Vloerverwarming zonder pomp in LTV opstelling, RTL ventiel?

Kimjansen

  • #1
Ik ben m'n huis grondig aan het renoveren en heb in m'n (kleine) badkamer, toilet en keukenvloer vloerverwarmingbuis aangelegd. Nu weet ik dat de mogelijkheid bestaat om vloerverwarming toe te passen zonder een verdeler met pomp en thermostaat door een RTL ventiel in de retour op te nemen om zo de temperatuur te laten begrenzen.

Wat ik helaas niet echt kan vinden is of dit ook de beste oplossing is in een systeem wat al op lage temperatuur gestookt wordt. Het huis gaat met convectoren verwarmd worden, deze heb ik zo ruim bemeten dat ze met een regime van 55/45 graden nog voldoende warmte afgeven, mijn ketel ben ik dus ook van plan zo in te stellen om niet warmer dan 55 graden te stoken.

Mijn idee is om de 3 groepjes op een normale radiator verdeler te zetten en die direct op de aanvoer en retour aan te sluiten. Waarschijnlijk een simpel ventiel in de retour van elk van de 3 groepjes zodat ze wat in te stellen zijn.

Ik kan mij zo voorstellen dat we de temperatuur wat meer willen kunnen controleren zodat die niet volledig afhangt van de temperatuur van de aanvoer. Bij een 'echte' verdeler voor vloerverwarming wordt op de aanvoer temperatuur geregeld, maar hoe zit dat hier?

Zou ik bij A of bij B nog een thermostaatventiel moeten opnemen? Of hebben jullie goede tips of een betere oplossing?

 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Dan kun je net zo goed een kleine verdeler plaatsen. Geeft veel meer comfort

Wat betreft jou convectoren, die kun je wel ruim bemeten maar zijn dat ook laag temperatuur gestookte convectoren ?
Normaliter geven convectoren pas bij 60-80 graden goed warme af.
 

Kimjansen

  • #3
Een kleine verdeler met pomp bedoel je? Ik heb in mijn serre al een verdeler met pomp en zie er enerzijds tegenop om leidingen daarheen te brengen en anderzijds ben ik huiverig qua energierekening om een verdeler bij te plaatsen.

Het is eigenlijk ook maar om wat kou van de vloer te halen, de ruimte zelf zou al ruim op temperatuur te krijgen moeten zijn met de wandconnectoren.

De convectoren zijn van een bekend merk ('Neestop' zeg maar met wat puzzelen) en ik ben uitgegaan van de warmteafgifte die gespecificeerd staat voor 55/45, hoop dat dat prima is?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Huidige verdelers worden geleverd met energie zuinige pompen.
Dus daar hoef je het niet te zoeken.

Als de convectoren zoals omschreven geschikt zijn is het idd goed.

Ik begrijp dat je ook een radiator hebt, nou de retour naar de slang en einde slang een RTV klaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu