Rioollucht in kruipruimte; open buis oorzaak?

Frankie678

  • #1
Hallo allemaal,

Sinds gisteren hebben wij vanuit de kruipruimte een rioollucht. Ik heb alle buizen (zo goed en zo kwaad als het ging) gecontroleerd, alles zit vast.
Wel zag ik een buis (vertakking van grotere afvoer/rioolbuis) met een open eind. Als ik daarbij in de buurt was, hoorde ik het riool "pruttelen". Die heb ik dichtgestopt.

Mijn vraag is: hoe kan het dat we niet eerder lucht uit die buis hebben geroken? En is het zinnig dat die buis open is? Heeft dat met een ontluchting te maken o.i.d? De ontluchting naar het dak lijkt nog prima in orde te zijn.

Alvast dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Over het algemeen is een riool ergens boven op het dak open. De standleiding is de verbinding van je riool met de openlucht. Omdat er in een riool luchtdruk verschillen zijn door het afvoeren van water kan de lucht zich verplaatsen. Alle overige aansluitingen in je woning hebben een stankslot.
Waarom je het nu past ruikt is moeilijk te verklaren. Een riool moet tochten en ergens is misschien verstopping ontstaan waar door de lucht nu uit die plek komt.
 

Frankie678

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik (als leek) begrijp niet helemaal of ik nu deze buis dicht kan laten, of dat ik hem weer moet openen. (Dit staat los van de buis die naar het dak loopt)
 

Henk E

  • #4
Zou hem zeker goed dichtmaken op een goeie manier Want:
Stel dat je een verstopping zou krijgen in je buitenriolering dan zou het wel eens kunnen gebeuren dat het een hele poos zal duren voordat je erachter komt, en intussen loopt het rioolwater mooi onder je vloer. En geloof me dat wil je niet.
Het zelfde zou mogelijk zijn bij overbelasting (eigen of gemeente) riool.
Om nog maar niet te spreken over ratten enz.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Wel zag ik een buis (vertakking van grotere afvoer/rioolbuis) met een open eind
Kan je hier een foto plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu