Routing afvoer afzuigkap.

DJPjotr68

  • #1
Goedendag beste klussers.

Wij hebben onze woning sinds twee en half jaar een huis met boven het kookeiland een recirculatie afzuigkap met koolstoffilter. Deze filter moet ik al meestal na 3 maanden vervangen wat een kostbare zaak is. Ons huis ruikt iedere avond naar eten en kan het vocht niet weg zodat alle ramen beslaan.
De afzuigkap hebben we hoger moet hangen omdat ik (nog) steeds tegen de scherpe randen en punten mijn hoofd stoot tijdens het koken. Ik heb op de scherpe hoeken rubberen doorzichtige stootrubbers geplaats, maar is eigenlijk geen doen zo.
Nu wil ik een goede nieuwe afzuigkap plaatsen (schuin model) en heb ik plek voor de afvoer naar buiten. Alleen loop ik tegen iets aan waar ik jullie advies voor nodig heb.
Wij hebben een uitbouw van onze woonkamer. In deze uitbouw zit in de muur een vitrinekast. Daarboven, tussen de kast en het plafond, heb ik een ruimte van 13cm (holle ruimte) Deze sluit aan op de buitenmuur. Aan de andere kant van de uitbouw heb ik ook een muur met een holle ruimte. Gat er in, platte afvoerbuizen gebruiken, bovenlangs de vitrine kast laten lopen, gat in gevel en pijp er door en klaar is Kees, zou je zeggen. Echter, kom ik in de koof binnen niet de steunbalk en pilaar tegen waar vroeger de buitenmuur moet hebben gestaan. Ik voeg wat foto's bij zodat jullie het kunnen zien voor de duidelijkheid. Ik wil de boel niet onnodig openbreken om te kijken wat er achter de koof binnen zit.
Heeft iemand hier een idee over hoe dit in elkaar zit?

Ik hoop dat iemand mij advies kan geven. Groeten, Peet (Pjotr
Wij vermoeden dat de uitbouw zo'n 10 jaar oud is.
1. Afvoer kap naar muur, bocht naar links richting muur met bordjes if you ...jpg
2. Route afvoer naar buiten door koof.jpg
20210112_161847.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Recht omhoog geen optie, of zit dit niet onder een plat dak?
 

DJPjotr68

  • #3
Dankjewel voor je reactie.
De uitbouw heet idd een plat dak maar moet ik nog steeds met de buis door de koof in de kamer. De vraag is dus kom ik daar geen steunbalk en pilaar tegen in die koof
 

Kluskoppel

  • #4
Heb je, voordat je hieraan begint, wel de mogelijkheid om verse lucht aan te voeren via bijv. roosters boven een raam? Anders zal de afzuigkap alsnog niet goed functioneren.

P.S. Gebruik spirobuis en gladde bochten voor een goedwerkend systeem. Een flexibele slang geeft extra weerstand en dus ook extra geluid.
 

DJPjotr68

  • #5
Ha klus koppel.

Wij hebben een kiep/draai raam in de uitbouw die wij sowieso altijd open zetten als we koken. Dus dat komt wel goed. Bedankt voor je tip voor de buizen. Ik was dat al van plan omdat dit ook niet anders zal gaan. Als mijn idee werkt zitten er maar 2 bochten in met een minimale hoek. Je antwoord word erg gewaardeerd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
In dit geval kun je geen spiro gebruiken, maar ben je 'veroordeeld' tot het gebruik van platte kokers.
 

DJPjotr68

  • #7
Klopt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu