Rookkanaal openbreken (foto's)

Martijn100

  • #1
Beste mensen,
Al maanden zit ik dit onderwerp van achter en naar voren uit te diepen en heb ook (denk ik) alle onderwerpen op dit punt gelezen. Ik heb een nieuw idee waar ik jullie advies in wil hebben.

Op de foto's zie je de bestaande situatie. De 2 ex-openhaard ingangen zijn overigens 18,5 x 19 cm en zijn aan renovatie toe. Er komt een open haard in.


Nu wil ik het midden laten uitbreken op al mijn 3 verdiepingen en in dat grote gat een pijp laten plaatsen vanwege de kleine opening in het bestaande kanaal.

1 zijn hier bedenkingen tegen?
2 zouden jullie een veel duurdere pijpstuk systeem in zetten of een beduidend goedkopere dubbelwand RVS flexibele buis?
3 Als je een dubbelwandig systeem neemt, is isolatie met korrels dan nog wel nodig?
4 Is het nou echt nodig om een dubbelwand systeem te nemen, aangezien dit rookkanaal vroeger ook gewoon normaal functioneerde zonder alle dubbelwandige poespas?
5 Wat voor diameter raden jullie aan? Als ik zo'n online berekening laat uitvoeren kom ik uit op een diameter van 14.97 cm. Maar een fabrikant met wie ik mail vertelt mij dat hij liever minimaal 17.5 cm ziet. Wat is wijsheid??
7 als een grotere buis wat uit de muur zou komen, kun je daar dan straffeloos een gipsplaat omheen zetten (met wat tussenruimte)?
6 nog meer goede ideeën? Ik wil ze heel graag horen!


 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Het kanaal is wel aan renovatie toe? hoe lang is het kanaal en hoe groot is de opening van de haard. loopt het kanaal recht of versleept het ergens. als het kanaal gerenoveerd moet worden en die maat die je aangeeft klopt dan krijg je daar lastig een rvs dubbel gewikkelde slang doorheen van 180.[binnenwerkse maat]evt kun je overwegen om in beide kanalen een kleinere diameter rvs slang te laten zakken,want met 1 slang van 150 zal waarschijnlijk de haardopening te groot zijn.Ook ga je stoken op een rooster [wat zo te zien verkeerd om ligt]waardoor je nog iets meer diameter nodig hebt als zo op stenen stoken.Ik zou persoonlijk nooit het hele kanaal op drie verdiepingen wegbreken alleen maar een hoop werk. en zoals ik het zo kan beoordelen loopt die ruimte in het midden niet door,waarschijnlijk de ruimte waar de schuifdeur in verdween.
Zo zou ik het persoonlijk; doen,Laat een rookproef doen en evt een kanaal inspectie .zijn de kanalen niet lek dan is zo te zien het achterste kanaal het mooiste om te gebruiken [dan niet beide kanalen gebruiken] Is het kanaal wel lek dan kun je door beide kanalen een kleinere diameter gebruiken bv 2x 150 of misschien 2x 125.dan moet er alleen een verloop gemaakt worden naar beide kanalen toe. Wel zo maken dat de boel te vegen is. een rvs dubbel gewikkelde voering is aan de binnenkant glad en kan evt zonder omkorreling.al gaat dit wel ten koste van de levensduur.
 

Martijn100

  • #3
Hartelijk dank voor je reactie.
Het kanaal is een meter of 13 lang en op de 2e zit een versleping.
De opening van de haard is iets van 60 breed en 44 hoog, maar we willen geen grote vuren maken. De haard was destijds enorm afgeprijsd...
De reden dat we het kanaal willen vervangen is dat we voor nu en in de toekomst schoorsteenbrand willen voorkomen. Al moet ik zeggen dat de kachelverkopers wel erg aansturen op deze angst.

Ander reden is dat op de 2e verdieping aan de buitenkant van het stenen rookkanaal overdwars/horizontaal een houten balk is verankerd (als drager voor dwarse balken zodat er een zolder is ontstaan) en we vrezen dat de metalen bouten en het hout zo warm kunnen worden dat ze misschien gevaar opleveren.

Ik wist overigens niet dat je ook 2 kleinere buizen in beide afvoeren kan stoppen. Ik wist niet dat dat kon. Maar wie bepaalt eigenlijk of dat mag? Middels een certificaat van een erkend schoorsteenbedrijf? Als het kan, is het een briljant idee.

Waarom heb je op een rooster meer diameter nodig??
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Natuurlijk willen de meeste bedrijven, daar een voering doorheen hebben dan verdienen ze ook nog eens wat.15 cm doorsnee wordt inderdaad erg krap,vooral bij een openhaard kun je je geen fouten permiteren want dan zit je in de rook. waarschijnlijk zitten er tegenover de haard ook nog eens deuren die daar ook nog negatieve invloed op hebben[ drukverschil door open en dicht gaan ]Een schoorsteenbrand kun je nooit 100 % voorkomen door er een voering doorheen te trekken .Wel is het zo dat een rond kanaal zorgt voor minder roetafzetting omdat een buis natuurlijk makkelijker op temperatuur komt als een compleet gemetseld kanaal.
Bij het stoken op een rooster krijg je een lagere schoorsteen temperatuur omdat je meer koude lucht bij het vuur krijgt van onder af.bespreek de opties over het verloop met een specialist in de buurt. dan kan ie misschien ook op zolder de situatie bekijken .Ik heb dit soort verlopen meerdere malen toegepast en het is een prima optie zonder al te veel brekerij. het nadeel is natuurlijk de 2x lengte voering die je nodig hebt ALS ER EEN VOERING NODIG IS.?Maar weer minder arbeidsloon.
 

Martijn100

  • #5
Opnieuw weer hartelijk dank.

Ik laat woensdag een bedrijf langskomen voor een camera-inspectie (99 euro) en zij kunnen zelfs voor 75 euro de boel opnieuw van binnen opknappen. uit het mailtje:

"Blijkt er op 1 plaats lekkage in het rookkanaal te zitten, dan kunnen wij
dit vaak nog herstellen d.m.v. een rotering en cementlaag aan te brengen
op de plaats van de lekkage.
Kosten voor deze reparatie bedragen ongeveer € 75,- incl. BTW."

- Is dit een goed idee? Want wat is nou de grootste angst? Schoorsteenbrand en lekkage. Laat je jaarlijks schoonmaken dan is de kans op brand nul (denk ik) en lekkage kan gerepareerd worden met bovenstaande oplossing of met een pijp. Enige voordeel van een pijp is dat je meer (maar geen absolute) zekerheid hebt op minder gevolgen van een eventuele brand door misschien wat minder creosiet vorming.


- En stel dat ik er een pijp in laat zetten.. zij doen dit voor 100 euro /meter inclusief arbeidsloon, waarom zou ik dan een dubbele laten zetten? De pijp moet toch jaarlijks schoongeveegd worden en dan lijkt me de kans op creosiet ed minimaal gevaar opleveren zodat ik net zo goed een enkele pijp kan laten inzetten
- En is het erg als zo'n pijp bij de verslepingen op de stenen rust?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Wacht gewoon het oordeel van een expert af .alleen een camera inspectie is geen garantie dat het kanaal lekdicht is laat ook een rookproef doen.vergeet niet dat een haard een hoop zuurstof nodig heeft, een goeie beluchting is net zo belangrijk als een goeie afvoer.
 

Martijn100

  • #7
Beste mensen,

Inmiddels heb ik het kanaal laten videoinspecteren en het bleek goed genoeg te zijn. Er hoeft geen pijp in.
Maar nu heb ik het volgende probleem.
De uitgang van de kap is 22 bij 22 cm en in ingang van de stenen rookgasafvoer is 20 bij 20 cm.
Hoe maak je een veilige verbinding tussen beiden?

Ik kan natuurlijk 2 van 22 bij 22 cm verloop stukken kopen en dan de stenen opening iets uitfrezen zodat het verloopstuk past. Dan doe ik op de metalen rookafvoerkap ook zo'n verloopstuk en verbind beide delen met een buis. Is dat een idee?
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #8
Een fabrikant uit Heemstede ( Hel** ) heeft een standaard verloop van vierkant 23cm naar rond 20 of 18 cm.
Zet daar een halve mtr buis over en steek dit zo in het huidige kanaal.

bel ze voor een dealer in de buurt......

willem.
 

Martijn100

  • #9
Dank je voor de reactie. Ik ga het onderzoeken
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #10
Welk kanaal heb je laten inspecteren?hebben ze het advies gegeven om twee kanalen te gebruiken.je zou ook een kap kunnen laten maken,en dan onder een hoek naar het achterste kanaal wel zo maken dat het ook geveegd kan worden .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu