Risico doorhangen gipsplaten

Klusmuis

 • #1
Hallo,

Op onze zolder staat een dakkapel waar in het verleden zachtboard op het plafond heeft gezeten, dit heb ik verwijderd en wil dit graag vervangen voor Gyproc 9,5mm gipsplaten. Nu vraag ik mij af of ik het bestaande regelwerk zou kunnen hergebruiken zonder het risico te hebben dat de gipsplaten gaan doorhangen.

In de tekening heb ik een poging gewaagd de situatie te tekenen. :?

Het plafond bestaat uit stevige balken die ongeveer om de 56 cm zijn geplaatst. Tussen de balken zijn om de 56 cm balkjes(regels) bevestigd. Mijn idee was om het hart van de gipsplaten zoveel mogelijk op de balken te bevestigen. Onderaan de tekening heb ik getekend hoe de gipsplaten ongeveer komen ten opzichte van de balken. Mijn idee was om de gipsplaten op de balken en op de bestaande regels vast te schroeven.

Omdat de regels 56cm uit elkaar zitten kan ik niet inschatten of het gips tussen de regels(bij de rode pijlen) kan doorhangen? Mijn gevoel zegt dat het wel mee zal vallen als ik een paar schroeven in de regels plaats maar misschien dat iemand aangeven of ik juist zit met dat gevoel?

Alvast bedankt!


 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Beter is, om tussen de regels ook even nieuwe regels te plaatsen, zodat je maximaal op 30 cm uitkomt om te schroeven.
   

  Klusmuis

  • #3
  Ja, ik weet het dat heb ik tot nu toe op een verdieping lager ook gedaan maar dan op de balken om de 30 centimeter een regel.

  Maar in deze situatie is dat nogal een klus omdat ik dan tussen de regels kleine regels moeten gaan bevestigen. De balken zitten nu op hetzelfde hoogte als de regels(dus niet op de balken maar tussen de balken).

  Het zou betekenen dat ik 48 balkjes op maat moet zagen en aan beide zijden zal moeten bevestigen tussen de bestaande regels(tekening laat niet alle balken en regels zien). :roll:

  Als ik mijzelf die klus kan besparen...
  Nieuwe regels erop is geen optie omdat het plafond al erg laag is.
   

  Ralph

  • #4
  Je kan ook kruislings een panlat op de regels knetteren op 30 cm afstand. dat is 2 cm extra.
  Bedenk dan als het toch door gaat hangen op jou idee dat je er dan ook nog onder door moet en je dan niet ver meer van die extra 2 cm af bent :mrgreen:
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Bevestig je de gipsplaten horizontaal of verticaal? Want 56cm is kleiner dan de plaatbreedte.

  Ik zou altijd 30cm aanhouden als maximale rachelmaat. Controleer ook of de balken wel recht genoeg zijn om meteen op te schroeven. Als dit niet zo is, trek je de gipsplaten krom, en wordt het een golvend geheel.

  En zorg dat achter alle plaatnaden een balk of rachel zit om te schroeven.
   

  Klusmuis

  • #6
  Door alle tips heb ik een keuze kunnen maken en zal hem ook nog even aangeven om andere klussers misschien te helpen bij hun beslissing.

  Uiteindelijk heb ik toch de rachels op +/- 30 cm van en tussen de dikke balken geplaatst(dus niet erop). Dus elke plaat zit ongeveer met het midden vast op een stevige balk en de naden van de platen zitten vast aan regelwerk.

  Het was wel aardig wat werk om alle losse balkjes te maken en te bevestigen maar het resultaat ziet er nu ook wel goed uit en ik heb het vertrouwen dat het niet gaat doorhangen. :)

  Nogmaals hartstikke bedankt voor alle tips! :super:
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
  :prima:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu