Roest op tuintegels verwijderen

Ruben1990

  • #1
Weet iemand een goede manier om roest van tuintegels te verwijderen? bvd
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die vraag is wel een beetje kort doort de bocht.
Want je hebt niets verteld over die tuintegels, kleur, soort etc.

Algemeen: om roest te verwijderen heb je een zurige vloeistof nodig.
De (zo'n beetje) minst agressieve zurige vloeistof is azijn, te koop in vele varianten, voor schoonmaken wordt meestal schoonmaakazijn gebruikt. Vaak verstandig om het verdund te gebruiken of daar in lek geval mee te beginnen.

Heel agressief (maar wel heel effectief) is (verdund) zoutzuur. Pas daar wel mee op: verdunnen altijd het zoutzuur bij een hoeveelheid water voegen, nooit andersom. Want als je water bij pure zoutzuur voegt, reageert het eerste drupje heel fel en spat het zoutzuur alle kanten op.

Bovendien zal een eventuele kleur in de tegels sneller verdwijnen met zoutzuur dan met schoonmaakazijn. Begin dus altijd met het minst agressieve middel en als dat niet lukt met een sterker middel. En laat de zaak een tijdje inwerken om pas daarna te beoordelen of de tegels al of niet verkleurd zijn. Heb je nog tegels over, probeer het dan eerst daarop of anders op een minder opvallend plekje.

Wel alle voorzorgsmaatregelen nemen zoals beschermende kleding, handschoenen en vooral bescherming voor je ogen! Zet een emmer water met een spons erin klaar voor het geval dat onverhoopt zuur op je lichaam komt. Kun je het onmiddellijk afspoelen. Als er zuur op je huid komt, voel je het misschien in eerste instantie niet, maar na verloop van tijd verdampt het water daarin en wordt het zuur geconcentreerder.

Of het succes heeft is maar net afhankelijk van de kleur en de poreusheid van de tegels, de mate van vervuiling, de tijdsduur dat de roest erop heeft gezeten etc.

Een roestoplosser (spuitbus) voor metalen of dergelijke is niet bruikbaar, omdat daar vaak ook vetten in zitten, die wil je niet in je tegels hebben.
 

RobD

  • #3
Zoek eens op “oxi-kill. Zuurvrij en effectief. Wel vaak meerdere behandelingen nodig. Schrik niet bij gebruik, spul word paars.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zou ijzer verwijderaar (ook wel iron remover) dan ook helpen? Dat gebruiken ze om velgen van auto’s te reinigen. Dat spul wordt ook paars als het met metaaldeeltjes in aanraking komt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
1 keer in de zoveel tijd zie je bij de Duitse supermarkten hier in Nederland dat ze dit soort producten in de aanbieding hebben. Meestal hebben ze dan siliconen verwijderaar, en ook roestverwijderaar.
Ik had bij mijn moeder de schijfremmen van de auto schoongemaakt en de groeven weer glad gemaakt en na de 1e regenbuis dus ook een grote roestvlek.
Een potje van dat spul er opgedaan en vrijwel alle roestvlekken zijn verdwenen.
Nadeel was wel dat dat stukje nu veel schoner is dan de rest van het oprit.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #6
Ik denk dat de tegels inmiddels wel schoon zijn, of op de stort liggen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu