Rioolstank in huis na douchen

Coeng

  • #1
Wij hebben een jaren 30 woning (2 verdiepingen) gekocht. Elke keer als we douchen hangt er in onze slaapkamer (2e verdieping, net als badkamer) een erge rioollucht (die wel vanzelf weer weg gaat). Wij vragen ons af wat we hier aan kunnen doen. Wie heeft raad?

Paar feiten:
In de slaapkamer hebben we een wastafel weg laten halen (afvoer is afgedopt). De afgesloten ruimte met riool, aan- en afvoer ligt naast onze slaapkamer. En de doucheafvoer maakt herrie als we beneden de WC doorspoelen.

Wie kan ons helpen?
Bedankt voor uw hulp!
 

Fiesiekus

  • #2
Waarschijnlijk een beluchtingsprobleem of (bijna) verstopping. Hoe oud is de rioolsysteem en kunt u ongeveer aangeven (tekening oid) hoe die loopt in het huis? Zijn er misschien nog loze leidingen/aansluitingen.

Zoek eens op beluchting op deze site
 

Coeng

  • #3
Bijgaand de tekening. De badkamer is nieuw aangelegd en ik ben niet bekend met de aanleg van (afvoer)leidingen in de badkamer. Wat ik wel weet is dat de afvoer van de wasmachine (die inmiddels weg is) door de gang liep. Afvoer en leidingen zijn - voor zover ik weet - afgewerkt / afgedopt. Het groene wolkje is de plek (in de slaapkamer) waar de rioollucht ontstaat.

Overigens gorgelt het doucheputje (naast het doortrekken van de toilet) ook als bad en wasbak leeglopen. Weliswaar minder hard (geluid) dan bij het doortrekken van het toilet. En ik meen nu dat de rioollucht alleen ontstaat als ik na het douchen gebruik maak van de wastafelkraan (maar dit ga ik voor de zekerheid nog vaker uitproberen).

Ter informatie: beneden ons bevinden zich nog twee 1-etage woningen. IK weet niet zeker of wij gezamenlijk gebruik maken van eenzelfde rioolafvoer... lijkt me niet)

 

Fiesiekus

  • #4
Zo intuitief vermoed ik dat er op de plek waar de wastafel heeft gezeten (slaapkamer) iets niet goed is afgewerkt. Het borrelen is door een onvoldoende beluchting.

Zal enig zoek- en speurwerk vergen; kunt u makkelijk bij de rioolleidingen voor inspectie komen? Overigens is dit ook een verantwoordelijkheid van 't bedrijf dat e.e.a. voor u gedaan heeft.

Vraag: na langdurig gebruik van de wastafel of leeglopen van bad: ook rioollucht waarneembaar?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Hallo
Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig hoe doe wastafelafvoer is af gedopt, want hier is iets niet goed gegaan.
Jaren 30 huis is dat gietijzeren leiding overgaand in lood.
Dit kan je dichten door dicht te solderen.
En na het douchen denk ik dat leiding volloopt door dat de leiding en dit is nu natuurlijk gissen dat die verkeerd looptdoordat de afvoer wasmachine is afgedopt en naar beneden is gedrukt.
En mischien heeft dit punt als beluchting heeft gedient.
 

Coeng

  • #6
Dank voor uw reacties.

Fiesiekus:

Het langdurig gebruik van wastafel zal ik uitproberen, evenals het leeglopen van het bad.

De rioolleidingen liggen in alle vertrekken onder een houten vloer, geluiddempend materiaal en kliklaminaat. De 'hoofdleiding' is volgens mij bereikbaar voor een houten schot (lees: muur) te verwijderen. Is allemaal geen eenvoudige opgave om te controleren.

Henk:

De afvoer vd wastafel is pvc-buis die is afgedopt dmv kunststof (schroef)dop met rubberen ring. Ik zal proberen te achterhalen hoe de afvoer wasmachine is weggewerkt.
 

Fiesiekus

  • #7
Coeng schreef:
De afvoer vd wastafel is pvc-buis die is afgedopt dmv kunststof (schroef)dop met rubberen ring.
Is dat zichtbaar in de slaapkamer?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Kijk evt ook in de koker waar de ontspanningsleiding loopt, als daar alles wel goed zit, meestal wil daar wel de leiding niet goed aansluiten op de pijp die door het dak gaat, zoals dat heet een "open riool" zodat hier de riool gassen er uit treden.

En je zei met een rubberring, zit deze daar echt wel in, controleer dat ook even.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Het gorgelen is zo goed als zeker het leegzuigen van het doucheputje, hierdoor wordt de sifon leeggezogen.
De weggewerkte voormalige leiding van de wasmachine zou mooi dienst kunnen doen als beluchter, is dat niet mogelijk dan een beluchte sifon plaatsen bij de wastafel.

Op de standleiding hoort een ontspanningsleiding, die functioneert als be- en ontluchting.

Controleer indien mogelijk of er een (begin van) verstopping zit in het riool beneden, dat kan mede de oorzaak zijn.
 

Coeng

  • #10
Nogmaals dank voor uw reacties!

De afvoer vd wastafel in de slaapkamer steekt idd boven de vloer uit. De afwerking dmv (schroef)dop en rubberring zit goed vast. Overigens is deze afvoer destijds afgedopt toen er al sprake was van rioollucht. Het afdoppen heeft - lijkt me - geen zin gehad.

Ter informatie: vanochtend - na het douchen - heb ik extra goed geroken waar de rioollucht vandaan komt. En ik ben er (vrijwel) zeker van dat de stank uit de dichtgetimmerde ruimte (hoek vd slaapkamer) komt waar riool + afvoer zich bevinden. Het gekke is dat de vorige bewoners hebben aangegeven hier niet eerder last van te hebben gehad.

Ook viel mij vanochtend nogmaals op dat de rioollucht pas opkomt als ik gebruik maak van de wastafel, niet de douche... tenzij het te maken heeft met een tweede maal gebruik (en afvoer) van water, kort na elkaar? Dan maakt het niet uit of het nu douche of wastafel is.

Iets interessants was overigens dat de vanochtend de toilet vlak na het douchen werd doorgtrokken en er die maal geen gorgelend geluid uit het douceputje kwam?

Vraagje: Waar en hoe zou ik kunnen zien of mijn afvier / rioolering (voldoende) voorzien is van beluchting / ontluchting?
 

Fiesiekus

  • #11
Een ontluchting (is tevens beluchting) is een (PVC-)rioolpijp en loopt via het dak(beschot) tot buiten aan toe, i.v.m. de rioollucht.

Een beluchter kan als ventiel op een rioolpijp bijv. in een doucheruimte geplaatst zijn (in kastje of onder douchebak).

Dat wordt dus een kwestie van uitzoeken.

Ik denk, n.a.v. uw laatst info, dat de rioolucht uit de standleiding komt, mischien is een aansluiting niet goed (wrikken/trekken tijdens de verbouwingen??)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
Hallo
Er moet iets met leiding wezen het kan wezen dat leiding boven in gescheurt is waardoor riool lucht kan ontsnappen.

U had er over dat u laminaat er in had en moeilijk kon kijken wat er aan de hand is.

Het gemakkelste om er achter te komen waar stank van daan komt is een ontstoppings bedrijf te bellen die een rook machine heeft.

Door rook in de leiding te blazen dan waar leiding niet goed zit komt de rook te voorschijn.

Dit is de korste manier zonder eerst te moeten breken.
 

Coeng

  • #13
Fiesiekus en Henk,

dank voor uw advies. Ik zal proberen te achterhalen waar beluchter / ontluchter zich bevinden.

De standleiding, is dat de 'hoofdleiding'? Die vind ik waarschijnlijk in de dichtgetimmerde ruimte (hoek vd slaapkamer) komt waar riool + afvoer zich bevinden?

Tevens zie ik het nut in van de rooktest. Heeft een van u toevallig in omgeving R'dam connecties waar ik terecht zou kunnen voor zo'n dergelijke rooktest?

Gr, Coen
 

Fiesiekus

  • #14
Ja die hoofdleiding is standleiding. Als ie door het dak doorloopt, is dat tevens be- & ontluchting.

Adressen van bedrijven en connecties mogen hier niet gegeven worden (u kunt uw vraag nog wijzigen :wink: )
 

Coeng

  • #15
Oeps... excuus. :oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu