Rookkanaal bevestigen aan balken / buitenmuur

Chielmi

  • #1
Ik wil op de begane grond het val....ta (denk dat ik geen merknamen mag noemen) verwijderen. Deel van de blokken zijn gebarsten, maar er loopt een flexibele RVS buis door het rookkanaal. Vrije ruimte is opgevuld met isolatiekorrels.



Het deel op de foto wil ik vervangen met 1 RVS buis naar het plafond. Daarvoor moet ik denk ik:

1. Huidige kanaal stutten zodat ik onderste 3 val....ta blokken kan verwijderen. Stutten gaat denk ik makkelijkst door aan bovenkant van 3e blok twee vierkante gaten te flexen aan de zijkant, zodat ik er aan beide kanten een diagonale balk vanaf de vloer onder kan drukken. Tips?

2. Vervolgens huidige steun en betonplaat onder het rookkanaal verwijderen, en met :lol: beleid de 3 val....ta blokken naar beneden helpen.

3. Daarna raveelbalk maken tussen de 2 verdiepingsbalken, zodat de rest van het rookkanaal daar permanent op steunt. Rest van rookkanaal loopt na 1 meter in hoek van 35 graden richting schoorsteen door een koof op de 1e verdieping.



Of zijn er betere oplossingen, dan zo'n raveelbalk?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Bij 2 zou ik het denk ik net andersom doen.
Eerst de blokken van boven naar beneden weghalen en dan het plateau.
 

Chielmi

  • #3
Je hebt gelijk, dat is een logischer volgorde.

Ik bedenk me nog wel een nieuwe uitdaging. De blokken zien er als volgt uit:


Door het rookkanaal loopt vervolgens een flexibele RVS buis. De loze ruimte is opgevuld met isolatiekorrels.
Ook al stut ik de rest van de blokken net onder het plafond, moet ik nog een manier verzinnen om te voorkomen dat alle isolatie er uit stort.

Ik zou een paar gaten boven 3e blok kunnen boren, en daar hittebestendig purschuim in spuiten (als blokkade voor de isolatiekorrels). Maar dit lijkt me typisch een beunoplossing :shock:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Waarom vervang je het gehele kanaal niet door een dubbelwandige rvs pijp?
Kan je van boven af gaan slopen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Om vabl ta blokken hoort een ruimte te zitten die dan word afgeschermd door een klamsteen[steen op zijn kant of Bv yt n blokken .
met daartussen dan weer korrels die zorgen dat bij calamiteiten de buitenkanten van de blokken op zijn plaats blijven.ook moet een vable ta kanaal vrij door vloeren heen lopen dus ondersteunen of onder spanning zetten word lastig.ook hebben ze zo te zien gewone cement gebruikt ipv kit.anders ook even een paar fotos plaatsen van de situatie boven?
 

Chielmi

  • #6
De manier waarop de Val....ta blokken bij mij zitten is een goed voorbeeld van hoe het niet hoort. Cement gebruikt ipv kit, lengtescheur in onderste blokken waarschijnlijk vanwege torderen.

Gelukkig is dat geen probleem omdat er een flexibele RVS pijp door het Val....ta rookkanaal loopt, waarbij de loze ruimte is opgevuld met isolatiekorrels.
Op zich ben ik tevreden over deze oplossing. Buitenkant van de blokken verandert nauwelijks qua temperatuur tijdens een lange stooksessie.
Frank schreef:
Waarom vervang je het gehele kanaal niet door een dubbelwandige rvs pijp?
Kan je van boven af gaan slopen.
Dat blijft nog steeds een optie. Meer werk (koof op 1e verdieping en zolder opnieuw opbouwen en afwerken), stuk duurder, maar wel de meest rigoureuze oplossing! Dit zou niet mijn eerste keuze zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Chielmi schreef:
3. Daarna raveelbalk maken tussen de 2 verdiepingsbalken, zodat de rest van het rookkanaal daar permanent op steunt.
Raveelbalk mag niet van hout zijn, maar van brandvrij materiaal.
 

Chielmi

  • #8
Ik was inderdaad van plan om die als een L- of T-profiel van metaal te maken. Die ondersteunen dan nog de 1 of 2 Val....ta blokken die verticaal gaan in de koof op de 1e verdieping. De rest van de Val....ta blokken lopen in 40 graden door diezelfde koof richting schoorsteen.

Gewicht van Val....ta blokken stelt dus niet echt veel voor. 2 profielen van 3,5 mm metaal lijkt me ruim voldoende.

Heb nog steeds niet echt een oplossing om te voorkomen dat alle isolatiekorrels uit het rookkanaal storten tijdens de klus. Korrels zitten in de Val....ta blokken tussen rookkanaal en de flexibele RVS binnenpijp. Iemand een creatief idee?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu