Ruimte met geaarde WCD's

DoeHetZelf44

  • #1
Ik heb een woning waarbij alle vertrekken in principe niet geaard zijn via de WCD aansluitingen. Speciale aansluitingen zoals droger, wasmachine, fornuis, WCD's in open keuken (in de kamer) en hobby kamer hebben randaarde.

Ik wil in de meeste vertrekken WCD's met randaarde plaatsen. In de centraaldozen zitten aansluitingen met aarde.

Ik las op dit forum dat als je in een vertrek één WCD met randaarde hebt, dat alle overige WCD's ook van randaarde moeten zijn voorzien.

Je zou in hetzelfde vertrek geen mix van WCD's met en zonder randaarde mogen hebben ?

Mijn vragen:

- mag ik bv in een woonkamer WCD's hebben met en zonder randaarde ?
Als dat niet zo is, waarom mag dat niet ?
- mag de randaarde voor elke WCD die van randaarde is voorzien aangesloten worden op het blokje in een centrale doos waar een blokje met geel/groene aansluiting aanwezig is ?

Bedankt voor uw reactie.
 

Toon

  • #2
Vraag 1

Nee, mag niet. Een open keuken wordt als "apart" vertrek gezien, dus het is niet zo dat als er in een open keuken wcd met randaarde aanwezig zijn, dat deze ook in de kamer toegepast moeten worden. Deze hoefden niet te zijn voorzien van randaarde. Er zijn wel uitzonderingen, maar voor algemeen gebruik gaat dit wel op.
Bij nieuwbouw en/of renovatie is dit niet meer van toepassing, alle wcd's moeten dan zijn voorzien van randaarde.

En waarom dat zo is? Voorschriften NEN1010.


Vraag 2

Ja.
En anders zal je er een geel/groene draad bij moeten trekken vanaf de meterkast of een andere centraaldoos waar deze wel aanwezig is.
 

DoeHetZelf44

  • #3
Dit is volkomen duidelijk, bedankt voor je reaktie.

Als 2 WCD's met elkaar verbonden worden, mag de randaarde aansluiting van een WCD dan ook van de andere WCD doorgelust worden, als deze WCD met aardleiding verbonden is ? (M.a.w. niet elke WCD moet afzonderlijk i.v.m. de aardleiding met de centrale doos verbonden te worden).

Bedankt voor je reaktie.
 

Toon

  • #4
Nee, is niet nodig.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Het is om te voorkomen dat apparatuur klasse 1 bij verandering van opstelling in een ruimte opeens ongeaard word aangesloten omdat de dichtstbijzijnde wcd ongeaard is.

In tegenstelling tot de practijk behoor je ook je installatie te voorzien van wcd-en die geschikt zijn voor het gebruik van de door jouw gewenste apparatuur.

dit betekend dat je dus een pc altijd geaard gaat ansluiten, in de praktijk komt deze gewoon zonder aarde op de wcd en dat kan tot schade en gevaarlijke situatie leiden.
Vandaar de de norm is aangescherpt en moeten tegenwoordig alle wcd-en geaard zijn.
 

DoeHetZelf44

  • #6
Bedankt voor de uitleg NEN1010 en toelichting, jullie uitleg en toelichting is duidelijk.

Even voortbordurend op aarden van apparatuur.

In een huiskamer zijn op de plek van de centraaldozen lichtpunten gemonteerd van kunststof, met daarin 230V spots waarin gloeilampen met grote fitting en lampen met metallic afwerking aan de binnenkant. De lichtpunten met alle 2 spots zijn niet geaard.

Deze verlichting wordt verwijderd en vervangen door 230V lichtpunten met ieder 2 spots met halogeen verlichting, zonder transformator, dus op 230V met elke spot van 50W, totaal dus 100W 230V halogeen verlichting in metalen behuizing. In de metalen voet van de behuizing zit een aansluitmogelijkheid voor aarding.

Is het verplicht om de metalen behuizing voor halogeen spots 230V aan aarde te leggen? De metalen behuizing is niet verbonden met de nul of een fasedraad. Onder normale omstandigheden is er dus niets aan de hand.

Moet je dit soort verlichting aan aarde aansluiten, dus moet je een aardleiding aanleggen als je die er niet is, als je dit soort spots wilt gebruiken?

Bedankt voor jullie reactie en advies.
 

De klusmus

  • #7
Het lijkt me niet, want als de lamp op het plafond hangt, kun je hem niet zomaar aanraken. Maar, ik weet dit niet 100 % zeker. Beste en het veiligste is natuurlijk om hem wel te aarden.
 

DoeHetZelf44

  • #8
Bedankt voor je reactie. Veel mensen komen met deze redenatie tot die conclusie. Je komt ook weinig geaarde spots tegen..... Of dat correct is weet ik niet.

Ik zou graag willen weten wat de installatievoorschriften hierover zeggen.

Dus mag je een halogeen spot van 230V in een metalen behuizing zonder aardleiding aansluiten op het lichtnet ? Voorbeeld: Massive lijn te verkrijgen in de bouwmarkt.
 

Toon

  • #9
Deze moet ook worden geaard, zit er tenslotte niet voor niks.
 

Gerrit

  • #10
Zo is het.

"Je kunt hem niet zo maar aanraken" gaat natuurlijk niet op. Er bestaan immers trapjes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
De spot is een klasse I apparaat en bezit dus geen dubbele isolatie en moet dus geaard worden.

Een eerste isolatie defect kan de behuizing onder spanning zetten.

Bij installaties van voor 1996(uit het hoofd) is het mogelijk deze armaturen te gebruiken als klasse 0.
Klasse 0 houd in metalen behuizing enkel geïsoleerd zonder randaarde.
Op voorwaarde dat het lichtpunt buiten handbereik geplaatst is.(>2,25m)

persoonlijk zou ik dan wel een aardlek plaatsen, om de gevolgen van een isolatie defect iets te verminderen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu