RJ45 wandcontactdozen aanleggen

DeBuXer

  • #1
Hallo,

Eind augustus krijg ik de sleutel van mijn eerste woning (koop). Omdat een snel netwerk voor mij belangrijk is, wil ik graag in iedere slaapkamer op de eerste verdieping een dubbele RJ45 wandcontactdoos aanleggen.

Dit wil ik doen door met een muurfrees een verticale lijn te frezen in de muur waarin 5/8" PVC elektrobuis pas. Hetzelfde wil ik doen op vloer en loopt dan helemaal door naar de overloop tot net boven de meterkast. Vanaf daar wil ik een gat boren waar de PVC pijpen doorheen kunnen naar beneden.

De PVC pijpen worden in de muur vast gezet met beugeltjes en daarna wordt het opgevuld met (Alabastine) sneldrogende muurvuller.

Ongeacht dat ik vaak aan het klussen ben, heb ik dit nog nooit gedaan. Vandaar een aantal vragen waarbij jullie mij hopelijk kunnen helpen.

- Is dit de beste manier van werken? Ik heb meerdere forum posts/Youtube vids bekeken en ze lijken het allemaal op deze manier uit te voeren.

- Moet de muur opnieuw gestuukt worden nadat de sleuven zijn gedicht?

- Wat is de beste manier om de meterkast te bereiken zonder de huidige leidingen te beschadigen? Van onder naar boven boren of juist andersom?

Alvast bedankt voor jullie reactie!
 

S.T.A.L.K.E.R.

  • #2
Wat voor muurfrees ga je gebruiken (sleuvenzaag of muurfrees)? Ga je met een stofzuiger werken? (Levert ontzettend veel stof op). Ga je een sleuvenzaag gebruiken welke 2 slijpschijven heeft en waarmee je naderhand het middelste moet uithakken of gebruik je een muurfrees welke ook meteen de sleuf uithakt/freest?

Voor het bepalen van de leidingen; Betreft het een nieuwbouwhuis of een bestaande bouw? Bij nieuwbouw kun je vaak zien waar de leidingen lopen omdat deze uitgefreesd zijn en daarna weer dicht gesmeerd. Tenzij je als meerprijs je muren ook al hebt laten afwerken, dan raad ik je aan om tijdig nog eens te gaan kijken en foto's/afmetingen te maken van waar de leidingen lopen (geen overbodige luxe).

Als bovenstaande niet mogelijk is heb je een aantal opties:
Afhankelijk van de leeftijd van de woning: Wellicht is er gewerkt met een centraaldoos, dan zou het kunnen zijn dat leidingen voor je stopcontacten en schakelaars vanaf het schakelmateriaal rechtstreeks omhoog lopen naar de centraaldoos, dit zou je kunnen bevestigen door een stopcontact van de muur af te draaien en kijken waar de aansluiting zit op de inbouwdoos (boven = waarschijnlijk loopt de leiding verticaal omhoog richting centraaldoos, rechts of links = waarschijnlijk doorgekoppeld van/naar andere stopcontacten, je zou meerdere inbouwdozen kunnen bekijken.
Daarnaast zou je andere leidingen nog tegen kunnen komen in de muur: waterleiding, verwarming, thermostaat e.d. afhankelijk van waar je de leidingen gaat frezen.

Je zou een leiding detector kunnen aanschaffen. Het vereist wel wat handigheid en soms geeft er een ook wat false-positives of als de leidingen wat dieper liggen mist deze ook wel eens wat leidingen.

Afhankelijk van de vloer: in een dekvloer mag je in principe niet hakken als de dekvloer onderdeel is van de constructie.

Ik zelf zet een ingefreesde leiding vaak vast met een houten lat zodat deze goed in de muur wordt gedrukt (niet plat drukken, beetje beleid. zet de lat bv klem tegen een andere muur) en daarna dichtsmeren met een gewenste stuc zoals bv kalk/mp75/ff o.i.d. dan heb je gelijk de sleuf dichtgezet, en gebruik je de muur als geleiding, zit deze gelijk dicht op de juiste hoogte. Later even afwerken waar de latten hebben gezeten en het stucwerk misschien even schuren waar het te dik is. je kunt het ook doen met spijkers ipv latten, maar houd er rekening mee dat je de spijkers er wel uithaalt, anders heb je kans op roestplekken in de muur (waar de spijkers zitten).

Probeer een gat te boren/hakken waar geen leidingen in de buurt zitten. Mocht je de kans hebben, gelijk een paar extra pijpjes naar beneden duwen zodat je in de toekomst niet weer aan de gang hoeft om de vloer te boren/hakken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Om de leiding vast te zetten zijn er kunststof keggen. Scheelt een hoop gedoe met spijkeren en/of latten.

Bij het frezen in de dekvloer kan ik alleen maar zeggen: Kijk uit, hier liggen ook je waterleidingen en electraleidingen al...

Ik heb destijds als meerwerk de leidingen als loze leiding aan laten leggen, en hoefde alleen nog maar te bedraden en af te monteren. Ja, het kost geld. Maar de tijd die het bespaard heeft was enorm...
 

DeBuXer

  • #4
Allereerst bedankt voor jullie reacties en tips! Hierbij de nodige antwoorden. Helaas kan ik niet overal antwoord opgeven aangezien ik dit niet weet en het pas 21-08 kan controleren.

Ik wil een sleuvenzaag gebruiken welke 2 slijpschijven heeft en waarmee ik naderhand zelf het middelste eruit moet hakken. Tevens wil ik een stofzuiger gebruiken die je bij de bouwmarkt kan huren.

Het betreft hier een woning uit 1968. Helaas weet ik niet of er gebruik is gemaakt van centrale dozen. Ik hoop het wel, aangezien ik ook meteen nieuwe draden wil trekken om alles geaard te maken.

Is ergens te vinden of het onderdeel is van de constructie? Mocht het inderdaad een onderdeel zijn, welke opties zouden er dan nog zijn om de pijpjes in de meterkast te krijgen?

De bedoeling was inderdaad om het vast te zetten met kunststof keggen.
 

S.T.A.L.K.E.R.

  • #5
Even als voorbeeld: mijn woning is ook uit 1968. Bij mij is gebruik gemaakt van een NeHoBo vloer (Nederlandse Holle Bouwsteen). Hierin mag je in principe niet hakken/breken. (sowieso in een vloer of plafond hakken altijd goed bij nadenken!)

Ik heb een foto gemaakt in de meterkast, waarbij je dus naar de onderkant van de vloer kijkt.



Daarnaast is het eventueel te zien in de bouwtekeningen:



Daarnaast wist de persoon welke bij ons huis een bouwkundig onderzoek heeft uitgevoerd dit onafhankelijk te bevestigen.

Hier kun je meer lezen over een NeHoBo vloer: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/vloerverwarming-frezen-in-nehobo-vloer.89040/

Dit is niet geheel conform je vraag, eerder een tip: mocht je overigens een NeHoBo vloer hebben en je ziet onderstaande soort roestplekken, dan zou ik dit direct door een specialist laten controleren. (overigens niet mijn foto/situatie).



Ik had ergens een overzicht van welke mogelijke vloeren gebruikt waren in welke periode's, kan het alleen niet meer vinden helaas. Als ik het tegen kom dan post ik het alsnog.

Aantal opties:
- Je kunt via de muur, zie dan ook mijn vorige antwoord. Hier moet je oppassen voor bestaande leidingwerk.
- Via het plafond afhankelijk van de afwerking, bv gipsplaten plafond of houten plafond.
- (afhankelijk waar de aansluiting moet komen) kun je een gaatje boren door de vloer heen naar de zolder, en de kabel s langs de muren over de zoldervloer wegwerken).
- Zonder buisje via de plint, onder de dorpels door etc. (heeft in elk geval niet mijn voorkeur, vanwege de mogelijkheid om nieuwe kabels te trekken e.d.)

Houd in elk geval rekening met: niet in de onderkant van een betonvloer hakken/breken/slijpen, deklaag/dekvloer afhankelijk van het soort vloer. Zijn wel wat dingen te bedenken afhankelijk van je situatie en wat de wensen zijn.
 

DeBuXer

  • #6
Bedankt voor je reactie Stalker! Ik heb proberen te achterhalen om wat voor soort vloer het gaat, maar helaas heb ik dit (nog) niet kunnen achterhalen. Wel ben ik naar de woning geweest en heb een foto gemaakt van de meterkast. Helaas is de vloer niet heel goed te zien, aangezien je voornamelijk de trap ziet.











Het lijkt erop dat er rode stenen zijn gebruikt. Betekent dit dan dat het gaat om een NeHoBo vloer?

Er loopt vanuit de meterkast een leiding naar de zolder toe, deze leiding loopt door de trap. Ik zou een tweede en derde gat ernaast kunnen boren en daar een PVC leiding doorheen laten gaan. Deze komt dan uit op zolder en vanuit daar weer naar de slaapkamers toe.

Echter lijkt mij dit niet de beste optie. Naast dat je veel meer kabel nodig hebt, moet je bijna over de hele hoogte een gleuf slijpen. De UTP dozen komen naast de contactdozen en die zitten bijna onderaan de muur.

Er zitten al 2 loze leidingen, de huidige bewoners wisten echter niet waar deze heen lopen. Dus dat ga ik uitzoeken wanneer ik de sleutel heb. Mogelijk dat deze leidingen al naar 2 slaapkamers lopen :)

Hoe zou jij het aanpakken @Stalker, nu je de foto's zie?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu