Heb ik genoeg ruimte in meterkast?

Naso

  • #1
Hallo,

Wij hebben een huis van 1964. Op korte termijn zullen er zonnepanelen en een laadpaal bij ons geinstalleerd worden. Voor de laadpaal is het nodig een 3-fase aansluiting te hebben. Momenteel hebben we een 1-fase aansluiting. Bij Enexis hebben we een verzwaring aangevraagd. Enexis vermeld als een belangrijk punt voordat de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden het volgende: U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen installatie. Deze moet geschikt zijn voordat de monteur de werkzaamheden kan uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de groepenkast, uw hoofdschakelaar en de binnenleiding gas.

De hoofdschakelaar zal volgende week vervangen worden en dus geschikt gemaakt worden voor 3-fase.

Maar ik vraag me dus af of ik verder ook de hele meterkast moet vervangen ivm geen ruimte? kan iemand me aangeven of ik nog ruimte heb voor zonnepanelen en een laadpaal?

meterkastt.jpg meterkast.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ben bang dat het niet gaat passen. Je krijgt een nieuwe hoofdschakelaar van 4 modules en 2 kracht aardlekautomaten van ieder 4 modules. Het is nu een mooi moment om uit te breiden. 2 kasten naast elkaar past wel zo te zien.
 

Naso

  • #3
Bedankt voor de snelle antwoord!

Welke kast voor uitbreiding zou ik dan moeten/kunnen kopen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Even online zoeken, diverse leveranciers hebben een meterkast configurator waar je gewoon aan kunt geven wat je hebt en wat er aan extra opties bij moet komen en dan volgt er vanzelf een advies wat je nodig hebt.
Vervolgens kun je kiezen van welk merk je e.e.a wilt hebben.
Ik kan het niet helemaal goed zijn maar het lijkt er op dat je huidige meterkast al niet voldoet.
Meen nl. te zien dat de rode eindgroep een kookgroep is maar voor die kookgroep is er geen aardlek aanwezig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Dat rode is een hoofdschakelaar.

Ik zou persoonlijk 2 dezelfde kasten naast elkaar willen hangen. Deze Holec kast kun je al een tijdje niet meer kopen, die is zo te zien al eens hergebruikt. Als het mijn woning was zou ik 2 nieuwe kasten ophangen.
 

Naso

  • #6
Oke, dankjewelk ik zal het even uitzoeken. Mijn inductie kookplaat is max 3600 watt heeft geen krachtstroom.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
De opvolger van Holec is Eaton. De kasten van Systeem 55 komen volgens mij kwa afmetingen overeen met de kast op de foto. (Is die van jou 220 mm x 330 mm?)
Velen hier hechten er waarde aan dat de groepenkast er strak uit ziet door alleen maar componenten uit dezelfde serie toe te passen. Zelf vind ik dat niet zo belangrijk, want mijn meterkast is mijn woonkamer niet.
 

Naso

  • #8
Idd, zelf vind ik het ook niet belangrijk hoe de meterkast eruit ziet als de zonnepanelen en laadpaal er maar op passen. Ik zal even kijken naar de Holec Eaton kasten. De afmeting zou ik moeten opmeten, maar denk inderdaad 220x330mm.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Het is natuurlijk meer dan alleen het uiterlijk. Met 2 dezelfde kasten zitten doorvoeropeningen op dezelfde plek, met moderne nog verkrijgbare kasten kun je accessoires zoals koppelstukken, invoerstukken en verdeelklemmen (bij)bestellen, dat kan ook daadwerkelijk maken dat het fijner werkt. Hetzelfde met de rest van de componenten, als deze van hetzelfde merk zijn kun je kamrails etc. toepassen, met verschillende fabrikaten past dat vaker niet dan wel.

Maar ik kan begrijpen dat andere mensen andere keuzes maken, ik zei dan ook niet meer dan wat ik zou doen als het mijn eigen huis was. :wink:

Deze kast wijkt volgens mij in ieder geval op één belangrijk punt af van de moderne 22x33cm kasten: je kunt er geen 12 modules in de breedte in kwijt (tussen de 2x4 automaten bovenin past niet nog zo'n setje, toch?). Dat maakt je wel meteen minder flexibel met indelen, zeker met 3-fasen componenten welke 4 modules breed zijn. Jammer want anders kreeg je de gewenste uitbreidingen zelfs nog wel in deze kast gepropt.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Naso

  • #10
Nee idd deze heeft te weinig ruimte. Gisteren toch besproken dat we een nieuwe kast bestellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu