE. De Woningbouw heeft hier onlangs nog t/m december buitenschilderwerk uitgevoerd en mijn slaapkamerraam is vervangen vanwege houtrot.
Er zijn nogal wat missers geweest en ik zou graag willen weten of ik me over dit laatste punt terecht nog zorgen maak. Dit vanuit de context dat ik alleen woon, niemand ken die hier verder echt verstand van heeft en niet zo goed met m'n handen ben. Ik ben er echt aan toe om geen vooruitzichten meer te hebben van gedoe met deze ramen.

Dit naar binnen openslaande raam (hardhout) dat hier geplaatst is, is er met moeite ingezet (veel rammen) . Dit niet volgens de verwachiting van de timmerman (hoort bij de schilders), die vooraf zei dat hij maar 5 minuuutjes nodig verwachtte te hebben.

Ik lees op internet over de ruimte die om een raam nodig is. Nu kan ik makkkelijk zien dat dit raam aan de zij- en linkeronderkant wel genoeg ruimte heeft.
Aan de rechteronderkant ( waar ook beschadigingen zijn) lijkt het raam echter voor het oog gewoon op het kozijn te liggen.
Nu opent/sluit hij op het moment wel gewoon zonder klemmen, dus ondanks dat, niets aan de hand zou je zeggen.

De onderkant zit echter nu nog alleen in grondverf, dus ik maak me zorgen dat het raam zal gaan klemmen als het afgelakt moet worden.
Ik wil echt voorkomen dat hij dan weer opnieuw passend gemaakt moet worden, omdat ik in de praktijk gewoon niets er vanaf weet, er ontzettend tegenop zie en snak er naar alleen maar te hoeven aflakken, want dat is eigenlijk wat een beetje in mijn bereik ligt en ik ook echt mijn overdosis 'vak'lui over de vloer gehad heb.

Lang verhaal kort: is deze ruimte aan de rechteronderkant voldoende en zal ik gewoon kunnen aflakken of ziet het ernaar uit dat ik tegen een klemmend raam aan ga lopen?


Ik heb foto's toegevoegd van die rechteronderzijde, maar ook de linkeronderzijde en het raam vanaf de zijkant. Ik zie nl wel dat de kant naar buiten toe iets korter is, dus misschien dat die kant telt voor de ruimte en niet de kant die ik zie?

108456_20141226_110755544_iOS_2.jpg

108456_20141226_110738035_iOS_1.jpg

108456_20141219_085130370_iOS_1.jpg
 
De omtrekspeling van draaiende geveltimmerdelen zoals deuren en ramen dient aan de hangzijde ( schanierzijde ) 2 mm, aan de sluitzijde ( raamhendel of sluitingen ) 3mm, aan de bovenzijde 2 en aan de onderzijde 5 mm te zijn.

Die omtrekspeling is wel belangrijk, want waar water kan blijven staan door cappilaire werking ( te weinig omtrekspeling ) wordt houtrot veroorzaakt.
 
Beste Kees,

Hartstikke bedankt voor je (expert) toelichting hierop!

Ik zal dan toch aankaarten dat hij niet afgehangen is op de juiste wijze.
Vooral omdat het vorige raam houtrot had, dus ditmaal beter voorkomen dan genezen.

Voor de volledigheid voordat ik het verder aankaart:

Deze speling tbv de cappilaire werking geldt in feite voor alle draaiende (hardhouten) kozijnen zonder uitzondering (van bijv. jaar/ontwerp)?

En deze omtrekspeling wordt gewoon gemeten vanaf de binnenkant, zoals ik het nu bekijk op de foto's?

Bedankt en nog een gelukkig nieuwjaar!
 
Excuses als ik misschien een vraag dubbelop stel, maar dat is omdat ik er niet genoeg van afweet en dan toch nog een beetje duidelijkheid nodig heb.

Ik wil toch even zeker zijn dat ik de omtrekspeling op de juiste plek meet.

Als je dit raam opdoet en vanaf de zijkant bekijkt (zie foto), dan zie je dat het raam uit twee randen bestaat:
1. de rand die aansluit op het rubber richting de buitenkant(A)
2. de rand die aan de binnenkant zit (B)

Gelden de aanbevolen mm's van de omtrekspeling voor deze beiden randen of alleen de rand die het meeste aan de buitenkant zit (A), omdat deze misschien meer met vocht van buitenaf te maken heeft?

Rand A heeft nl meer speling rondom dan rand B, vandaar dat ik wil opletten dat ik niet verkeerd kijk bij het meten.

108456_randraam_1.jpg
 
Het rubber zorgt hier voor de afdichting tegen inregenen. Verder dient het raam overal vrij te lopen. Is dit het geval, dan is het raam juist gemonteerd. Loopt het ergens aan, dan moet die zijde worden begeschaafd.

Ik neem aan dat het voorste deel boven een aluminiumstrip hangt met watersleuven indien het raam gesloten is. Langs de holle kant van het raamhout wordt het water dan via deze strip afgevoerd. Het hout mag ook hier niet tegen de alu. strip lopen.
 
Wil dit zeggen dat ik niet zo precies de genoemde omtrekspeling moet meten en aanhouden?
Zolang hij maar vrijloopt?

En als ik hem wel precies moet aanhouden, vraag ik me toch nog wel af bij welke rand (A/B) ik die omtrekspeling moet meten (zie foto vorige post)?

De woningbouw geeft nl aan dat ik hem gewoon een beetje moet bijschuren tot hij inderdaad niet klemt na het aflakken, maar de omtrekspeling die je eerder noemde, vraagt wat meer ruimte dan alleen dat (5 mm).

Dan zou ik ze eigenlijk moeten vragen terug te komen (er zit nl garantie op de plaatsing) af te hangen/goed bij te schuren tot hij niet alleen vrij loopt, maar ook aan die omtrekspeling voldoet.

Maar voor ik daarmee bij ze aankom, wil ik wel zeker weten dat ik het goed begrepen heb :wink:

(Dat voorste deel hangt inderdaad boven een strip met watersleuven. Helaas kan ik niet zien of deze tegen die strip aanloopt, omdat het raam te hoog is om van buitenaf te zien zonder hoge ladder.)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
5
Weergaven
309
Verven, lakken, behangen en glas
BertPleizier
  • Gesloten
Reacties
2
Weergaven
2K
Verven, lakken, behangen en glas
Kees de schilder
Reacties
3
Weergaven
3K
Verven, lakken, behangen en glas
Kees de schilder

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu