Rookanaal openbreken voor flexibele pijp

Sapper01

  • #1
Hallo,

We wonen sinds een jaar in een jaren '30 huis met een gemetselde schoorsteenkanaal. We willen een houtkachel plaatsen, echter dit kanaal is op de slaapkamer en zolder slecht 11-12 cm. Te klein volgens de kachelboer om een pijp doorheen te laten trekken voor een houtkachel met afvoer van 150mm

Het huidig kanaal heeft creosoot aanslag (afbeelding) en je 'ruikt' het schoorsteenkanaal in de slaapkamer. Na camera inspectie adviseerde de schoorsteenveger om het hele kanaal open te breken.

Mijn vraag is wie ook al een keer gedaan heeft en wat de kosten hiervan waren?

 

Fwalraven

  • #2
Hallo,

De schoorsteen afbreken zal wel meevallen, kun je mogelijk ook zelf. Van boven naar beneden.
Misschien een hoogwerker huren, want de stukken zullen naar beneden moeten.
Verder in de gate houden of de schoorsteen binnen niet in/aan een dragende muur zit bevestigd.
Een beetje kachelboer kan je al heel veel hierover vertellen.
Opnieuw metselen hoeft in principe niet, als je dubbelwandige(geisoleerde) pijp gebruikt. Hooguit een afwerkbekisting erom heen.
De pijp zal, schat ik, 70 a 80 euro de meter kosten.
exl. plaatsen.

Heb je de kennis, kennissen, middelen niet enof durf je er zelf niet aan, dan krijg je via een offerte van diverse aannemers meer duidelijkheid over de prijs.

Frans
 

Sapper01

  • #3
Dank je Frans voor je reactie.

Het hele schoorsteenkanaal afbreken willen we liever voorkomen, omdat de schouw een mooie blikvanger is in de woonkamer is en de schoorsteen op het dak past bij het huis.

Kan er een sleuf in het kanaal gemaakt worden waar dan vervolgens de pijp in geplaatst wordt? Ook laten afstorten met vermiculite korrels?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Als het kanaal echt zo smal is?. misschien heb je daarnaast nog een kanaal zitten dat ook doorloopt naar beneden toe dan zou je in 2 kanalen een voering kunnen laten zakken.en beneden weer samenvoegen.als het rookkanaal versmalt omdat het bv scheef loopt heb je kans dat het wel gaat passen maar als het over de hele lengte zo smal is wordt het lastig. tegenwoordig hebben ze ook een soort kuntstof achtige buis die ze laten zakken en met druk en ?stoom laten uitzetten ,maar of dit ook in nederland wordt toegepast weet ik niet.
 

Fwalraven

  • #5
Als het eerste gedeelte wel geschikt is voor een pijp van 150 mm, dan kun je het toch afbreken tot de hoogte dat je wel voldoende ruimte hebt?
Ik neem eventjes aan dat dat voldoende hoog is zodat schouw intakt kan blijven.
Natuurlijk kun je een gleuf maken waar je schuin naar buiten kunt, maar dat houdt wel in dat je naast de schoorsteen weer met de pijp door het dak naar buiten moet.
En anders zou je het "oude gat" kunnen gebruiken.

Frans
 

Sapper01

  • #6
Op zolder zitten 2 kijkluikjes en er zitten dus inderdaad 2 rookkanalen. Ik vermoed eentje naar de slaapkamer (waar vroeger ook een kachel stond) en de andere helemaal naar de woonkamer. Misschien is dus het kanaal in de woonkamer breed genoeg en hoef ik alleen in de slaapkamer en zolder het open te breken.

Deze week komt een tweede kachelboer kijken...
 

Sapper01

  • #7
De tweede kachelboer is geweest en zegt dat er veel sloopwerk bij komt kijken.

Op de zolder adviseerde hij niet het huidige kanaal open te breken, maar een pijp ernaast te plaatsen. Nadeel is dat er ook een extra pijpje door het dakbeschot komt naar buiten.
Maar ik kan toch ook het onderste gedeelte van het kanaal slopen en de rest stutten?

In de woonkamer is hij bang dat de marmeren schouw breekt. Dit zit inderdaad behoorlijk vast. Deze kan niet even verwijderd worden, sleuf maken en weer tegen aan plaatsen.

Hij komt nog met een offerte....

 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
9
Gerelateerde onderwerpen
Rookkanaal openbreken (foto's)

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu