Roller voor watergedragen lakverf: vilt of microfiber?

Het is me niet duidelijk wat nu de beste roller (als in minste sinaasappelhuid) is voor watergedragen lakverf. De winkel waar ik altijd verf koop adviseert vilt, maar in de keuze tabel van de fabrikant vind ik voor dit type lakverf een advies voor microfiber.

De reden is dat ik in sommige gevallen heel goede en andere gevallen juist heel slechte vloei krijg van dezelfde lak op dezelfde ondergrond.
Ik dacht dat het misschien aan het type roller ligt.
Wat ik ook dacht is dat misschien de laatste 10% van de lak in het blik (na een dozijn klussen) niet meer goed vloeit.
 
Ik gebruik al jaren een microvezel roller van het merk goudh......
Deze zijn iets dikker dan een viltroller
Vloeiing heeft te maken met div factoren.

Luchtvochtigheid
Thempratuur.
Merk verf.
Gebruik van gereedschap en materiaal
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Laatste 10% zou geen verschil mogen uitmaken met het begin. Maar misschien gebruik je een goedkope verf? Of als je de verf slecht opslaat na gebruik kan de kwaliteit ook wel achteruit gaan. Zelf verf ik altijd met Sigma of Drost en laatste 10% is hetzelfde als begin.

Micro fiber geeft wel een gladder resultaat. Maar het meest belangrijke is om ze van echte een goed merk (vilt of micro fiber) te kopen en niet de standaard bouwmarkt rollers, dan merk je pas echt verschil.
 
@Robert99
U vergeet de belangrijkste factor: de viscositeit van watergedragen verf. Deze is deels afhankelijk van de temperatuur en het percentage oplosmiddel (water).
@Nic8k
10% watergedragen verf in een 1 liter blik dikt sneller in door verdamping van water dan 100% watergedragen verf in een literblik. Bij watergedragen verf is grondig omroeren van de verf ( ook enkele malen tijdens het werk) van groot belang.
Een lakviltroller van een grootgrutterbedrijf met veel Actie geeft uitstekende resultaten icm de juiste viscositeit van watergedragen verf.
 
Nick8k,
wil je merknamen in de tekst vermijden?
Reclame en aanprijzen van producten mag niet op het forum, zie de forumregels.
 
Ik vraag me ook al enige tijd af of microvezel/fiber niet een beter resultaat geeft dan vilt. Hoe goed ik ook mijn best doe met rollen: toch altijd in enige mate een sinaasappelhuid. Daarom laatst, op proef, microfiber rollers gehaald van diezelfde actievoerende grootgrutter en ik was zeer te spreken over het resultaat. De rollers zelf waren erg pluizig (schuurpapiertje + schilderstape erover halen), maar de eindlaag was mooi glad, geen sinaasappelhuid te bekennen.

Maar...ik vermoed dat andere factoren belangrijker zijn geweest: luchtvochtigheid, temperatuur en mijn inmiddels verbeterde techniek. Desalniettemin ga ik de volgende keer weer microfiber rollers gebruiken. Inmiddels heb ik ook de kleinste maat rollers in microfibers ontdekt: enkele van de betere verfmerken hebben ze in hun assortiment.

De volgende klus waar ik microfiber rollers voor wil gebruiken is het rollen van deuren. Dan uiteraard geen kleine, maar een extra grote roller (nee, niet van die grootgrutter). En dan niet alleen ter vermindering van sinaasappelhuid, maar ook voor extra laagdikte (ook zo'n lastig punt met watergedragen verf), hoop ik - ben erg benieuwd.
 
Welke roller u ook gebruikt bij de verwerking van watergedragen verf: enige structuur is niet te vermijden. Dat ligt niet aan de roller, alhoewel een microvezel wat fijner uitrolt dan een viltroller, maar aan het type verf. Opties gezien is het resultaat misschien vloeiend, maar onder een microscoop zijn het bomkraters in vergelijking met terpentine gedragen lakverf. Daarom is de hoge bolle glans van hoogglanslakverf met watergedragen verf (nog) niet te bereiken. Watergedragen verf is een nog relatief jong product wat nog volop in ontwikkeling is.

Ik wil het nog maar eens heel eenvoudig uitleggen:
Watergedragen verf bestaat uit bolletjes omgeven door water. Als dat water is verdampt blijven die bolletjes over. Hoemeer water er- door goed te homogeniseren- door de bolletjes wordt opgenomen, des te minder is die structuur zichtbaar. Dus: niet alleen goed oproeren voordat u begint, maar ook tijdens het werk regelmatig herhalen.
 
Bedankt Kees voor de uitleg & de tip voor het regelmatig roeren. Ik had al vaker gelezen dat een (lichte) sinaasappelhuid met watergedragen verf nooit is te voorkomen, maar wist niet waarom. Nu wel dus.

Wat ik me nu wel afvraag: wat betekent dit voor het gewoon kwasten van watergedragen verf? Zijn er onder de microscoop dan ook "kraters" te zien of verdwijnen die dan wel helemaal door de geheel andere verwerking (t.o.v rollen)?
 

Gerelateerde klussen

Reacties
3
Weergaven
909
  • Gesloten
Reacties
11
Weergaven
10K
Verven, lakken, behangen en glas
Kees de schilder

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu