Rioolwater en regenwater verplicht gescheiden

Pepjo

  • #1
In Beluchting en ontluchting zegt Klusidee Kees:
Klusidee Kees schreef:
... maar voorkomt daarnaast dat bij plotselinge verhoging van de rioolwaterstand (bij een flinke regenbui bijvoorbeeld) dat het water uit de sifons (en uit het toilet) naar boven spuit.
@ Kees: Ik dacht dat hemelwaterafvoeren niet meer op het riool aangesloten mochten zijn ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volgens mij is dat alleen bij bepaalde bijzondere wijken (vinex) met gescheiden regenwater en rioolwater afvoer. Daar weet ik echt het fijne niet van.

Maar bij ons (een wijk uit de 60-er jaren) zit toch echt alles gewoon aan elkaar geknoopt, en dat zal bij de meeste wijken zo zijn.
 

Pepjo

  • #3
Dan zal dat wel nieuwe regelgeving zijn. Bij mijn huidige woning, die nieuw op het riool moest worden aangesloten, werd het ten strengste verboden.

Er is mij toen verteld dat dat voor heel Nederland de nieuwe norm is. Water wat niet gezuiverd hoeft te worden op de plaats waar het valt in de bodem laten verdwijnen i.p.v. helemaal naar een zuiveringsinstallatie te pompen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb hier een nieuwe topic van gemaakt, omdat ik eigenlijk wel benieuwd ben, of het inderdaad in heel nederland tegenwoordig verplicht is hemelwater en rioolwater apart af te voeren.

Of geldt dit alleen voor bepaalde wijken, waar men zo'n beleid voert?

Wie weet hier meer over?
 

Gerrit

  • #5
Tegenwoordig wordt het hemelwater (althans in deze omgeving) gescheiden afgevoerd.
Het is zelfs zo dat in de buitengebieden (waar nu persriool wordt aangelegd) er streng gecontroleerd wordt of het hemel wel apart wordt afgevoerd (op het oppervlaktewater dus)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
In de buitengebieden, zo stel ik me voor, is dat redelijk makkelijk (nou ja...) te realiseren.

Maar in een dorps- of stadsgebied, zoals hier in het midden de lands, kan dat gewoon niet. Indien er al tuinen zijn, zijn ze veel te klein om water apart af te voeren.

Alles verdwijnt dan ook gewoon in het riool, ook het regenwater van de straat gaat hier gewoon het riool in. En ik zie dat alleen veranderen als de gemeente nieuwe (dubbele) rioleringssystemen zou aanbrengen. Ja die gemeente heeft vast wel geld over, die gaat dat even doen (niet dus...).

Vandaar problemen bij hevige regenval.

Ik vraag me dus af: stel dat iemand midden in zo'n gebied een nieuw huis op een open plekje gaat bouwen, dan kan hij toch nooit verplicht worden zijn hemelwater apart de grond in te brengen? Want waar moet hij dat dan laten? Sloten zijn er niet. (Behalve op de deuren dan...)
 

Gerrit

  • #7
:mrgreen:
Er wordt echt een dubbel riool aangelegd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
In het buitengebied is er toendertijd (bij mij zo'n 18 jaar geleden) voor gekozen het hemelwater apart te lozen op het oppervlaktewater om te voorkomen dat het persriool te veel water moest verwerken, denk daarbij vooral aan de grote daken van boerderijen, schuren etc.

Pas jaren daarna kwmen de bergvijvers en de dubbele riolen in beeld.
Bij ons in het dorp ligt er in de nieuwbouw geen dubbel riool maar wel bergvijvers met een overloop op een sloot.
In de steden wordt vaak, niet altijd, gekozen voor dubbele riolering.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #9
Bij ons in het dorp is de hemelwaterafvoer gewoon op het riool aangesloten.
 

Stunz

  • #10
De wijk waar ik in woon (in de stad) is in aanbouw sinds ~1999 (wordt nog steeds gebouwd) is hemelwater ook niet op het riool, ook niet de straten. Dat geeft nauwelijks problemen.

De straten in de wijk zijn dan ook allemaal van klinkers gelegd, met allemaal een klein gaatje waardoor water aldaar meteen weg kan. Is wel mooi, want zo staan er nooit plassen op straat. Een klein stukje (wat nu nog geasfalteerd is ivm met bouwwerkzaamheden) is dan wel iedere keer heel nat met plassen.

Dit geeft echt niet zoveel problemen als je wel zou verwachten.
 

Fiesiekus

  • #11
In onze vorige woonplaats (Oosterbeek) werd een gemeentelijk gesubsidieerd project gestart met als doel het regenwater in de tuinen van de bewoners (ipv op het riool) te lozen. Er was 1 riool; indien je aantoonde de HWA los te hebben gekoppeld en het regenwater in de tuinen liet lopen; ontving je zoveel subsidie per m2 dakoppervlak.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Stunz schreef:
De wijk waar ik in woon (in de stad) is in aanbouw sinds ~1999 (wordt nog steeds gebouwd) is hemelwater ook niet op het riool, ook niet de straten. Dat geeft nauwelijks problemen.
Wat gebeurt er dan met het water dat door de daken opgevangen wordt? Geen regenpijpen? En indien wel, waar lopen die heen? Zo de straat op?
Of toch het riool in...

Ik kan me haast niet voorstellen, dat er helemaal geen hemelwater afvoersysteem is.
Al dat water bij bijv. een stortbui zal toch ergens heen moeten.
 

Stunz

  • #13
De regenpijpen can het dak van het huis, eindigen op het aangrenzende garagedak en van daar gaan regenpijpen naar de voorkant van het huis alwaar ze onder de grond eindigen in een grote drainagebak. (2x2x2m) Als ik ten minste de vorige eigenaar mag geloven. Ik heb het zelf nooit gezien.

In de hele wijk zijn er verschillende spaarbekkens aanwezig waar hemelwater van de hele wijk in verdwijnt.
De grond was voormalig landbouwgrond en moest toen natuurlijk ook al het water kwijt raken, daar is eigenlijk niets aan veranderd.

In het begin waren er wel wat problemen omdat mensen allemaal "waterdichte" terassen en opritten gelegd werden. Ondertussen zorgt iedereen dat er niet teveel oppervlak verhard wordt en gaat dat een stuk beter. We hebben wel een hoge grondwater stand zoals jullie wel zullen begrijpen, maar ik weet nog niet hoe dat in de zomer gaat worden....
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Wij hebben hier ook spaarbekkens op de riolen, maar dat zijn alleen buffers om bij hevige regenval het water op te slaan.

Ik denk dat zoiets alleen gerealiseerd kan worden bij een compleet nieuw opgezette wijk. Bij bestaande locaties lijkt het me wat moeilijk reservoirs met 8 kuub inhoud in de tuinen te plaatsen. Als er al tuinen zijn...


De vraag was of hemelwaterafvoeren niet meer op het riool aangesloten mochten zijn...

Tot nu toe komt eruit dat het in verschillende gebieden verschillende methodes gebruikt worden, maar: is het voorschriftmatig verplicht riool gescheiden te houden van hemelwater? Dus in heel nederland?

Is er een planoloog in de zaal?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Volgens het bouwbesluit:

Artikel 3.43 aansluitingen
Lid 1.
Een voorziening voor de opvang en afvoer van hemelwater, als bedoeld in artikel 3.42, heeft een aansluitmogelijkheid voor aansluiting op het openbaar riool.
Lid 2.
Een voorziening voor de opvang en afvoer van hemelwater, als bedoeld in artikel 3.42, kan worden samengevoegd met een voorziening voor afvalwater en fecaliën, als bedoeld in artikel 3.32, tenzij er een openbaar riool aanwezig is, dat uitsluitend is bestemd voor de afvoer van hemelwater.

Is duidelijk toch?
grtz
Henk
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ja, geheel duidelijk.

Geheel afhankelijk van wat er aanwezig is als )openbare) afvoer, en dat zal van stad tot stad en gebied tot gebied verschillen.

Ik kan me heel goed voorstellen dat men bij nieuwbouwlocaties dit zoveel mogelijk gescheiden houdt, en dan dus gescheiden afvoer verplicht stelt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #17
Hoi mannen/vrouwen,

Het heeft waar ik woon te maken met de kosten, altijd dat verrekte geld.
Dat het hemelwater op de sloot wordt geloosd (die hebben we zat hier) bespaart bij de afwaterzuivering heel veel liters water die daar niet meer door hoeven.
Alleen het rioolwater (vervuild ) wordt gereinigd, dat kost het minst.
Ook een reden, zo zie je maar er zijn vele wegen die naar ...... leiden :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu