Rookgasafvoer horizontaal verboden?

Consumentje

  • #1
Hier een onderwerp dat geen betrekking heeft op zelf klussen, maar meer een VvE-vraag.

Ik ben bestuurder van een kleine VvE. Een van de VvE-leden heeft zijn ketel laten vervangen en de installateur heeft hem laten weten dat de de rookgasafvoer van onze VvE niet deugt. Alle 6 de appartementen hebben een eigen rookgasafvoer die horizontaal naar buiten loopt en een horizontale afvoer is volgens deze vakman verboden. We kunnen volgens hem beter de oude, gezamenlijke rookgasafvoer weer gaan benutten, die onderdeel is van het pand en al heel lang buiten gebruik is. Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen? Is een horizontale afvoer echt verboden? (Het feit dat onze VvE ooit is overgegaan op de horizontale afvoeren lijkt me toch bedoeld ter vooruitgang?)
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • Cvolieboy

    Specialist Verwarming
    • #2
    Normaal geven we op zulke vragen geen antwoord, dit is voor klussers die het zelf opknappen.

    Maar als antwoord het volgende : het kan zijn dat het oude kanaal niet geschikt meer is voor de huidige nieuwe CV ketels het HR type.
    Een tweede is dat horizontale verbrandingsgas afvoeren gewoon mogen maar, en daar komt die.
    Afhankelijk waar de uitmondingen van die afvoeren terecht komen kan het zijn dat dat niet is toegestaan vanwege de wetgeving en NEN voorschriften.
    Daarover kan ik dus geen mededelingen doen omdat de situatie niet bekent is en het door een vakman al reeds is beoordeeld, dit is dan ter info als service van klusidee :super:

    Vr Gr
     
    • Like
    Waarderingen: De loodgieter, Walker en Jackd

    De loodgieter

    Vaste beantwoorder
    • #3
    Zoals Cvolieboy reeds aangaf is dit geen klusvraag.
    Dit mag niet meer is een ruim begrip zonder de situatie in ogenschouw te nemen.
    Als de rookgassen en luchttoevoer volgens de specificaties van de fabrikant aangebracht zijn en ze binnen de grenzen van de maximale afstand blijven mag het derhalve gewoon.

    Voor wat betreft de uitmonding en de daarbij behorende verdunings facor waar wel aan voldaan moet worden verwijzen we uw door naar de NEN voorschriften zoals hierboven reeds vermeld.
     
    Status
    Niet open voor verdere reacties.

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu