Rolluik onderloop beveiliging en automatiseren

Kaajee

  • #1
Ik heb een (zwaar, stalen) rolluik die ik "smart" wil maken zodat op gezette tijden, middels een schema of via een app het rolluik bediend kan worden.
Dat lijkt op zich niet zo moeilijk, er zijn zat smart rolluik schakelaars verkrijgbaar. Ik denk nu zelf aan een Shelly Plus 2PM of een KlikAanKlikUit Rolluikschakelaar.
Deze moet extra toegevoegd (parallel) worden aan ook nog de handbediening (op-neer schakelaar binnen en sleutel-schakelraar buiten).
Omdat dit nu geautomatiseerd bediend kan gaan worden, wil ik voor de veiligheid ook een zogenaamd onderloopbeveiliging toevoegen, zodat het rolluik niet naar beneden kan, als er iets of iemand "in de weg" van het rolluik staat.
Dit wil ik oplossen door een infrarood systeem, waardoor het systeem geblokkeerd wordt als er zich iets in de IR straal bevindt.
hiervoor wil ik op bepaalde hoogte (30cm?? van de grond) een outdoor infrarood straal-sensor bevestigen. Dit systeem moet met 12volt gevoed worden (transformator) en maakt of verbreekt een contact. (ook wel bekend bij bijvoorbeeld winkel deuren voor een bel oid).
ir1.JPG


Nu moet het natuurlijk zo zijn dat wanneer er zich iets binnen die IR straal bevindt de stroom afgeschakeld dient te worden. hier zal dan, denk ik, nog een relais moeten worden opgenomen worden in de schakeling.
Vraagjes:
-Wat voor relais zou ik moeten nemen? Ik denk er nu aan om de gehele schakeling in een opbouw (las)doos te realiseren. Heb ik mooi alles bij elkaar. Het relais moet er natuurlijk voor zorgen dat zolang er zich iets in de IR straal bevindt het rolluik niet te bedienen is (dus gedurende die tijd, geen stroom). De motor is 230v en vraagt zo'n 250watt.
-Zou het ook kunnen met maar 1 schakeling/schakelaar? Ik zie dat bepaalde smart switches ook met zwakstroom (12-24v) overweg kunnen?
-Volstaat het dan om de fase toevoer draad te kunnen onderbreken? En dat daarmee de stroomtoevoer afgesloten wordt? Waar zou ik deze moeten onderbreken? Voor de schakelaars of pas erna?
-En is het dan zo dat wanneer de straal weer "vrij is" de stroom dan weer door kan lopen en ook gaat lopen, en dus het rolluik weer gaat bewegen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu