RTL ventiel vloerverwarming

Guydekort

  • #1
Er zijn al heel wat topics over deze dingen en ook op internet is heel wat te vinden maar het is allemaal niet eenduidig en spreek elkaar regelmatig tegen.

In mijn badkamervloer zou ik graag vloerverwarming als hoofd verwarmig toepassing (geen extra radiator).Het is maar een kleinopppervlak, 5m2. Kan ik hiervoor een RTL ventiel toepassen, en welke? Of kan een RTL alleen in samenwerking met een radiator, dan zou ik een enkelgroeps verdeler moeten toepassen.

Als ik het goed begrijp regelt deze kraan op de retour temperatuur van het water. Dus de kraan hoeft dan niet in de dezelfde ruimte te zitten. (de cv ketel staat recht boven de badkamer, dus daar aansluiten)

Door in de aanvoer een kraan, voetventiel te plaatsen zou ik de doorstroom kunnen beperken. Welk voordeel dit opleveren? Langzamere opwarming?.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Hoe groot is de badkamer, en hoe is de isolatie? Want als er een groot gedeelte van de vloer wordt gebruikt voor een bad oid, heb je aan de rest van de vloer niet genoeg als hoofdverwarming.

Een systeem met RTL ventiel (dus zonder verdeler) mag maximaal 30 meter lang zijn. Bij een vloer van 5 m2 kom je dan op 6 meter per m2, dus h.o.h. 15 ongeveer. Dat is al wat krap voor hoofdverwarming.

Aansluiten rechtstreek op de aanvoer (eventueel met kraan om te kunnen knijpen) en met het RTL ventiel weer op de retour.

Ook mag je systeemtemperatuur niet te hoog oplopen (70 graden is wel echt de max). Ben je hogere temperaturen nodig om je huis 's winters warm te krijgen, dan zul je toch een apart verdelertje moeten plaatsen.
 

Guydekort

  • #3
5m2 is wat er over blijft. Het hele huis ben aan het renoveren en isoleren dus ga er vanuit dat het goed warm te krijgen is op een relatief lage systeem temperatuur. Mocht de vloerverwarming niet afdoende blijken kan ik er altijd gemakkelijk een radiator bijplaatsen

Mijn idee dat het rtl ventiel niet in de ruimte hoeft klopt toch?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Het ventiel hoeft inderdaad niet in de ruimte te hangen, mag best bij de ketel.

Als je twijfelt over de capaciteit, kun je ook een stukje wand meeverwarmen. Al kom je dan wel over de 30 meter, en wordt het dus een echte verdeler. Of je doet in de wand een 2e RTL groepje, kun je ze ook nog apart van elkaar regelen!

Voor de kosten van 1 RTL ventiel en een paar meter slang hoef je het niet te laten, en het geeft een geweldig comfort.
 

Guydekort

  • #5
Zal eens uirekenen hoeveel slang ik kwijt kan, en dan kijken hoeveel oppervlak en vermogen ik over houd.

Met deze manier houd je afhankelijk van de warmte vraag in de woonkamer (thermostaat) altijd een ongeveer constante temperatuur. Nu hoeft een badkamer ook geen 20 graden te zijn, maar mijn vriendin heeft het in de winter graag wat warmer dan ik :mrgreen: (vorige huis was voor mij alleen...hoezo verwarming? het is toch vorst vrij)

In de wand vind ik een heel aantrekkelijk idee, maar hoe pas ik dat toe in een holle gips wand. Kan wel slang door een wand leggen maar dan ben ik de ruimte in de wand aan het verwarmen niet de badkamer. Helpt wel natuurlijk om het eerst stukje (te) hete aanvoer kwijt te raken. Van vloer naar aansluiting op verdeler bij ketel is krap 3 meter (vloer naar zolder recht omhoog)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu